Frygter ny bølge af kristen udvandring fra Irak

Mange kristne flygtede fra Mosul og Nineveh-sletten, før terrorbevægelsen IS blev erklæret besejret i 2017. Siden da har flere NGO’er prøvet at hjælpe de fordrevne med genopbygningen af deres ejendomme i hjembyerne. Alligevel opgiver flere og flere af de fordrevne kristne at opbygge en fremtid i Irak.

Kristne forlader Irak i hobetal, fordi de ikke kan se nogen fremtid i landet efter år med politisk ustabilitet og forfølgelse.

Det skriver Christian Today på baggrund af en erklæring af kardinal Louis Sako på hjemmesiden for den kaldæiske kirke i Irak. Kardinalen forklarer, at den nye kristne udvandring skyldes en ”tilstand af ustabilitet” og ”mangel på retfærdighed”.

Store lidelser siden 2003

Patriarken fra ​​Iraks største trossamfund uddyber, at det kristne mindretal har lidt smerteligt under kidnapning og drab for løsepenge siden 2003. Kristne fra Mosul og Nineveh-sletten har også været udsat for forfærdelige angreb og fordrevet fra deres hjem af ​​Islamisk Stat (ISIS). Selv om Irak formelt erklærede ISIS besejret i 2017, udfører ISIS stadig tvangskonverteringer, og der foregår en ”islamisering af mindreårige,” siger kardinalen.

Kardinalen rapporterede også om ”angreb” på kristnes job og ”beslaglæggelse af deres ejendomme”.

Decimering af kristne

Der var anslået 800.000 kristne i Irak før 2003, men i dag menes tallet at ligge på omkring 153.000. Kardinal Sako fortæller, at hundrede kristne familier for nylig havde forladt Qaraqosh på Nineveh-sletten, og at en lignende udvandring har fundet sted fra andre byer, fx Ankawa i Kurdistan-regionen.

Frygt for fremtiden

Regeringen i Irak gør intet for at støtte de kristne, vurderer kardinal Louis Raphaël Sako. Han har tjent som patriark i Bagdad siden 1. februar 2013. Foto: Wikipedia

Kardinalen siger, at folk rejser af frygt for fremtiden, og fordi regeringen ikke har udbetalt løn i flere måneder. Han vurderer også, at regeringen intet gør for at støtte de kristne, selv om mange af dem er ressourcestærke.

”Regeringen er ikke seriøs med at yde kristne retfærdighed. De bliver ved med at sige smukke ord uden handling. Mere end en million kristne er emigreret (men der var kun 800.000??, Simon), de fleste af dem havde en kvalificeret videnskabelig, økonomisk og dygtig baggrund,” sagde han.

Ifølge Open Doors’ Matthew Barns (navnet er ændret af sikkerhedsmæssige årsager), som arbejder med organisationens partnere i Irak, kan mange kristne familier ikke længere se en fremtid i deres eget land.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Efter så mange år med krige, forfølgelse fra ekstremister, og hvor nogle familier er blevet fordrevet flere gange, ønsker de bare at forlade landet og bygge deres fremtid et andet sted,” fortæller han.

”Katastrofen med branden i en bryllupssal i september 2023 i den kristne by Qaraqosh, der dræbte over 130 kristne, var en ulykke, som sandsynligvis delvist skyldtes manglende overvågning af sikkerhedsretningslinjer fra regeringens side. For mange mennesker i Qaraqosh er manglen på kontrol fra regeringens side endnu en bekræftelse på, at ingen bekymrer sig om de kristne.”

Frygter især shia-muslimer

På Nineve-sletten er shiamuslimerne specifikt frygtet af de kristne samfund. De får en følelse af, at shiamuslimerne gradvist overtager ejendomme, der engang var ejet af kristne, hvilket forårsager en etnisk ændring. Men alle de dårlige ting, der sker med de kristne samfund, øger bare følelsen af, at der ikke er nogen fremtid for dem i Irak,” fastslår Matthew Barns ifølge Christian Today.


Artiklen fortsætter efter annoncen: