Ukrainsk præst henrettet af russiske styrker

Den ukrainsk-ortodokse præst Stephan Podolsjak blev dræbt ved nakkeskud af russisk militærpoliti. Foto: Det Ukrainske Bibelselskab

Den 59-årige ortodokse præst Stephan Podolsjak blev den 15. februar henrettet af russiske styrker i byen Kalansjak i det sydlige Ukraine.

Podolsjak blev angiveligt skudt, fordi han nægtede at registrere sin menighed i den Moskva-ledede russisk-ortodokse kirke, der også er kendt som Moskva-patriarkatet, skriver Kristelig Pressekontor. Byen Kalansjak ligger i den russiskbesatte zone mellem Krimhalvøen og floden Dnipro.

Sorg i bibelselskabet

– Mit hjerte bløder. Vi græder over det, som er sket, siger fader Vasyl Lutsyshyn, der er bestyrelsesformand i Det Ukrainske Bibelselskab ifølge den norske søsterorganisation. ”Fader Stephan var en fantastisk præst og meget engageret i menighedsarbejdet,” udtaler Lutsyshyn videre. Han har i flere år gjort tjeneste i samme menighed som Stephan Podolsjak, og de to var nære kolleger og venner.

– Mine tanker går særligt til hans kone og deres to børn, men denne handling viser også, at hele vor nation lider, siger formanden.

Dræbt ved nakkeskud

Ifølge rapporter tvang russisk militærpoliti Podolsjak ud af hjemmet meget tidligt om morgenen den 15. februar. Han var kun let påklædt og uden sko og sokker.
To dage senere blev præsten henrettet ved nakkeskud, oplyser fader Vasyl Lutsyshyn. Han tilføjer, at mange ukrainere stadig husker rædslerne under KGB i det tidligere Sovjetunionen:

– Vi ser nu med gru det samme handlingsmønster og den samme brutalitet gentage sig. Stephans forbrydelse var, at han havde nægtet at gå over til den russisk-ortodokse kirke, som administreres fra Moskva, siger fader Vasyl Lutsyshyn. De fleste ortodokse menigheder i Ukraine har afbrudt forbindelsen med patriarkatet i Moskva på grund af invasionen og patriark Kirills tætte forhold til den russiske præsident, Vladimir Putin.