Evangelisten Franklin Graham gav 14 ambulancer til Israel

Franklin Graham, der er administrerende direktør i Samaritan’s Purse, gav 14 ambulancer til direktør Eli Bin i Magen David Adom. De erstatter ambulancer, som blev ødelagt af Hamas. Alle fotos: Vidar Norberg.

Efter at have set kibbutzer, som blev ramt af Hamas’ 7. oktober-massakre, vendte evangelisten Franklin Graham tilbage til Israel med 14 ambulancer, der blev overrakt til Israels Røde Kors, Magen David Adom.

Franklin Graham er leder af den amerikanske hjælpeorganisation ”Samaritan’s Purse” (Samaritanerens pung).

”Samaritan’s Purse reagerer på kriser, krige og storme. Vi har lastbiler fyldt med hjælpeudstyr, som kan rykke ud, når der er tornado. Vi har fly, som kan flyve overalt i løbet af nogle timer, feltsygehuse, som er sat op i Afrika, og vi var til stede i Central Park under corona,” fortalte Franklin Graham i auditoriet i Israels nyåbnede nationalbibliotek et par stenkast fra parlamentet, Knesset.

Kristen hjælp til Guds folk

De 14 ambulancer blev opkaldt efter reddere, der mistede livet under massakren i oktober 2023. Her ses enken Nechama Bibi med to af sine børn ved den ambulance, der er opkaldt efter Oriel Bibi.

Han stillede selv spørgsmålet, hvorfor de gør dette, og svarede med sit kristne vidnesbyrd:

”Jeg er en evangelisk kristen, som elsker Israel. Jeg tror, at Israel er Guds folk. Af alle lande udvalgte Gud Israel og det jødiske folk. Min far, Billy Graham, var skotte. Vi er ikke udvalgt.” Franklin Graham fortalte også om, hvordan hans far i 1960 kom fra Jordan til grænseovergangen Mandelbaum.
”Far troede på Bibelens ord.”

Under Hamas’ angreb på jødiske samfund langs Gazas grænse i oktober 2023 blev 1.200 civile dræbt, og mange andre blev kidnappet og såret. Allerede den 14. november kom Franklin Graham til kibbutz Be’eri, hvor han lovede at erstatte alle de ambulancer, som var blevet ødelagte af Hamas. ”Nu erstatter vi de ambulancer, som blev ødelagt,” sagde Graham og høstede stor applaus.

Udenfor nationalbiblioteket stod de nye ambulancer opstillet. Bilerne har fået navne efter ambulancereddere, der blev dræbt under Hamas’ massakre.

”Vi er imponerede over Magen David Adom, som vil redde liv. Vi vil også give yderligere syv pansrede ambulancer, så vi kommer op på i alt 21 biler. Jeg er glad for at kunne være en lille del af jeres arbejde, og vi giver Gud æren. Vi har dedikeret ambulancerne til Gud,” sagde Franklin Graham.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Under besøget i Israel fik Franklin Graham og hans datter Cissie også en rundvisning i det nyåbnede nationalbibliotek i Jerusalem, som har flere bibelske bøger blandt de mange bogskatte. Leder af samlingen, Raquel Ukeles, var guide for omvisningen.

Imponeret

Franklins datter, Cissie Graham Lynch, var med på sin fars rejse i Israel. Hun skrev på Facebook, at hver ambulance var dedikeret til dem, som kom først frem for at hjælpe efter massakren – og som selv mistede livet i tjenesten.

”Det var et privilegium at møde familierne og vennerne og høre om dem, der brugte deres sidste øjeblikke for at redde andre. Den enorme smerte, som disse familier bærer med sig, er ufattelig for mig. Faren til 19 år gamle Lior fortalte, at dette ikke bare er biler, men et symbol på mod og håb. Hver gang en ambulance kører forbi til en opgave, vil det være, som om Lior og hendes venner stadig hjælper for at redde liv. Min bøn er, at Gud vil trøste disse familier og give deres hjerter den fred, som overgår al forstand. Bed fortsat for Israel, for den kommende tid vil stadig bringe tab af liv og konflikt,” skrev Cissie Graham Lynch.

På grund af krigen i Gaza er nogle af de største bibelskatte og et par haggada (påskefortællinger) nu flyttet til et mere sikkert sted. Men der var alligevel mange spændende skrifter.    Franklin Graham så blandt andet en Peshitta, et syrisk-arabisk bibelsk skrift fra 800-tallet, fortalte Ukeles til Udfordringen.  Franklin Graham fortalte også om en gammel bibel på et museum i Washington, ”Washington Pentateuch,”som indeholder alle fem Mosebøger. Den er skrevet i Tiberias i 900-tallet.

Takketaler

Jerusalems borgmester Moshe Lion takkede for donasionen af de 14 ambulancer, som snart bliver forøget til 21. ”Der er ingen tvivl om, at du har givet til en organisation, som redder liv,” sagde Lion.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Direktør Eli Bin i Magen David Adom var også fuld af takkeord for støtten og ambulancerne fra Graham.

”Jeg troede, han var zionist og jøde, da han snakkede med mig. Jeg blev overvældet over hans kærlighed til Israels folk og land. Graham så Magen David Adoms behov. Vi er meget taknemlige for det, Samaritan’s Purse har gjort. Gud velsigne jer,” sagde Eli Bin.

Han rettede også en tak til den messianske jøde Shmulik Smadja i Jerusalem, som var Grahams guide og havde formidlet kontakten. Generaldirektør Yaakov Blishtein fra Israels udenrigsministerium sagde, at det jødiske folk var blevet mindet om ting, de aldrig havde troet ville ske igen. I massakren blev også babyer dræbt.

”Den 7. oktober viser, at professionelle med det rette udstyr er vigtige for at redde liv. Vi har fået tusind førstehjælpssæt fra Samarian’s Purse. Jeg er rørt til tårer over dette. Vi siger, at et liv redder en hel verden,” sagde dr. Hadar Milo-Raz fra Sheba Medical Center.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Trøstens ord

Udenfor Nationalbiblioteket stod bilerne på rad og række. Dem, som havde mistet deres kære, var mødt op. Også pressen var til stede. Der var næppe nogen, som var i tvivl om, at Graham var en kristen, som tror på Jesus. Da Franklin Graham indledte sin tale, citerede han også fra profeten Esajas 61.

”Herren, min Guds Ånd er over mig, fordi han har udvalgt mig. Han har sendt mig for at bringe godt nyt til de afmægtige og genoprette dem, hvis hjerte er knust. Jeg skal forkynde frihed for de fangne og løse de bundnes bånd. Det bliver en tid, hvor Herren tager imod alle, som kommer til ham, men han vil også straffe de ulydige. Han vil trøste dem, der sørger. Ja alle, som sørger i Zion, vil han give festdragt i stedet for sæk og aske, glæde i stedet for sorg, lovsang i stedet for tungsind. De skal kaldes de retfærdige egetræer, og de skal stå som vidnesbyrd om Herrens herlighed.”