IPSICC

Efterskole-flaskepant blev til nødhjælp

Elever fra Solgårdens internationale linje var med til at dele nødhjælpen ud i Cambodia. Studieturen var tilrettelagt i tæt samarbejde med Luthersk Missions danske missionærer på stedet.

Elever på Efterskolen Solgården samler flaskepant ind, og sidste skoleår genererede flaskerne over 5.000 kr, som blev til nødhjælp for udsatte familier. Elever på Solgårdens internationale klasse var selv med til dele nødhjælpen ud i Cambodia.

”Jeg synes det er så vildt, at bare ved, at en lille efterskole samler pant ind over nogle måneder, kan gøre, at 20 ekstremt fattige familier kan få gode nødhjælpspakker med mad til en måned. Alt dette kunne ske bare ved at samle pant ind.” Sådan fortæller Astrid Rask, der til daglig går i 10. klasse på Efterskolen Solgården. Sammen med den internationale linje, Explore, på Solgården var hun på en 12 dages tur til Cambodia, og en af de helt store højdepunkter var nødhjælpsuddelingen til fattige familier.

”For mig var det en utrolig oplevelse at få lov til at uddele nødhjælp i et ekstremt fattigt område. At se, hvor brede smil man kunne bringe de fattige, og så ovenikøbet for penge, vi selv havde arbejdet for at indsamle gennem flaskepant. Det gjorde stort indtryk på mig,” fortæller Nicolas Worm, der var en del af Explore klassen.

25.000 familier er blevet tvangsforflyttet for at give bedre plads til turister. Det var blandt disse, at nødhjælpen blev delt ud.

Et vildt møde med mennesker

I området Run Ta Ek nord for turistområdet, Siem Reap, i Cambodia er omkring 25.000 familier blevet tvangsforflyttede helt uden omverdens bevågenhed. I området ligger Angkor Wat, og for at give turister bedre faciliteter har regeringen valgt at tvangsflytte de absolut fattigste fra området.

”Eleverne så med egne øjne de militærlastbiler, der var på vej med familiers nedpakkede huse. Det gjorde enormt indtryk på eleverne at møde familier, der var blevet revet op med rode og så skal begynde forfra på livet på en ny jordlod uden vand, kloakering eller elektricitet,” fortæller viceforstander, Peter Jensen. ”Vi var vidner til menneskelige tragedier, som det internationale samfund ikke bekymrer sig om. Sammen med eleverne snakkede vi om, at det er en ufattelig høj pris, mennesker på samfundets bund betaler, for at turister kan få bedre hoteller tæt på seværdighederne.”

I Cambodia besøgte eleverne sammen med lokalt ansatte børneklubber i slumkvarterne. Her var de med til at give børnene gode oplevelser.

Eleverne så mission omsat i handling

Studieturen til Cambodia var tilrettelagt i tæt samarbejde med Luthersk Mission. Gennem danske missionærer i Siem Reap kom eleverne tæt på mission omsat i konkret handling, da vi besøgte ”Living Hope Center”, som er et helt nyetableret missionsprojekt, hvor den lokale kirke i samarbejde med danske missionærer ønsker at gøre en forskel for mennesker i Run Ta EK ved at etablere et ressourcecenter for områdets familier. Her kan børnene få basal undervisning, lege på legeplads, deltage i børneklubsarrangementer, få adgang til rent vand og mulighed for at lære mere om, hvem Jesus er.

Det var netop i det område, at eleverne fik lov til at dele nødhjælp ud, sponsoreret af flasker indsamlet gennem skoleåret. ”At opleve, at mission handler om at møde alle mennesker med de gode nyheder om Jesus, samtidig med at der sættes konkret handling bag, det var stort,” fortæller viceforstander, Peter Jensen.

”Det er så vildt, at flasker, der er skrald for nogle efterskoleelever, kan blive sådan en stor glæde for nogle andre mennesker på den anden side af jorden. Og så var det bare helt vildt at opleve, at de blev så glade, og var så taknemlige,” fortæller Agnes Vitus Andersen, som er med på Explore på Solgården og efterfølgende flere steder har fortalt om projektet.

Børneklubber i slumkvarterer

”Den oplevelse, der har gjort størst indtryk på mig, har helt klart været at være med til børneklub i et slumkvarter lidt uden for bydelen Siem Reap. Her fik vi lov til at møde børn, der havde helt andre vilkår, end vi har. De boede i bittesmå huse, som var bygget af materialer, der ikke var særligt stabile. Men på trods af, at de slet ikke har så meget, var de alligevel så kærlige og glade for at møde os. Det var helt vildt at opleve,” fortæller Agnes Vitus Andersen.

Hjemmefra havde vi forberedt lege, historier og havde også forskellige legeredskaber med, som kunne blive til glæde i børneklubberne. Sammen med lokalt ansatte besøgte vi flere børneklubber, hvor eleverne var med til at give de små børn nogle gode oplevelser i en ellers trøstesløs hverdag.

”Det stærkeste, jeg har oplevet, var børneklubberne i slumkvartererne. Det lyder meget voldsomt, men de her børn var så skønne! Da vi gik igennem slummen, kom der bare flere og flere børn hen til os, de ville gerne have highfives, holde i hånden, løftes osv. De fleste var slet ikke generte, de var bare virkelig dejlige! Deres forhold er helt anderledes fra det, jeg kender og er vant til, de fleste fra slumkvarteret lever under fattigdomsgrænsen, nogle af dem lever nok for 1$ om dagen, det kunne jeg nemt se på deres tøj, det var beskidt, for stort eller småt og hullet,” fortæller Astrid Rask.

Der blev leget ”banke bøf”, sunget sange og danset. Det var faktisk en kæmpe fest at være sammen med alle børnene, og det er, som om de har fået en helt særlig plads i elevernes hjerter. Efter hjemkomsten til Solgården er det en af de ting, der bliver fortalt om.

Flasker har fået en ny værdi på Solgården

På Solgården vil vi fortsat samle flasker ind, og det er, som om de har fået en større værdi for eleverne, når de nu har set, hvilken forskel det kan gøre for fattige andre steder. Senere i dette skoleår tager 16 elever afsted til Cambodia igen – og hvem ved hvilke fantastiske mennesker, pantflaskerne bliver til gavn for denne gang.


Fakta:

Støtte fra Globus-fonden
Projektet som Explore på Solgården har været en del af er blevet støttet af Globus, som er en fond under Udenrigsministeriet, der har til formål at støtte danske skoleelevers engagement i 3. verdens lande gennem fokus på FN’s bæredygtighedsmål.

Explore

En international linje på Solgården, der arbejder med FN’s bæredygtighedsmål og kulturmødet. Eleverne tager på en studierejse til Cambodia, hvor de ser på dansk udviklingshjælp og arbejder sammen med jævnaldrende unge på et lokalt kollegie.

Siem Reap

Området, Explore besøgte, var centreret omkring turistbyen Siem Reap, der er kendt for det enorme tempelkompleks Angkor Wat. Luthesk Mission har en del socialt og diakonalt arbejde i og omkring Siem Reap.

Mia og Johannes Jensen

Er Luthersk Missions landerepræsentant i Cambodia og leder et målrettet kirkeligt missionsarbejde blandt landets absolut fattigste folk.

Støtte til arbejdet:

Har man lyst til at støtte missionsarbejdet i Cambodia, så kan det ske via www.dlm.dk/stoet

Efterskolen Solgården

Efterskolen Solgården ligger i Tarm og blev oprettet af Luthersk Mission i 1978. I dag går der omkring 90 elever på skolen, der bl.a. tilbyder en international linje, Explore, med fokus på kultur og FN’s bæredygtighedsmål.