Frihed er værd at kæmpe for

De fem mørke år fra 1940-1945 er også i dag en vigtig påmindelse om, at frihed er værd at kæmpe for

Mange i denne generation tager frihed og demokrati for givet. Men for 84 år siden blev Danmark besat af nazisterne og var besat i de kommende fem år. Men den 4. maj 1945 blev de almindelige radionyheder afbrudt for at meddele, at Danmark igen var frit.

Under krigen var medierne under tysk overvågning og censur, men stort set alle danske husstande havde radio og abonnerede på et dagblad. Efterhånden som tyskerne strammede grebet om radioudsendelserne, gik mange danskere over til at lytte til BBC og Sveriges Radio, som ikke var underlagt tysk kontrol. Derfor hørte så mange mennesker Johannes G. Sørensen bebude nyheden om, at Danmark igen var frit.

Det var fredag kl. 20.35 den 4. maj 1945. Radioer bragede ud med budskabet:
”Dette er London! BBC sender til Danmark! Montgomery har netop nu meddelt, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig.”
Danmark skulle vente yderligere 12 timer, indtil befrielsen officielt trådte i kraft kl. 8 om morgenen den 5. maj 1945.

Det var forbudt at lytte til BBC, men radioudsendelsen forhindrede ikke en vildt euforisk stemning i at brede sig over hele landet. Glade danskere strømmede ud på gaderne, hvor de brugte de forhadte mørklægningsgardiner til at bygge bål og viftede med Dannebrog, som havde været gemt væk under den tyske besættelse. Nu gik de på gaden og viftede jublende med danske flag. Alle åbnede deres vinduer for at lade lyset skinne ind i nattens mørke, og mange satte tændte stearinlys i deres vindueskarme. Derfor praktiseres denne tradition med at sætte lys i vinduerne stadig om aftenen den 4. maj hvert år.

9. april 1940 til 4. maj 1945 beskrives som de fem onde og mørke år, hvor danskerne blev berøvet deres frihed og måtte underkaste sig den nazistiske besættelse. Traditionen med at sætte tændte lys i vinduerne hver 4. maj er en påmindelse om friheden fra de fem onde år, hvor danskerne tilbragte deres nætter i totalt mørke.

Det er også en stor påmindelse i vores tid om, at demokrati og frihed er værd at kæmpe for.