IPSICC

Dansegruppen byder op til dans for Gud

Flertallet i de danske kirker er ikke kommet for at danse. I dansegruppen tilknyttet Aarhus Valgmenighed mødes 16 kvinder og udvikler deres relation til Gud gennem dans. De oplever frihed i det og ønsker, at flere får mod på og lyst til at få kroppen med i tilbedelsen.

”Fokus er på at bevæge os sammen og være sammen om at prise Gud,” siger Jofrid Lovise Tinggaard fra kvinde-dansegruppen tilknyttet Aarhus Valgmenighed. Foto: Privat

I kvinde-dansegruppen tilknyttet Aarhus Valgmenighed snakker de ofte om, at Jesus er dansens Herre.

”I min optik burde det være lige så naturligt at danse til Gud, som det er at synge til Gud,” siger Jofrid Lovise Tinggaard, der er en af de 16 kvinder i dansegruppen. I nogle kristne kredse har dans været set som en synd. Jofrid tror, at det skyldes, at dans kan sættes i sammenhæng med alkohol og seksuelle udskejelser, når det foregår til våde fester. Men dans til Gud og sensuel dans for at få en affære for en aften er langt fra hinanden:

”Det er jo ikke sådan, at man falder i fordærv, bare fordi man bevæger sig,” siger Jofrid. ”Vi lærer hinanden at kende gennem vores bevægelsesudtryk,” siger Ruth O. Kristensen fra dansegruppen.

Kristi legeme i bevægelse

Kvinde-dansegruppen startede i 2000, og der er kvinder fra andre kirker end Aarhus Valgmenighed. Foto: Dansegruppen

Jofrid Lovise Tinggaard påpeger, at det er vigtigt som danser ikke at tænke på, hvad andre tænker om ens dans – samt ikke at sammenligne sin egen dans med andres. ”Fokus er jo ikke på, at det skal se flot ud, eller vi skal gøre det hele ens eller kunne det til UG eller sådan noget. Fokus er på at bevæge os sammen og være sammen om at prise Gud,” siger Jofrid. Nogle gange lærer de hinanden koreografier til danse over aftenens tema, og de afslutter altid med en dans til den aronitiske velsignelse, som kan ses her i dette Link

”Vi oplever meget, at vi har fået en gave til at gøre ting som et team,” siger Ruth O. Kristensen. Jofrid anbefaler, at man for at få kroppen mere med i tilbedelsen gør de bevægelser, som står i sangene eller salmerne. Såsom at løfte sine hænder til Gud eller knæle, hvis teksten taler om dét.

Banner i Guds rige

Til dans kan man bruge forskellige rekvisitter såsom pinde med silkebånd, paraplyer, stokke, tørklæder, stofstykker, flag og bannere. Til en af gruppens danseworkshops var der også mænd med, hvor Ruth husker en mand, der havde en kraftfuld oplevelse af at stå med et banner:

”Der var en af mændene; han kunne hurtigt relatere til det: ”Det er ligesom med Brøndby (fodboldklubben Brøndby IF, red.). Men her handler det om Gud.” I Salme 20,6 lyder det om banneret: ”Da vil vi juble over din frelse og løfte banneret i vor Guds navn.” I gruppen opererer de med hjemmelavede bannere og flag med forskellige farver, tyngder og symboler. Af motiver kan nævnes flag med rød baggrund og et hvidt kors, en due som Helligånden, et lam, et kongeblåt og et grønt.

Fagter til dans og Fadervor

Jofrid er begejstret for at lave fagter til sange, og faktisk har hun først selv husket Fadervor udenad, efter hun har lært sine børn bønnen med fagter til. ”Jeg kunne så godt lide at synge fagtesange, så jeg begyndte at lave fagter der, hvor der ikke var nogle, og så har jeg sådan efterhånden bygget op lidt mit eget sprog eller repertoire, så det er meget nemt at lave fagter til nye sange,” fortæller Jofrid og tilføjer lidt efter:

”Det er tit, at man står i kirken, og så kommer der en sang på overhead, og så går det ind ad øjnene og ud af munden, og så går det hverken op i hjernen eller ind i hjertet. Men når du sådan står og skal lave dine egne bevægelser, så bliver du simpelthen også nødt til at tænke over, hvad det er, du står og synger.”

”Hvis folk undrer sig, så må de også gerne kontakte os, og hvis de er nysgerrige på det, så vil vi gerne komme ud og holde en dag for dem,” siger Ruth O. Kristensen fra kvinde-dansegruppen tilknyttet Aarhus Valgmenighed. Foto: Privat

Dans verden rundt

I den jødiske kultur er der mere tradition for dans end i Danmark. I Sverige er dans også mere udbredt i kristne sammenhænge. Ruth O. Kristensen sidder i bestyrelsen for Psalto – Kristna Dansgemenskapen i Skandinavien, som er en skandinavisk organisation for kristne dansere og en underorganisation af ICDF (International Christian Dance Fellowship). Efterårets dansekonference er uden for Oslo og arrangeres af Psalto sammen med norske ”Dans for Jesus” og den finske danseforening ”Kristanssi”.

Link til “vi gi’r os til dig”. Jofrid Tinggardviser i denne video en dansekoreografi til lovsangen “vi gi’r os til dig 

ICDF arrangerer dansekonferencer hvert tredje år. I påsken 2025 er den næste, og den foregår så langt væk som New Zealand. ICDF arrangerer også online danseworkshops med internationale undervisere. Så langt behøver man dog ikke at rejse væk for at danse. Man kan også begynde i stuen derhjemme. Det råder Jofrid til: ”Så det bliver personligt og noget, der er tilbedelse i,” siger hun. (Se fx QR-kode til sangen ’Vi gi’r os til dig’ her over, red.)

”Hvis folk undrer sig, så må de også gerne kontakte os, og hvis de er nysgerrige på det, så vil vi gerne komme ud og holde en dag for dem,” siger Ruth O. Kristensen.

 


Fakta:

Dansegruppen i Aarhus

Den kristne kvinde-dansegruppe i Aarhus er lige nu ikke åben for nye medlemmer. Der er en åben aften i dansegruppen onsdag den 6. november kl. 19.15 – 22, hvor både mænd og kvinder er velkomne til at deltage. Det foregår hos Aarhus Valgmenighed på Mjølnersvej 6, 8230 Åbyhøj. Kvinde-dansegruppen startede i 2000, og der er kvinder fra andre kirker end Aarhus Valgmenighed.

Hver øveaften er der et tema. Tidligere temaer har fx været barn af Gud, træde ud på vandet, være en velduft for Gud, det livgivende vand, høsttid, Gud som far og hans ubegrænsede kærlighed, se på Jesus, skaberværket og at være i Guds nærvær. Gruppen tager ud til folkekirker og frikirker for at holde workshops og oplæg om dans i kristen sammenhæng.

Skriv til dansegruppenaavm@gmail.com ved interesse for oplæg eller ved ønske om hjælp til at starte egen kristen dansegruppe.

Bibelvers om dans:

I lignelsen om den fortabte søn i Lukas 15,25: ”Men den ældste søn var ude på marken. Da han var på vej hjem og nærmede sig huset, hørte han musik og dans.”

Salme 30,12: “Du forvandlede min klage til dans, du tog min sørgedragt af mig og klædte mig i glæde.”

Salme 149,3: “I dans skal de lovprise hans navn, til pauke og citer skal de lovsynge ham.”

Præd. 3,4: “En tid til at græde, en tid til at le. En tid til at holde klage, en tid til at danse.”

2. Sam 6,14: “Og iført en linned efod dansede David af alle kræfter for Herrens ansigt.”