Irettesat af Jesus? Eller talte han fred ind i Martas liv?

Af Camilla Thomas Assisterende programchef & distriktsleder for Østdanmark i Frelsens Hær.

”Kære Marta” – åh dén måde Jesus taler i kærlighed, når han taler sandhed til os.

Vi læser i dagens tekst, at Jesu disciple var sammen med Jesus i Martas hus. Disciplene var sikkert glade for den opvartning, de oplevede, Marta sørgede for, mens Jesus underviste. Men jeg tror, at Jesus bemærkede en sulten sjæl, der var tynget af byrder, og han italesatte Martas situation med et kundskabsord: ”Du er rastløs og bekymret” og derefter gav hende råd om, hvordan hun kunne få indre fred: ”Sæt dig og lyt!” Det var, som om han sagde: ”Maria er ikke ligeglad med dig, (10:40), men hun er sulten – og det er du også, Marta!”

Værtinden rendte rundt og rundt om gæsterne. Takket være Martas afbrydelse af den undervisende Jesus, forklarer han det hele til hende… og til os. Jesus havde nemlig også personlige, kærlige ord til Marta. Jeg kan huske en dag, da jeg forberedte en prædiken om at dele ud af Guds nåde, hvor jeg ville illustrere det ved uddeling af små gaver, afbrød Helligånden mig; ”Husk at tage én til dig selv!” Vi skal ikke kun dele ud af Guds nåde, vi skal først mættes af den selv, renses af den, fyldes af den og lade den stille vores tørst.

Man kunne måske forestille sig Jesus tænke: Marta, pyt med de urene tallerkner, det er dit urene hjerte, jeg har fokus på. Lyt, mine ord gør dig rene. Jeg vil ikke længere kun være gæst i dit hus, men herre i dit liv. Du skal ikke give mig brød, jeg vil give dig mit levende brød!” Marta havde travlt med at bage brød til Jesus, mens Maria havde opdaget Jesus som Livets brød. Marta havde travlt med at dække bord, mens Maria vidste, at han havde dækket bord for hende (Sl. 23:5) og skænket levende vand. Hun drak villigt og gladeligt fra ordene på Jesu læber.

Rigtige venner køber ind sammen, laver mad sammen, spiser og tager opvasken sammen. I Johannesevangeliet 15:13-15 beskriver Jesus sine rigtige venner: ”Ingen har større kærlighed end den, der sætter livet til for at redde sine venner. I er mine venner – hvis I altså gør det, jeg har befalet jer at gøre. Jeg betragter jer ikke længere som tjenere, for en tjener bliver ikke indviet i sin herres planer.” Maria satte sig…. Og lyttede til sin herres planer.

I løbet af sommeren havde jeg brug for fysioterapi, lidt træning af mit ene knæ. Hver gang jeg mødtes med min terapeut, var hans første spørgsmål: – Har du fået trænet? Jeg fandt hurtigt ud af, at træningen var min medicin, og den måtte jeg selv tage dagligt. Herren har lovet, at fred, trøst, helbredelse og frelse findes kun hos ham, men vi må selv tage vores daglige dosis. I stedet for at adlyde Martas befaling, om at Maria skulle hjælpe med opvartningen, svarede Jesus i stedet hende med et sandhedsord:

Vi befinder os i overgangen mellem sommer og efterår lige nu. Måske kalder Herren dig ud af årstiden, der hedder Marta, og ind i årstiden, der hedder Maria? Sæt dig og lyt!

”Marta, du gør dig en masse bekymringer.” Maria satte bekymringerne til side for at lytte. Wow!, det er utrolig svært! – og måske anerkendte Jesus netop dette. Vi befinder os i overgangen mellem sommer og efterår lige nu. Måske kalder herren dig ud af årstiden, der hedder Marta, og ind i årstiden, der hedder Maria? Sæt dig og lyt! Bladende falder til jorden, naturen går i dvale, en ny tid kommer!

”Stands, og forstå, at jeg er Gud,
ophøjet blandt folkene, ophøjet på jorden!
Hærskarers Herre er med os,
Jakobs Gud er vor borg.”
(Salmernes bog 46:10)

Hvad er det væsentligste i dit liv lige nu? – Og giv dig tid til at gøre det i dag!


Søndagens tekst: Luk. 10, 38-42

Jesus besøger Marta og Maria

38 Jesus og hans disciple fortsatte nu deres vandring mod Jerusalem. Undervejs kom de til en landsby, hvor en kvinde, der hed Marta, tog imod dem i sit hjem.

39 Hendes søster Maria satte sig ved Jesu fødder og blev siddende der for at høre, hvad han fortalte.

40 Marta var travlt optaget af at sørge for gæsterne, og hun sagde til Jesus: „Herre, er du ligeglad med, at min søster har overladt alt arbejdet til mig? Sig dog til hende, at hun skal komme og hjælpe mig.”

41„ Kære Marta,” sagde Jesus, „du er rastløs og gør dig en masse bekymringer!

42 Men noget er vigtigere end andet, og Maria har valgt det væsentlige. Det skal ikke tages fra hende.”

Teksten er fra Bibelen på Hverdagsdansk