Status for mission efter 50 år med Lausanne-bevægelsen

Rapporten ”State of the Great Commission” fra Lausannebevægelsen viser udviklingen i regional kirkevækst fra år 1900 frem til den (forventede) situation i 2050. Farven lyseblå betegner Europa og mørkeblå Nordamerika, hvor kristendommen går tilbage. Modsat vokser kirkerne i Afrika, Asien og Latinamerika (henholdsvis turkis, karryfarvet og grøn).

Når flere tusinde kristne fra hele verden samles i Seoul til den fjerde Lausannekongres sidst i september, må de konstatere, at troen er i tilbagegang i den vestlige verden, mens der er stor fremgang i Afrika, Asien og Latinamerika.

Missionsbevægelsen er opkaldt efter den schweiziske by Lausanne, hvor man holdt den første kongres i 1974. Nu skal der fejres jubilæum med fokus på udviklingen for kristen mission gennem de seneste 50 år samt hvilke faktorer, der er afgørende for kirken på verdensplan.

Et afkristnet Europa

Europa var i sin tid det første kristne kontinent. Litauen var det sidste land, som indførte kristendommen, i slutningen af 1300-talet. Men nu er Europa også det første kontinent, som i høj grad er blevet afkristnet, skriver Dagen.no. Over halvdelen af befolkningen i Norge og i flere andre vesteuropæiske lande vil ikke længere identificere sig med noget trossamfund eller nogen religiøs tradition, fremgår det af nye tal fra European Social Survey.

Kristne fællesskaber er afgørende

Førstelektor Rolf Kjøde fra NLA Høgskolen i Bergen har været medarbejder på artiklen om situationen i Europa. Her hedder det blandt andet, at kun få europæere søger til kirkerne for at finde hjælp og mening i tilværelsen. Men kristne fællesskaber kan være med til at vende denne udvikling, mener han. ”At bygge kristne fællesskaber i Europa er helt afgørende fremover,” udtalte han til Dagen.

Rolf Kjøde mener, at kirker, missionsorganisationer og kristne forsamlinger kan bidrage med at skabe en fælleskultur i et stadig mere polariseret og fragmenteret samfund. Indsatsen vil gavne både på det åndelige og det samfundsmæssige plan. Samtidig skal kristne være tydelige om sandheden – og undgå at isolere sig, mener førstelektoren. Kjøde og hans medforfattere advarer mod tendensen til, at europæiske kristne privatiserer troen og kun viser begrænset interesse for kulturen omkring dem.

”Det kristne fællesskab kan aldrig blive indelukket i sig selv, men må hele tiden se udover mod dem, som har behov for fællesskab,” fastslår Rolf Kjøde ifølge Dagen.

Seks fokusområder fra Lausanne-rapporten

Artiklens forfattere peger på fem særlige fokusområder fra Lausanne-rapporten: Tillid og sandhed, Fællesskab, Digitalisering, Forvaltning af skaberværket og klimaretfærdighed samt Demografiske ændringer. Foruden disse fem punkter peger forfatterne på et ekstra (sjette) fokusområde, når det gælder Europa: Her skal man nemlig se på, hvilke værdimæssige ændringer, der påvirker europæernes opfattelse af evangeliet. For problemet her er tilsyneladende, at europæerne ikke opfatter de gode nyheder som gode.

Den seneste Lausanne-kongres foregik i Cape Town i oktober 2010. Her mødtes 4.000 delegerede fra 200 lande til konference om mission på verdensplan.