Troens højde: OL-sølvvinder og verdens-stjerne vidner gennem sine spring

Ofte bliver sportens atleter målt på deres præstationer, resultater og fysiske formåen. Men for Nicola Olyslagers, der er nr. ét på verdensranglisten i højdespring, er det ikke kun hendes sportslige bedrifter, der har gjort hende bemærket.

Foto: @ausolympicteam (Instagram)

Bibelvers på armen, lovsang i den olympiske by samt bibel- og bønnemøder med atleter på tværs af kloden under og efter sportsstævner er en stærk del af hendes identitet. Sådan har det ikke altid været.

Jeg opdagede den australske højdesprings-dronning Nicola Olyslagers ved en verdenskonkurrence i TV for et år siden, fordi hun før sit spring var et kæmpestort, varmt smil, der strålede af mildhed. Da hun passerede den vildt høje stang, pegede hun op mod himlen. Det gjorde mig nysgerrig, og jeg har siden erfaret, hvordan hun bærer en dyb tro på Gud med sig på stadion, til træning og i hverdagslivet.

Olyslagers er ikke blot en verdensklasseatlet, men også et vidnesbyrd om, hvordan troen kan være en kraftkilde og et anker i både medgang og modgang.

Excellence gennem Kristi kærlighed

”Min identitet var oprindeligt i, hvor højt jeg kunne springe, og det nedbrød mig,” fortæller Nicola. ”Guds kærlighed bringer ild og passion i livet. Først da jeg lagde min sport ned på alteret, ligesom Abraham lagde Isak, sagde Gud: ”Nicola, jeg vil have, du går tilbage i sportsverdenen, men gør det nu på min måde.” Siden har jeg ikke kunnet holde mund og fortæller alle, jeg møder, om Jesus – til de store stævner, i fitness, online, uanset om de spurgte efter det,” fortæller hun med et kæmpe smil i en stærk video. Og det stopper ikke der.

Everlasting Crowns’ globale netværk

”I 2017 var jeg sammen med kristne atleter og indså, at den fred og frihed, vi oplevede i sporten gennem troen, var fuldstændig modkulturel. Den var radikal,” beretter den nykårede sølvvinder fra OL i Paris. ”Det kom ind i mit hjerte, at evangeliet var for godt til ikke at blive delt i vores samfund, og samtidig kom den samme overbevisning ind i min bedste veninde Naas hjerte. Vi startede organisationen ”Everlasting Crowns”, fordi vi har en vision om, at andre skal forstå den frihed, der er mulig på det højeste præstationsniveau. En identitet, der bygger på kærlighed, ændrer alt og er kilden til at nå nye højder,” fortæller den karismatiske højdespringer.

Passionen for Everlasting Crowns er at samle sportsfolk på tværs af lokale og internationale begivenheder til bibelstudier og bønnemøder og danne et netværk af troende, der tilbyder ressourcer, mentoring og inspiration. ”Vores håb er, at de rejser sig og ikke kun har tro, men konkurrerer med et evigt perspektiv, hvor de bliver forvandlet af Jesu fuldkomne kærlighed, plantet i kirker og oplært til at være en velsignelse alle de steder, de bliver sendt hen,” fortæller Nicola.

Nicola skriver bibelvers eller opmuntrende ord på sin arm, før hun konkurrerer. Disse små påmindelser om Guds løfter er ikke kun til hende selv, men er også en stille prædiken til dem, der ser hende springe. Det er en simpel, men kraftfuld, måde at dele sin tro på med verden og en påmindelse om, at Gud er med i alle aspekter af livet – selv på sportens højeste tinder.

Lovsangsleder til OL

Hjemme i privaten slapper hun af med at male, skrive dagbog og vandre ture i nationalparker. Og så spiller hun klaver. En evne, der også blev brugt til OL, hvor løbeatleten Cindy Sember på sin Instagram delte, hvordan Nicola Olyslagers spontant ledte lovsang i en trappeopgang i den olympiske by, hvor en gruppe kvindelige atleter tilbad Gud omkring klaveret inden en konkurrencedag, mens andre atleter lyttede.

”Vi har været vidne til begyndelsen på en bevægelse inden for sport, som viser, hvordan det ser ud at blive sat fri. Vores rejse inden for sport står ikke i modsætning til at vokse i vores forhold til Jesus, men styrker det. Uden for sæsonen samles vi til ugentlige Zoom-opkald for at fortsætte disciplingen af atleter hjemmefra,” fortæller højdespringeren.

”Guds kærlighed bringer ild og passion i livet. Først da jeg lagde min sport ned på alteret, ligesom Abraham lagde Isak, sagde Gud: ”Nicola, jeg vil have, du går tilbage i sportsverdenen, men gør det nu på min måde.” Siden har jeg ikke kunnet holde mund og fortæller alle, jeg møder, om Jesus – til de store stævner, i fitness, online, uanset om de spurgte efter det,” fortæller Nicola Olyslagers med et kæmpe smil i en video. Privatfoto

Gift til Olyslagers

Nicola Olyslagers bor på den centrale kyst i New South Wales, Australien, hvor byen Sydney ligger. Hun er vokset op og har trænet det samme sted hele sit liv. ”Som 8-årig fandt jeg ud af, at mine lange ben kunne bruges til højdespring, og straks fik jeg en drøm om en dag at blive olympisk højdespringer og springe over to meter. Ingen i min nation havde gjort det før,” beretter hun. Ved OL hjemme i Sydney nåede hun de to meter.

Ved OL i Tokyo i 2021 blev hun den første australske kvinde nogensinde til at vinde en olympisk medalje i højdespringsdisciplinen. Både i Tokyo og Paris er det blevet til sølvmedaljer. I Paris sprang hun endda samme højde som guldvinderen, men havde flere fejl tidligere i konkurrencen. ”Jeg har sådan en beslutsomhed i mit hjerte. Når jeg gør det på Guds måde, bliver konkurrencen fri og sjov. Det er, som om jeg er et 8-årigt barn igen, der hopper ind i min fars arme. Gud bliver æret, hver gang jeg bliver interviewet efter en stor præstation.”

Oprindeligt hed hun McDermott, men i april 2022 blev hun gift med Rhys. Fra den dato begyndte hun at konkurrere under efternavnet Olyslagers.

Tilfredshed i en person

Når hun står ved højdespringsbaren, er det ikke blot en atlet, der forbereder sig på at udføre en teknisk krævende opgave. Det er også en troende kvinde, der søger Guds vejledning og styrke.
”I jagten på sportslig succes var der et stort vendepunkt i min karriere, da jeg indså, at ingen guldmedalje, holdpræstation eller personlig rekord kunne give mig varig tilfredsstillelse i hjertet. Jeg opdagede, at tilfredsheden ikke lå i en præstation, men i en person,” siger Nicola på sin hjemmeside www.nicolaolyslagers.com.

Siden har hun ofte i interviews delt, hvordan hun beder før og under sine konkurrencer. Hun lægger sine bekymringer, frygt og forventninger i Guds hænder og lader ham føre hende gennem øjeblikkene. Det handler ikke kun om at bede om succes, men om at finde ro og perspektiv, uanset resultatet.

Jumping with God

”Jeg blev ikke introduceret til Jesus ved en gudstjeneste i kirken. Det var et intimt møde, som har påvirket hver eneste dag i mit liv. Beslutningen om at følge ham har udløst en kærlighed i mit hjerte til at se hans vilje ske og evangeliet blive kendt i hver eneste nation, stadion, skole, kirke og samfund, jeg rejser til,” fortæller hun. Nicola kalder det: ”Jumping now with God” – springer nu med Gud.

”Jeg vil gøre kongens upartiske, konsekvente kærlighed internationalt kendt. Hans kærlighed har ansporet mig til at drømme meget højere og større end mine egne ønsker og behov,” siger hun.
Nicola Olyslagers forener sit dybe engagement i sin karriere med en levende tro, der kan give mening, perspektiv og fred midt i livets udfordringer.
”Jeg lever et liv, der overgår alle de drømme, jeg havde sat for mig selv – for da jeg overgav dem alle til Gud, opfyldte han dem alle på en stærkere måde, end jeg kunne,” slutter hun.

Fakta: Everlasting Crowns

Organisationen ”Everlasting Crowns” blev startet af Nicola Olyslagers, hendes mand, Rhys og længdespringeren og sprinteren Naa Anang, der også har repræsenteret Australien i internationale konkurrencer. Organisationen vil opmuntre og styrke mennesker i deres tro med fokus på at leve et liv, der stræber efter evige værdier i stedet for de midlertidige præstationer, vi ofte jagter i denne verden.

Navnet ”Everlasting Crowns” refererer til et bibelsk koncept om at stræbe efter evige belønninger frem for jordiske, som nævnt i 1 Korintherbrev 9,25: ”Enhver, som deltager i en kappestrid, er afholdende i alt; de gør det for at få en forgængelig sejrskrans, men vi for at få en, der ikke falmer.” Organisationen tilbyder ressourcer, mentoring og inspiration til dem, der ønsker at vokse i deres tro og leve med et stærkere fokus på det evige. Nicola bruger sin egen erfaring som eliteatlet og troende til at inspirere andre til at integrere deres tro i alle aspekter af deres liv, uanset om det er i sport, arbejde eller andre områder.