IPSICC

Banebrydende forskning afslører nye detaljer om ”Jesu ligklæde” i Torino

Torino-ligklædet stammer fra Jesu tid, fastslår forskere på baggrund af nye undersøgelser. Professor peger på, at flere retsmedicinske fund bekræfter evangeliernes beretninger.

Jostein Andreassen ejer en replika af Torino-ligklædet. Sammen med Oddvar Søvik har han skrevet bogen ”Torino-ligklædet. Hvor tro og videnskab mødes”. Foto: Stein Gudvangen, KPK

Italienske videnskabsmænd hævder at have gjort et betydeligt gennembrud i studiet af Torino-ligklædet, som mange mener blev brugt til at dække Jesu legeme med efter hans korsfæstelse.

Det skriver Premier Christian News. Ligklædet, som opbevares i domkirken i Torino, er det mest undersøgte objekt i verden – og med god grund. For hvis klædet er autentisk, udgør det et fysisk bevis for Jesu opstandelse. Det fremgår af en lang række uforklarlige egenskaber ved klædet, der er som et negativ af et foto, som viser en tortureret, tornekronet og korsfæstet yngre mand. Forskere og eksperter med mange forskellige specialer har i årenes løb studeret klædet og diskuteret dets alder og ægthed. Men den nyeste forskning med avanceret teknologi daterer klædet til Jesu tid.

Mange forskere er nu overbeviste om, at ligklædet virkelig var det, der blev brugt ved Jesu gravlæggelse. De peger blandt andet på, at aftrykket skyldes en ”ukendt energi” – noget, som kristne forbinder med selve den Guds kraft, der oprejste Jesus fra graven påskemorgen.

Forskningsrapport af professor Giulio Fanti

Professor i mekaniske og termiske målinger, Giulio Fanti fra Universitetet i Padova, har beskrevet de seneste fund fra ligklædet i en ny forskningsrapport, skriver Dagen.no. Professoren har studeret ligklædet i 25 år og udgivet flere bøger om det. Han har fx påvist, at den torturerede mand på klædet har 372 sår efter piskeslag. Med moderne teknologi fremstillede man for få år siden en 3D-model af kroppen fra ligklædet. Også i dette tilfælde var Giulio Fanti hovedarkitekten, skriver Dagen.

”Ukendt type energi”

Flere forskere mener som nævnt, at billedet på ligklædet er blevet til ved hjælp af en ”energi af ukendt oprindelse”. Professor Fanti henviser blandt andet til konkrete spor fra stråling, som er fundet langs overfladen af klædet. I deres seneste forskning har Giulio Fanti og hans team især set på sammensætningen af blodspor på klædet. Klædet har hundredvis af rødlige pletter af varierende former og størrelser på tværs af det påtrykte kropsbillede.

Der er fundet blod blandt andet fra det område, hvor man ser en slags tornekrone omkring hovedet, samt omfattende blodspor der, hvor manden har været ramt af piskeslag. I introduktionen skriver Giulio Fanti, at klædet indtil videre ikke har kunnet reproduceres med moderne hjælpemidler, og at man fortsat ikke kan forklare aftegningen på klædet.

To typer blod

I avisen Daily Mail kan man læse en længere artikel, hvor professor Fanti udtaler sig om de to blodtyper, som findes på ligklædet. Fanti betegner blodtyperne som hhv. A og B, der dog ikke skal opfattes kronologisk. Fantis ”type B” betegner nemlig blødninger fremkommet før døden indtraf, mens type A forbindes med lungeødem, altså postmortem-blod. Manden på ligklædet led af både nyresvigt og hjertesvigt forårsaget af voldsom tortur, mener Fanti.

– De mikroskopiske partikler peger på, at den mand, der blev svøbt i Torinoklædet, har lidt en voldsom død, udtalte professor Giulio Fanti fra University of Padua i 2017.

”Jeg vil referere til den type blod, der kom ud af liget, som type A-blod. Det er postmortem-blod, som består af mikrocytter, som indikerer Jesu åndedrætslidelse på korset,” fortalte Fanti til DailyMail.com. Den person, hvis blod plettede ligklædet, kan have lidt af en uræmisk sygdom, hvor nyrerne ikke er i stand til at fjerne affaldsstoffer. Men denne tilstand kan også forårsages af stumpe traumer i organet, som ifølge Fanti kan være opstået, da Jesus blev pisket (Joh. 12,1).

Alvorlig dehydrering

De blodpartikler, Fanti kalder ’Type B’, har for det meste en mørkere farve og skarpere kanter end ’Type A’. Han mener, at type B stammer fra før Jesus døde. ”Type B består af koagulerede blodskorper, der sandsynligvis er dannet, da Jesus var på korset eller steg op på Golgata,” sagde Fanti. Begge typer blod havde spor af jordmaterialer som ler og kalksten, der typisk findes i Jerusalem.

Den høje procentdel af kreatinin kan stamme fra Jesu sidste time før døden på korset, hvor han havde nedsat blodgennemstrømning til nyrerne. Det blev forårsaget af hypovolæmi og alvorlig dehydrering, hedder det i undersøgelsesrapporten. Professor Fanti peger på, at resultaterne stemmer med Johannes 19,28, hvor Jesus siger ”Jeg tørster”.

Jord fra Jerusalem

Markus 15,46 forklarer, at disciplen Josef fjernede Kristus fra korset og ”købte et linnedklæde, tog ham ned, svøbte ham i linnedklædet og lagde ham i en grav, der var skåret ud af klippe.” Nogle mener derfor, at Jesu krop ikke nåede at blive vasket, før det blev pakket ind i ligklædet og lagt i graven. Det kan forklare tilstedeværelsen af jordrester på klædet. Geologen Amir Sandler fra Geological Survey Of Jerusalem har ifølge Fanti bekræftet, at man har fundet lermineralerne smektit og illit, som er typiske for jorden i Jerusalem.

I forskergruppen er man tilsyneladende overbeviste om, at det rent faktisk er Jesu’ krop, som ses på ligklædet. Gruppen konkluderer: ”Alle disse resultater er i overensstemmelse med beskrivelsen af Jesus Kristus i Bibelen, især i de fire kanoniske evangelier”.


Ligklædets historie

Torino-klædet har haft særstatus siden oldkirken, og der kommer hele tiden nye argumenter for, at det stammer fra Jesu tid.  Ligklædet i Torino er et stort klæde af linned, 4,42 meter langt og 1,14 meter bredt. Farven er lys gulbrun, og stoffet er af fremragende kvalitet og meget tyndt.

Aftryk af korsfæstet mand

Klædet viser et svagt, men meget klart, aftryk af en nøgen mand i fuld størrelse, ca. 1,75 meter høj. Eksperterne vurderer, at hans vægt har været omkring 75 kg, og hans alder omkring de 35 år. Frisuren er som en ortodoks jødes. Manden er blevet svøbt i det lange klæde. Han er blevet anbragt på den ene halvdel, og derefter er resten foldet rundt om hovedet, overkroppen og benene. Han blev ikke rullet som en mumie, hvilket er i overensstemmelse med jødiske regler for begravelser på Jesu tid, fremgår det af bogen ”Torino-ligklædet”.

Klædets historie

”Jeg har set Guds ansigt,” fremstammede den italienske jurist Secondo Pio, der som den første havde fotograferet ligklædet i 1898. Da Pios foto blev fremkaldt, så man tydeligt omridset af den korsfæstede. Herefter tog forskningen af ligklædet fart. Foto fra bogen ”Torino-ligklædet”, Udfordringen 2016.

Man ved ikke meget om klædets tidligste historie, men det nævnes sandsynligvis i tekster fra kirkens første århundreder. Ifølge traditionen forsvandt klædet i 400-tallet. Derefter blev det fundet i Edessa, hvor byens muslimske ledere passede godt på det. Byen blev senere belejret af en stor byzantinsk hær, hvis hærfører købte det tilbage fra muslimerne. Klædet er i tidens løb blevet beskadiget ved flere brande. Siden 1578 har ligklædet været opbevaret i domkirken i Torino, og det har været genstand for stor interesse fra mange forskerhold, siden Secondo Pio fotograferede det i 1898.

Uenighed om datering

I 1988 udgav forskergruppen The Shroud of Turin Research Project (STURP) efter mange års forskning sin endelige rapport om ligklædet. Forskerne hævdede på baggrund af en kulstof-14 undersøgelse, at stoffet stammede fra tiden mellem 1260 og 1390 e. Kr. Dermed kunne det så ikke være Jesu ligklæde, mente STURP-forskerne. Men STURP-holdets konklusion blev forholdsvis hurtigt afvist af andre forskere, som fastslog, at kulstof-14 analysen var blevet lavet på en del af klædet, som i virkeligheden var en dygtigt udført lapning på det oprindelige klæde.

Senere er der kommet stadig flere detaljer frem om klædet, som nu analyseres fx med moderne retsmedicinsk teknologi. Man har fundet mikroskopiske blodpartikler i klædet, som tyder på et sceneri med store lidelser, før offeret døde, konkluderede italienske forskere i 2017. Andre eksperter har beskrevet fund af særlige pollenpartikler fra Jerusalem-området på ligklædet.

Nyeste datering

Selvom den katolske kirke aldrig officielt har godkendt eller afvist ligklædets ægthed, bliver det opbevaret under strenge sikkerhedsforanstaltninger i Cappella della Sacra Sindone. Her næsten 700 år efter, at ligklædet første gang blev vist frem for offentligheden i 1350’erne, mener forskerne, at de har været i stand til at datere det videnskabeligt med større nøjagtighed end nogensinde før. Og ifølge denne seneste datering skulle ligklædet altså virkelig stamme fra Jesu tid.