Kristne aktører kan skabe tryghed for unge

– Kirker og kristne organisationer spiller en meget vigtig rolle ved at tilrettelægge gode og trygge fællesskaber for børn og unge, siger Janne Dale Hauger. Foto: Stein Gudvangen, KPK

Børn helt ned til 6-års alderen kæmper med spisevægring, og unge oplever både krops- og præstationspres. Men det kan menigheder og kristne organisationer gøre meget for at afhjælpe, mener konsulent i Blå Kors.

Det skriver Kristelig Pressekontor (KPK). Rådgiver i Blå Kors Janne Dale Hauger, der har en bachelorgrad i psykologi og en master i folkehelse, arbejder både med forebyggelse af misbrug og psykisk mistrivsel blandt barn og unge. Hun har for nylig holdt foredrag om disse emner på det norske Kristelig Studieforbund (K-stud’s) årsmøde i Oslo.

Kirkens fællesskaber kan forebygge problemer

– Det mest problematiske misbrug af rusmidler hænger sammen med psykisk sygdom. For at forebygge problemer knyttet til rusmidler og spil må vi bygge trygge fællesskaber. Det handler blandt andet om at modvirke følelsen af at stå udenfor og være betydningsløs, siger Hauger til KPK. Det handler om det at føle, at man har værdi som enkeltperson, forklarer Janne Dale Hauger.

– Men det handler også om, hvad man kan tilføre til andre, det vil sige at føle, at man er vigtig for andre mennesker omkring en. Og her kan kirkerne og kristne organisationer spille en meget vigtig rolle ved at tilrettelægge gode og trygge fællesskaber for børn og unge, og ved at børn og unge møder trygge voksne, som er til stede i deres liv, siger Janne Dale Hauger.

Hun peger på, at børn og unge har brug for at få bekræftet, at de har værdi ved at tilhøre et fællesskab og ved at kunne betyde noget for andre. Det kan beskytte mod både misbrug af rusmidler og psykiske problemer, mener hun.

Råd og vejledning

Mange børn og unge havde det særlig svært under pandemien, og vi er blevet klar over, at der er behov for særlige tiltag overfor dem, siger Janne Dale Hauger.
De fleste unge har det godt og har gode relationer til familie og venner. Og det giver håb for fremtiden. Men der er også mange unge, som kæmper med psykiske problemer som fx social angst. Janne Dale Hauger er ansvarlig for Blå Kors’ ressourcebank, som tilbyder gratis materialer og værktøjer til brug for både børn, unge og forældre.

Blandt andet har Blå Kors både film, bøger og samtalekort, som kan hjælpe børn og deres forældre til at få gode samtaler om fx psykisk helse, alkohol og gaming, siger Janne Dale Hauger til KPK.