En helt særlig og personlig andagtsbog

Hvordan bliver Jesus en meningsfuld del af hverdagen? Ja, det spørgsmål tror jeg, at vi er mange, der leder efter gode svar på. Nogle af os finder hjælp i dagligdagen med en andagtsbog, almanak eller logbog. Jeg har prøvet mange forskellige, og de fleste er jo heldigvis gode, hjælpsomme og trosstyrkende. Nu har jeg så prøvet en helt ny – og den minder faktisk ikke rigtig om noget, jeg har prøvet før.

Andagtsbogen “Jesus Lytter” er skrevet af Sarah Young. Mange kender nok den populære “Jesus Kalder”, som forfatteren udgav for nogle år siden. Var du glad for den første, bliver du også glad for den nyeste andagtsbog, for de minder en hel del om hinanden i formen og udtrykket.

Inderlig og meditativ form

Bogen er bygget op med korte tekster og bønner til alle dage i året. Sproget er inderligt og følelsesfuldt og er formet som en slags direkte tale eller bøn fra dig til Jesus. Afsnittet for 1. juni starter eksempelvis således: “Jesus, min trofaste leder! Jeg nyder at tilbringe tid hos dig – mindes din urokkelige kærlighed. Du er for evigt min leder. Jeg beder om, at du ved Helligånden vil hjælpe mig med at bringe mine tanker tilbage til dig, når de kommer på afveje.”

Kursiven angiver hvilke skriftsteder, der har været inspirationen – i dette tilfælde Salme 48, vers 11 og 15. Til hvert stykke er der tre skriftsteder til egen læsning, men de indgår i en eller anden form i dagens andagtsstykke. Teksten for en dag er ca. 20 linjer og fortsætter i samme stil som uddraget. Præmissen for at kunne få udbytte af “Jesus Lytter” er, at læseren er med på den inderlige og meditative form. Man er nødt til at tage sig tid til at dvæle ved ord, bønner og skriftsteder.

Der er stor variation i de ord, der bliver brugt i bønnerne, så stilen bliver meget poetisk. Det er en andagtsbog, der taler mere til hjertet end hjernen – og det gør den godt! Den personlige stil bliver slået an allerede i forordet, hvor forfatteren skriver en meningsfuld introduktion direkte til os. Det virker godt at tage læseren ved hånden og lede os ind i universet. Hun afslutter introen med en personlig hilsen: “Til sidst, kære læser, opmuntrer jeg dig til at fordybe dig i bønnerne i Jesus Lytter” og “Husk, at Jesus er med dig og lytter til alle dine bønner.”

Baggrunden for forfatterens andagtsbøger

Selve andagtsbogen er god og anbefalelsesværdig, men jeg blev også meget optaget af baggrunden og frugterne af Sarah Youngs andagtsbøger, så selvom det ikke direkte har med bogen at gøre, synes jeg, at det gør bogens ærinde endnu mere troværdigt. Forfatteren døde for nylig af leukæmi, men havde været svagelig og syg i mange år før det. Hun har tjent mange år i udlandet, men efterhånden som hun blev mere og mere svag, så kunne hun ikke arbejde meget, så hun var i højere grad bundet til sit hjem.

Det, hun kunne og fandt glæde i, var bøn og bibellæsning, og hun opdagede, at hun kunne være til inspiration for andre. Så hendes liv er altså et vidnesbyrd om, at selvom hun blev mere og mere fysisk træt, slidt og syg – brugte Gud hende endnu mere. Sarah Youngs arbejde har udviklet sig meget og er blevet konceptualiseret, som kun amerikanerne kan gøre! “Jesus Lytter” er en del af en stor, lækker pakke, der kan tilgås på www.jesuscalling.com.

Her er der podcasts, apps, merchandise, videoer og meget mere. Alt er funderet på principper og kultur fra Sarah Youngs skriverier. Jeg har hørt adskillige podcasts og får hver dag tilsendt et uddrag af en af hendes bøger i min indbakke. Det er alt sammen brugbart, relevant og opbyggeligt. Der er måske lidt rigelig personlig udvikling og almindelig populærvidenskab, men kan man leve med det, så er det udmærket at lytte til.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



“Jesus Lytter” kan facilitere en god ramme for et dagligt møde med Gud, men husk at tage dig tid og find roen, for bogen er naturligvis ikke en mirakelkur. Jeg synes andagtsbogen er både god og relevant, men det kræver, at man synes godt om den meget personlige stil. Bogen og hele konceptet bag kan blive et godt og vigtigt redskab til at have fællesskab med Gud.

Sarah Young: Jesus Lytter
199 kr. 404 sider
Forlaget Scandinavia