120 mio. mennesker lever som flygtninge

Det skriver FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, i en ny rapport.

Foto fra rapporten ”Global Trends Forced Displacement in 2023” fra UNHCR.

Med udgangen af 2023 var 117,3 millioner på flugt fra forfølgelse, konflikter, menneskeretskrænkelser eller katastrofer. Men i løbet af de første fem måneder af 2024 er tallet steget til 120 millioner flygtninge, oplyser UNHCR.

Tallene fra 2023 viser, at over halvdelen af flygtningene (68,3 mio.) var internt fordrevne, dvs. flygtninge i eget land. Blandt de øvrige flygtninge havde 37,6 millioner krydset grænser, 6,9 mio. var asylansøgere og 5,8 mio. havde behov for international beskyttelse. Af de 117,3 mio. var der 47 mio. børn, og i perioden 2018-2023 blev der født to mio. børn som flygtningebørn.

73 % fra fem lande

Næsten tre fjerdedele af flygtningene under FN-mandat samt dem, der har brug for international beskyttelse, kommer fra kun fem af verdens lande:
Afghanistan (6,4 mio.)
Syrien (6,4 mio.)
Venezuela (6,1 mio.)
Ukraine (6,0 mio.)
Sydsudan (2,3 mio.)

39 % i fem modtagerlande

Blandt de lande, der har modtaget flest flygtninge, næsten to ud af hver fem af verdens flygtninge, finder vi landene Iran, Tyrkiet, Colombia, Tyskland og Pakistan. Samtidig fremgår det af rapporten fra 2023, at 75 % af flygtningene fik asyl eller ophold i fattige lande eller mellemindkomstlande. Det viser sig også, at de mindst udviklede lande har givet asyl til 21 % af det samlede antal flygtninge. Det hører med til billedet, at 69 % af flygtningene opholder sig i et af deres oprindelige nabolande.