Reagensglasbehandling forbydes, fordi mange befrugtede æg går til grunde

I 2019 vedtog den amerikanske delstat Alabama en restriktiv abortlov, som forbyder abort, med mindre moderens liv er i fare. Ud fra overbevisningen om, at livet starter ved undfangelsen, har Alabamas højesteret nu også forbudt visse behandlinger for ufrivillig barnløshed.

Barnløse par kan ikke længere få reagensglasbehandling i Alabama efter højesterets afgørelse om, at embryoner, der er skabt gennem in vitro-befrugtning og opbevares nedfrosset, er beskyttet af lovgivningen.

Det skriver The Christian Post.

Forrige fredag faldt der afgørelse ​​i sagen om James LePage og Emily LePage et al. mod Center for Reproduc-tive Medicine. Her fastslog retten, at frosne embryoner er beskyttede af Alabamas Wrongful Death of a Minor Act (lov om uretmæssig død af en mindreårig). Højesteretsdommer Jay Mitchell skrev en udtalelse på flertallets vegne og konkluderede, at “loven om uretmæssig død af en mindreårig gælder for alle ufødte børn, uanset deres placering.” University of Alabama har derfor valgt at afbryde tilbuddet om IVF-behandlinger til barnløse.

Loven beskytter ufødte

Højesteretsafgørelsen fastslår: “Alle parter i disse sager, ligesom alle medlemmer af denne domstol, er enige om, at et ufødt barn er et genetisk unikt menneske, hvis liv begynder ved befrugtningen og slutter ved døden,” skrev Jay Mitchell.

“Spørgsmålet, som parterne er uenige om, er, om der findes en uskreven undtagelse fra denne regel for ufødte børn, der ikke fysisk befinder sig ”in utero” – det vil sige inde i en biologisk livmoder – på det tidspunkt, hvor de bliver dræbt.”

Jay Mitchell skrev, at loven om en mindreårigs uretmæssige død, som først blev vedtaget i 1872, “gælder for alle børn, fødte og ufødte, uden begrænsning”. Han skriver også, at det “ikke var denne domstols rolle at udforme en ny begrænsning baseret på vores egen opfattelse om, hvad der er eller ikke er klog offentlig orden”.

Gælder loven fra 1872 nedfrosne embryoner?

Dommer William B. Sellers har derimod argumenteret for, at lovgivningen fra 1872 ikke kan have haft til hensigt at beskytte et nedfrosset embryo på linje med en baby i livmoderen.

“At sidestille et embryo opbevaret i en specialiseret fryser med et foster inde i en mor er at engagere sig i en øvelse med resultatorienteret, intellektuel sofistik, som jeg ikke er villig til at underholde,” skrev William B. Sellers. Han tilføjede:


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Uden et specifikt lovgivningsdirektiv bør vi ikke læse mere ind i en lovgivningsmæssig handling, end lovgiveren selv gjorde det. Så med hensyn til flertallets konklusion vedrørende en mindreårigs uretmæssige død er jeg respektfuldt uenig.”

”En sejr for livet”

Pro-life aktivister som Lila Rose, der er grundlægger af og præsident for gruppen Live Action, fejrede Alabamas højesterets afgørelse som en sejr for livet.
“Stolt af at Alabamas højesteret anerkender videnskaben og bruger grundlæggende fornuft og retfærdighed til at beslutte, at en baby, der er undfanget via IVF, skal have samme juridiske beskyttelse som en baby, der undfanges naturligt,” tweetede hun forrige tirsdag.

”Loven om uretmæssig død af en mindreårig
gælder for alle ufødte børn uanset deres placering.”
Højesteretsdommer Jay Mitchell

Præventionsmetoder inddrages i debatten

I modsætning til begejstringen hos pro-life grupperne skrev Ruth Marcus, der er associeret redaktør og klummeskribent ved The Washington Post, at beslutningen var “farlig på to niveauer”. Her nævnte hun dels risikoen for, at der ikke længere vil blive udført IVF-behandlinger i Alabama, fordi det vil ”være unødigt risikabelt at skabe og opbevare embryoner”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”På længere sigt er det langsigtede mål tilsyneladende at hæve og udvide definitionen af ​​ufødte personer og forbyde præventionsmetoder og reproduktionsteknologier, der involverer befrugtede æg,” skriver Ruth Marcus. ”Kan stater helt forbyde in vitro-befrugtning? Vil spiral, p-piller eller morgen-efter-piller blive forbudt?” spørger hun. Nogle af disse præventionsmetoder kan – ligesom IVF-behandlinger – medføre destruktion af befrugtede æg.

Christian Post skriver, at ifølge en undersøgelse fra 2021 blandt over 5.500 biologer fra mere end 1.000 forskellige akademiske institutioner mente 96%, at menneskets liv “begynder ved befrugtningen”.

Mange overskydende æg

Reagensglasbehandling af barnløse foregår ved, at kvinden får hormonbehandling, der stimulerer æggestokkene til at producere flere modne æg. Herefter udtages typisk 8-10 æg, som befrugtes uden for livmoderen. Efterfølgende lægges et eller højst to æg op i kvindens livmoder. De overskydende befrugtede æg kan nedfryses til evt. senere forsøg med IVF-behandling. Men i de allerfleste tilfælde vil mange befrugtede æg gå til grunde, og der har manglet lovgivning om de nedfrosne æg.

Det bekymrer alle, der fastholder, at livet begynder ved undfangelsen. Samme indvending kan gøres gældende – ikke bare mod provokeret abort – men også mod præventionsformer som fx spiral og ”fortrydelsespiller”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: