Solidaritetsmarch for Israel

Kristne fra hele Danmark samledes den 13. juli til en solidaritetsmarch for Israel i Odense. Her går deltagerne gennem Kongens Have. Privatfoto

Kristne fra hele Danmark demonstrerede deres solidaritet med Israel midt i den igangværende krig som følge af begivenhederne den 7. oktober 2023, da Hamas bl.a. terroriserede en kibbutz i Israel under en musikfestival.

Der er planlagt en række solidaritetsmarcher i forskellige byer rundt om i Danmark i den kommende tid. Den første foregik i Odense lørdag den 13. juli, hvor der deltog kristne fra både København, Aabenraa og Aarhus. Med bannere med budskaber på Israels vegne og med danske og israelske flag holdt højt og draperet rundt om skuldrene begyndte gruppen på omkring 25 deltagere med en kort bønnestund.

Herefter begyndte marchen med sange om kærlighed, fred og håb på dansk og hebraisk. Budskabet var klart: Vær ikke blandt dem, som stiltiende ser til, mens antisemitismen og jødehadet tager til verden over.

Guds løfter til Israel

På spørgsmålet, om hvorfor marchen var blevet arrangeret, svarer Kenneth K., én af arrangørerne, at det er et positivt modstykke til de pro-palæstinensiske demonstrationer i Odense, der hver lørdag samler flere hundrede tilhængere. Ejnar Mikkelsen, en anden af ​​arrangørerne, understregede, at Bibelen er fyldt med Guds løfter om og til Israel som Guds land og jøderne som Guds folk. Ejnar Mikkelsen citerede Guds første løfte til Abraham i 1. Mos.12,3:

”Jeg vil velsigne dem, der velsigner dig, og den, der forbander dig, vil jeg forbande.” Han citerede også Guds løfte til Israel fra Ezekiel 36,28: ”I skal bo i det land, jeg gav jeres fædre; I skal være mit folk, og Jeg vil være jeres Gud.”

Gruppen stoppede for enden af gågaden, hvor en af deltagerne blandt andet læste udvalgte tekster fra Bibelen om Israel. Privatfoto

Bøn for massakrens ofre

Der var dårligt vejr over hele Danmark den dag, men gruppen havde specifikt bedt om godt vejr, og solen skinnede fra de begyndte til slutningen. Gruppen begyndte i Kongens Have i centrum af Odense og gik mod gågaden og vendte endelig tilbage til udgangspunktet. Et hold politibetjente på cykler holdt et vågent øje med enhver mulig forstyrrelse af freden. Gruppen stoppede for enden af ​​gågaden, hvor en af deltagerne læste nogle bibelske løfter om og til Israel og jøderne højt, mens en anden prædikede frelsens budskab.

Dette blev efterfulgt af, at hele gruppen bøjede hovederne i et minuts stille bøn for ofrene for massakren den 7. oktober og for de gidsler, der stadig er i fangenskab. Mange tilskuere smilede og opmuntrede gruppen til at fortsætte, og nogle sagde, at de også stod sammen med Israel. Mange gav tommelfingeren op, da optoget passerede gennem gågaden. Lyden af et af shofar-horn lød flere gange, da et medlem af gruppen stoppede og blæste shofar’en mod alle fire verdenshjørner som en opfordring til at stå sammen med Israel.

Mens gruppen allerede havde bedt om en fredelig march, gjorde politiet deres arbejde med at forhindre uønskede hændelser. En kvinde, der råbte ‘fri Palæstina’, var den eneste modstand, de mødte. Dette blev dog hurtigt håndteret, da nogle få i gruppen bøjede hovedet i bøn. På ingen tid ophørte råbet.

Solidaritetsmarch i Aarhus

”Historien må ikke gentage sig,” siger Ejnar Mikkelsen, som nu er i gang med at arrangere endnu en solidaritetsmarch, der skal finde sted den 21. september i Aarhus.