Brandin Reed føler et særligt kald til unge med diagnoser

Den amerikanske sanger Brandin Reed oplevede, at Gud greb ham, da hans verden brød sammen. I dag bruger han blandt andet tiden på at hjælpe kirker med også at være kirke for mennesker med diagnoser.

Brandin Reed er en amerikansk sanger og sangskriver. Han er født i Lakewood, Californien, og er vokset op i et kristent hjem. Hans forældre, Larry og Joann, var ikke som de fleste, og det gav ham en lidt anderledes opvækst.

I februar havde ’Ung vinter’, der er en ungdomslejr for unge kristne, besøg af den amerikanske sanger Brandin Reed. Jeg fik en snak med en mand, som har oplevet Guds kærlighed – også i den sværeste tid i livet. Som ung var Brandins far Larry Reed stofmisbruger, afhængig af heroin og alt hvad det indebar. Det førte bl.a. til en fængselsdom på 16 år.

Efter 12 år i fængsel blev han prøveløsladt og kom med i et Teen Challenge program, hvor han fik et livsforvandlende møde med Jesus.

”Min fars omvendelse forandrede hans liv,” fortæller Brandin. ”Han blev en meget radikal, brændende og højtråbende evangelist, som bare gik ud på gaden og prædikede omvendelse og mødte folk, hvor de var – han havde stor medfølelse med folk som ham selv. Han rejste fra kirke til kirke og fortalte sin historie. Min mor Joann var helt modsat. Hun kom fra Missouri og var meget religiøs og musikalsk og spillede både klaver, guitar og sang. Hun var talentet – han var den radikale prædikant. De var to modsætninger, som elskede hinanden. De købte en bus og rejste rundt og prædikede og sang over hele USA. Det voksede jeg op i.”

Brandin Reed i Mariager februar 2024. Foto: Eilis Jokszies

Gaven som startede tjenesten

Brandins eget liv med musik begyndte som 12-årig, da han fik en guitar af sin far i julegave.

”Da min far gav mig en guitar, begyndte jeg bare at spille. Med tiden begyndte jeg at spille med, mens mor sang. Jeg fandt ud af, at jeg havde gehør og havde nemt ved at spille. Min far begyndte at tage mig med ud og synge i fængsler og andre steder. Han stillede mig på et bord og sagde ”Syng min søn”. Jeg rejste med min far og sang om Jesus rundt omkring i USA og Europa.”

Brandins liv begyndte at tage form og retning, og hans gaver som sanger og sangskriver begyndte at blomstre. Gennem sine teenageår var han aktivt involveret i musik i kirken. Han var bl.a. med i lovsangsgruppen i kirken og blev siden også involveret i webdesign og det grafiske arbejde. I 1999 blev han gift med præstens datter, Anna, og de har tre børn: Tvillingerne Asher og Judah på 19 år og datteren Aviva på 15 år.

Arbejdede i kirken

Hele familien var involveret i kirken, og i 2004 rejste de sammen med Annas forældre til Dallas og startede en ny tid i kirken DFW New Beginnings, hvor de stadig er aktive. Her blev Brandin ansat som lovsangspræst i kirken.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Min lidt rodløse opvækst gjorde, at jeg besluttede, at når jeg fik børn, så ville jeg være der for dem,” fortæller Brandin. ”Så da jeg blev tilbudt arbejde som lovsangspræst i kirken, valgte jeg det, så jeg kunne være der for mine børn. Det var det bedste for os som familie, og jeg var glad for min tjeneste i kirken.”

OCD-diagnose

Men en dag fik Brandin en besked, som satte hans tro og hele familien på prøve. I 2007 blev han diagnosticeret med svær OCD. Det har kostet mange tårer, kampe og op- og nedture – også for familien.

”Det var meget svært for mig, da jeg fik min diagnose. Jeg havde tjent Gud hele mit liv, så hvorfor skulle det ske for mig? Lægen prøvede at gøre det til en positiv diagnose og sagde, at min hjerne var så intelligent, at jeg kunne se ting, som andre ikke kunne. Men det trængte ikke ind, og det eneste, jeg kunne tænke på, var: Kan jeg blive helbredt for det her? Til det svarede lægen: Det kommer til at være din følgesvend resten af dit liv – og det var jeg altså ikke med på. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor det skulle være en del af mit liv.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Brød sammen

Brandin brød med egne ord fuldstændig sammen i tiden efter, og det kastede ham ud i en åndelig kamp.

”Det var, som om hele mit liv gik i stykker. Jeg kunne ikke være sammen med min kone, mine to tvillingedrenge eller andre. Jeg kunne ikke arbejde og lå bare i min seng og kunne ikke noget som helst. Jeg følte mig så svigtet og forladt, og jeg var vred og frustreret. Jeg råbte og skreg, at jeg hadede Gud og alting og forsøgte en masse for at få det til at forsvinde. Jeg prøvede flere forskellige slags medicin, men der var så mange bivirkninger, og det gav mange kampe og svære tider for min familie, fordi jeg ikke kunne være der for dem. Jeg svigtede min kone utallige gange. Men hun var så tålmodig og blev ved min side på trods af den behandling, jeg gav hende. Jeg takker Gud for, at jeg havde min kone i den tid. Uden hende var jeg ikke kommet igennem det mareridt.”

Drømmen

En nat vågnede Brandin af en drøm, hvor han følte, at Gud bad ham gå ind og bede. Han bad ofte, men denne gang oplevede han at det var ”Jesus og Brandin Reed”.

”Jeg lagde mig på gulvet og græd og græd og følte mig helt udmattet. Jeg måtte bare give op. Jeg oplevede, at det var lige præcis det, Jesus oplevede, da de hang ham på korset. Han var en brudt mand, som råbte ”Min Gud, min Gud, hvorfor har du forladt mig”. Jeg følte, at jeg kunne identificere mig med den brudthed, Jesus oplevede der. Gud lod mig mærke smerten for at kunne forstå kraften i budskabet om ham. Jeg oplevede samtidig at blive fyldt med Helligånden på en helt ny måde. Efter den dag vidste jeg, at Gud var med mig overalt, og at uanset hvad livet har at byde på, så er han med mig og vil hjælpe mig igennem. Når du først får sådan et møde med Gud, forandres livet for altid. Intet er som Guds kærlighed, den er fantastisk og overvældende. Jeg fatter slet ikke, hvor meget Gud elsker mig,” siger Brandin med tårer i øjnene.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Et godt liv trods diagnose

For Brandin er det vigtigt at fortælle budskabet om, at man ikke er forkert, fordi man har en diagnose. Han troede, at livet og tjenesten var slut, fordi han havde sin diagnose og de udfordringer, den bragte med sig. ”Men det er ingen hindring for Gud. Gud kan bruge alle mennesker – se på mig,” siger han. ”Folk fortjener at blive elsket, og de fortjener, at vi elsker dem, som de er. Det ligger mig meget på hjerte at give det videre.”

I dag lever Brandin Reed med sin diagnose og med de udfordringer, det giver. Han ønsker at være ærlig om den, han er, og vil vise, at det er muligt at leve et godt liv med en diagnose som hans. ”Gud er så god, han hjælper og bærer igennem. Jeg er her for at dele Guds kærlighed og vise hen til ham. Jeg gør alt for at ære Gud med mit liv. Jeg ønsker at skrive sange, som folk kan synge til alle tider.”

Ifølge Brandin Reed har det tidligere været svært at tale åbent om psykisk sygdom eller psykiske udfordringer, fordi der var så mange fordomme, men det har ændret sig.

”Jeg synes, det er blevet nemmere at tale om de senere år. Jeg kan forestille mig, at det må have været meget svært for folk tilbage i 80’erne og 90’erne, hvor de måtte leve i stilhed med de psykiske udfordringer. Da jeg talte med de unge på ’Ung Vinter’, bad jeg alle, der kendte nogen med psykiske udfordringer, række deres hånd op – og alle kendte nogen. Det er ikke bare billedet i Danmark, men over hele verden, og det påvirker virkelig mange mennesker,” siger Brandin.

Brandin oplever, at Gud bruger ham til at hjælpe kirker til at rumme mennesker med diagnoser. ”Samfundet er ved at vænne sig til de mange diagnoser og over-diagnosticerer ofte, men kirkerne ved ikke helt, hvad de skal stille op. Så der hvor jeg kommer, prøver jeg at hjælpe præster med at finde vej, så de kan være noget for alle de mennesker.”

Under koncerten fortalte Brandin Reed også om sit eget liv. Fotos: Ung Vinter

Livet er både godt og skidt

På samme måde som Brandins far kunne identificere sig med misbrugere, kan Brandin identificere sig med folk med diagnoser og psykiske udfordringer.

”Det er ”mit folk”, og jeg oplever, at jeg kan nå dem med min historie. Jeg når selvfølgelig også andre, men der sker noget, når jeg deler min historie. Jeg har ikke altid lyst til at fortælle om det, for det er en tung historie at dele. Jeg kan se, hvorfor Gud har ladet mig gå igennem svære ting i mit liv, for han bruger mig til at give det videre og fortælle dem, at Gud er der i det. I dag takker jeg Gud for, at jeg har været igennem det, jeg har. Jeg ville ikke ændre noget, for det har gjort mig til den, jeg er.”

Brandin mener, at kirken i for høj grad har gjort kristendommen til at handle om et ”feel-good”-budskab.

”Mange mennesker spørger sig selv, hvorfor de kæmper med depression eller andet, måske især de kristne. De prøver at finde en vej ud. Jeg har selv prøvet det: Læst alle bøgerne, bedt alle bønnerne osv. Der er blevet bedt for mig, man har prøvet at ”kaste det ud”, fordi man troede det var dæmoner osv. Men Som Bono fra U2 har sagt: ”The songs come from the blues” – sangene kommer gennem svære tider. Det er, som om kirken har fjernet ”the blues” fra evangeliet og gjort det til et sensationelt ”feel good” budskab. Jeg tror på, at Gud ønsker, at vi skal vælge livet og tro på ordet fra Rom 12: Alting samvirker til gode for dem, som elsker Gud.”

”De fleste kristne elsker lovsang og at være i Guds nærhed og det er også rigtig godt, for vi skal leve Gud nær. Men Jesus ville være hos de fattige, syge, de svage, dem med diagnoser, som behøver hans hjælp. Han havde så stor omsorg og medfølelse med mennesker. Omsorg er, at jeg kan sympatisere med mennesker. Empati er, at kunne sige ”Jeg har været der, og jeg forstår præcis, hvordan du har det, og jeg er villig til at gå side om side med dig.” Vi skal bære hverandres byrder og være der for hinanden. Der er meget kamp i livet og du må ofte kæmpe, for der er ikke altid et ”kvik-fix”. Paulus havde en ”torn i kødet”, og mange har været optaget af, hvad det var for en ”torn”. Men fakta er, at han gik igennem meget smerte og ikke slap af med sin ”torn”. Men som Paulus sagde, så tillod Gud den torn for at holde ham tæt på sig.”

Den amerikanske sanger Brandin Reed gæstede i februar ungdomslejren ’Ung Vinter’ i Mariager.

Musik åbner døre

Brandin Reed rejser rundt i hele verden og synger og taler til folk. Hans musik kan findes på spotify og andre streamingtjenester.

”Jeg stoppede som lovsangspræst i 2023 og gav slip på en fast løn for at tjene Gud på den måde, som jeg oplevede, at han ønskede. Det var en stor beslutning og ret risikabelt. Men jeg fik en pladekontrakt med Integrity Music, som åbnede en masse døre for mig og gav mig mulighed for at møde en masse mennesker. Jeg byggede bl.a. mit eget lydstudie hjemme, så jeg kunne indspille sange der.”

Brandin oplever, at musikken åbner døre, så han kan tale med mennesker. ”Musikken åbner folks hjerter, så de er modtagelige for budskabet om Jesus. Det er et fantastisk middel. Jeg oplever folks åbenhed overalt, hvor jeg kommer, i USA, Brasilien og Europa. Det er fantastisk at tjene Gud på den måde, og jeg vil blive ved, så længe Gud bruger mig,” slutter han.