Gravid kvinde og hendes mand overvejede selvmord efter jordskælv

Et tyrkisk ægtepar havde mistet alt i jordskælvet, men de fik hurtigt hjælp af nødhjælpshold støttet af Dansk Europamissions forbedere og givere.

Mindst 50.000 døde, og tusinder af bygninger blev enten ødelagt eller beskadiget ved jordskælvet i Tyrkiet den 6. februar 2023 og i de senere efterskælv. Foto fra Antiokia: Shutterstock/Freelancejournalist

Blot to timer efter jordskælvet den 6. februar 2023 kørte et team fra en kirke, som Dansk Europamission samarbejder med, nødhjælp til jordskælvs-zonen. Det kan lyde utroligt, men en gruppe kristne havde forberedt en nødhjælpsindsats i tilfælde af, at Tyrkiet blev ramt af jordskælv, som det jævnligt gør.

Præsten Emin fortæller: ”Jeg lukkede alt andet ude og fokuserede kun på ofrene. Hele kirken stod sammen, bad sammen og bad for jordskælvsofrene. Hvert sekund tænkte alle på jordskælvet, da det er en katastrofe i det moderne Tyrkiets historie.”

Rig kvinde mistede alt

Med i vores samtale deltager også Burak, som er en af de ledere, der bliver trænet i Dansk Europamissions ledertræningsprojekt. Samtalen drejer sig om følsomme emne, og det er tydeligt, at Emin og Burak er berørte af emnerne. Teamet fik kontakt til en gravid kvinde, der fortalte Burak, at hun ville begå selvmord. ”Da jeg mødte hende, var hun i chok. Hun, som var rig, sagde: ’Jeg har mistet alt, mit hus, mit guld.’ Hun sagde: ’I går aftes tænkte min mand og jeg på at begå selvmord.’”

Forbøn var det mest nødvendige

”Lige efter jordskælvet tænkte flere på selvmord, og nogle begik også selvmord,” supplerer Emin, og Burak fortsætter sin fortælling. ”Jeg sagde: ’Jeg kan se, du er gravid. Jeg er kristen – må jeg bede for din mand og dig? Alt er ikke slut. Jesus vil forvandle alt. Ham tror jeg på.’ Hun sagde ok, og da bønnen var færdig, sagde hun: ’Det var det, jeg havde brug for, meget mere end mad og drikke. Jeg havde brug for at tale med nogen. Du lyttede til mig.’

Jeg fik hendes telefonnummer, og vi besøgte hende hver 14. dag. Tre måneder senere fødte hun tvillinger. Nødhjælpsholdet sendte en babyseng og alt, hvad hun havde brug for; ja, endda en vaskemaskine, så hun og hendes mand kunne klare sig. Jeg mødte hendes familie og brødre.”

Uddeling af nødhjælp uden for Antiokia, hvor kristne for første gang blev kaldt kristne. Foto: Dansk Europamission

Medarbejder fik brug for psykologhjælp

Det endte dog med, at Burak måtte stoppe med at tjene i nødhjælpsteamet og måtte rejse tilbage til Izmir, da han havde brug for psykologhjælp.

”Vi så mange døde mennesker i gader og på sygehuset, hvor de bare lå på gulvet. Jeg begyndte at tænke på døden, jeg begyndte at blive følelsesløs og kunne ikke overskue at tale med nogen. Jeg ville nok med til gudstjeneste, men ikke andre aktiviteter i kirken. Jeg ville heller ikke til fødselsdage. Jeg havde mareridt om natten og begyndte at føle, jeg manglede formål.”
Også på et personligt plan blev Burak ramt: ”Jeg er selv fra Antiokia, og fire fra min familie er døde.”

”Psykologen sagde til mig, at min reaktion var helt normal – i mødet med al den død og ødelæggelse, jeg havde set med mine egne øjne i Antiokia. ’Du har posttraumatisk stress,’ sagde hun. Efter nogen tid fik jeg det godt igen.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kirken er vokset

Emin slutter med at fortælle: ”Kirken er vokset i jordskælvsområdet. Kirkerne i Antiokia har nu måske dobbelt så mange besøgende som før. Kirkerne er som øer i et hav af problemer.
Folk stoler på kirkerne, da kirkerne har løst mange opgaver: Sat telte op, uddelt mad, imødekommet børns behov og givet traumebehandling.”

Fakta

På grund af støtte fra Dansk Europamissions forbedere og givere blev der i 2023 uddelt 4500 fødevarepakker og 4500 hygiejnepakker til nødlidende familier i jordskælvsområdet.