SAT-7’s uddannelsesprogrammer hjælper børn i Afghanistan

Læseundervisningen kan også bane veje for evangeliet, mener SAT-7.

Gennem tv-undervisningsprogrammet Sun of Hopes kan både børn og voksne i Afghanistan lære at læse og skrive. Foto: SAT-7

Næsten tre år efter, at Taleban overtog kontrollen over Afghanistan, befinder landets børn sig i en større uddannelseskrise. Derfor har SAT-7’s persiske kanal lavet tv-programmer med undervisning på dari-sproget, så de afghanske børn kan lære at læse og skrive og få “håb for fremtiden”.

Det skriver SAT-7 International på hjemmesiden.

Værst for pigerne

“Desværre er der så mange børn i Afghanistan, som ikke har adgang til uddannelse i skoler,” siger Nader Taghizadeh, direktør i uddannelsesprogrammet Sun of Hopes. Det anslås, at 3,7 millioner børn i Afghanistan ikke går i skole. Samtidig er kun få i stand til at bruge internettet som en alternativ kilde til læring, da næsten 80% af afghanerne ikke har adgang til det. Situationen er især alvorlig for piger, da Taleban kort efter at have overtaget kontrollen over landet forbød dem at gå i gymnasiet.

“Hvis bare jeg havde vinger,” fortalte ”Afsoon”, en kvinde fra Afghanistan, til SAT-7 . “Så ville jeg flyve til et sted, hvor jeg ville få lov til at gå i skole og studere, for det må jeg ikke her i Afghanistan.”

Analfabetisme

Allerede før Taleban kom tilbage til magten, stod det dårligt til med læsefærdighederne. Statistikker fra 2021 viste, at kun 37 % af de voksne – kun 23 % af kvinderne – og 56 % af de unge var i stand til at læse. Disse tal ser ud til at falde yderligere, i det mindste for kvinder og piger. Teenagepigen ”Armineh” skrev et åbent brev til SAT-7 kort efter Talebans magtovertagelse og sagde, at det “var enden på mine drømme”.

Hun fortsatte: “Når jeg tænker på de begrænsninger, der vil komme med det nye regime, tror jeg, at der måske ikke er nogen fremtid for mig. For under dette nye regime vil piger og kvinder ikke få lige rettigheder, og kvinder vil ikke have deres rette plads i samfundet.” Desværre havde Armineh ret, og hendes værste frygt er blevet bekræftet i de sidste tre år med Taliban-styret.

Fattigdom

Også den udbredte fattigdom i Afghanistan påvirker adgangen til uddannelse, da desperate familier er tvunget til at sende deres børn ud af hjemmet for at arbejde – eller for at blive gift i en ung alder. Omkring 1,6 millioner afghanske børn – nogle helt ned til seksårsalderen – er fanget i børnearbejde, mens anslået 28 % af de afghanske piger bliver gift, før de fylder 18. Nader Taghizadeh ved, at tilbuddet om uddannelse til unge afghanske seere er altafgørende for dem.

“Vi ønsker, at vores seere skal udvikle færdigheder som kritisk tænkning og være i stand til at engagere sig med resten af ​​verden,” fastslår han. “Dette vil give dem håb for fremtiden.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fra alfabetet til evangeliet

Uddannelsesprogrammet Sun of Hopes bliver præsenteret af en skolelærer på den persiske dialekt dari. Det fokuserer primært på grundlæggende læsefærdigheder, hvor man starter med alfabetet.
Hver episode skal indeholde praktiske lektioner og lektier med tilhørende grafik og fotos. De 30 minutter lange episoder er primært rettet mod 5-7-årige, men også større børn og voksne, der ikke kan komme i skole, kan med fordel følge dem.

Især for kvinder og piger i Afghanistan, hvoraf mange er bundet til hjemmet på grund af Talibans restriktioner, kan dette program indebære en unik mulighed for at lære at læse og dermed åbne døre for dem i fremtiden. Selvom dette vil være det første tv-undervisningsprogram fra SAT-7 på sproget dari, har tv-selskabet masser af erfaring med at lave lignende programmer på arabisk. My School blev lanceret i 2015 som reaktion på krigen i Syrien, og SAT-7 fortsatte med at lave og udsende over 400 episoder, der dækkede regionens læseplan i kernefagene matematik, arabisk, engelsk, naturvidenskab og fransk.

Selvom showet afsluttede sin femte og sidste sæson sidste år, er lektionerne stadig tilgængelige på SAT-7 PLUS, den gratis online streamingplatform. SAT-7’s uddannelsesprogrammer giver unge mennesker i MENA (Mellemøsten og Nordafrika) muligheder for at lære og udvikle vigtige færdigheder, som vil forbedre deres fremtidsudsigter. Men de tilbyder potentielt også noget endnu dybere: chancen for at møde Jesu Kristi evangelium. Nader Taghizadeh forklarer: “Jeg håber, at vi gennem det undervisningsprogram, der udsendes på satellit-tv, kan hjælpe med at uddanne børn, der ikke kan læse eller skrive, så de til sidst også kan engagere sig i evangeliets gode nyheder.”


Artiklen fortsætter efter annoncen: