Ken overlevede 7 år som gidsel hos Al-Qaeda i Sahara
Sahara bød på skorpioner, sandstorme og skørbug. Men Gud var der altid. Det fortæller den nu 89-årige Ken Elliott her halvandet år efter frigivelsen.
Hvordan overlever en gammel lægemissionær syv år med ekstrem varme og kulde, skorpioner og skørbug som gidsel hos en terrorgruppe i Sahara? Svaret lyder: Gud var der. Hele tiden.
I 1972 grundlagde det australske missionærpar Ken og Jocelyn Elliott et hospital i byen Djibo i det vestafrikanske land Burkina Faso. De drev det i 44 år, og Ken opererede tusindvis af patienter, enten gratis eller for et beskedent honorar. Patienterne kom fra hele landet samt fra nabolandene Mali, Niger, Elfenbenskysten og Benin. Og de fik alle hjælp på klinikken, uanset deres tro, hudfarve eller evne til at betale.
Men i januar 2016 blev Ken og Jocelyn kidnappet af en islamistisk gruppe tilknyttet Al Qaeda. Jocelyn blev løsladt kort efter, men Ken blev holdt som gidsel i syv år og fire måneder, før han blev løsladt uden dramatik sidste år, 88 år gammel. Igennem de syv år som gidsel samt endnu et år efter frigivelsen har ingen i familien fortalt historien. Men nu har ægteparret ladet sig interviewe til ABC News af Jonathan Holmes, der beskriver en humoristisk lægemissionær, som siddende i et lejet hus i Perth fortæller om et helt særligt, mindeværdigt skorpionbid:
”Jeg tror, at de i det nordlige Afrika har skorpioner, som ofte kan være dødelige. Og jeg tror, det må have været en ret tæt slægtning til dem.”
Vrede over gidseltagning
Lægeparrets mangeårige hjælp til befolkningen vakte respekt også blandt det muslimske flertal i Djibo. Derfor gik hundreder af de lokale, både kristne og muslimer, på gaden i protest mod jihadisterne, da Ken og Jocelyn var blevet kidnappet. ”De mennesker er ikke muslimer. De er onde,” fastslog demonstranterne. Da ægteparret blev bortført, havde de erkendt, at de måske ikke ville overleve, og de havde taget afsked med hinanden. Men da Jocelyn var blevet løsladt et par uger senere, blev Ken alene tilbage på et ukendt sted i ørkenen sammen med et andet gidsel, rumæneren Julian Ghergut.
”Da jeg mødte ham, havde han været fanget i ni måneder,” sagde Ken til nyhedsnetværket ABC. ”’Hvordan kan nogen holde det ud i ni måneder?” spurgte jeg mig selv. Men jeg endte med at være der i syv år og fire måneder.”
Sandstorm og 20 skorpionbid
Lægemissionæren havde ikke meget tilfælles med den 40 år yngre medfange. Men på et tidspunkt kom Julian Ghergut faktisk til at redde missionærens liv. Ken var gået ud i ørkenen for at forrette sin nødtørft, da der pludselig kom en sandstorm. Snart kunne han ikke se en hånd frem for sig. Men han blev ledet sikkert tilbage til lejren, fordi Julian Ghergut hamrede løs på en tintallerken med sin ske. Hvis det ikke var sket, kunne Ken let være blevet levende begravet, fortæller han. Julian Ghergut blev iøvrigt frigivet samtidig med Ken Elliott. Lægemissionæren har også fortalt om smerterne efter et skorpionbid i hånden:
”Smerten er akut. Det bliver værre og værre. Den bevæger sig op ad din arm til din skulder. Du har ingen smertestillende medicin, ingen behandling af nogen art, så du venter på, at smerten forsvinder. Til sidst, efter to dage og nætter, gør den det.” Ken nåede at blive bidt af skorpioner mere end 20 gange. Men han overlevede, som han tørt konstaterede det i samtalen med ABC News.
Ubehandlet sygdom
Under det brutale ophold i ørkenen blev Ken syg på grund af den dårlige kost, som typisk bestod af kogt makaroni eller klistrede ris. Der var hverken frugt eller grøntsager og kun undtagelsesvis en smule kød, når et får blev slagtet. Efter et stykke tid på denne diæt fik Ken skørbug, en sygdom, der tidligere ramte mange sømænd. Sygdommen har mange symptomer, blandt andet indre blødninger i benmusklerne.
Kens ben hævede op. I flere måneder kunne han ikke gå og næsten heller ikke kravle. ”Jeg har kun set ét tilfælde [af skørbug] i min lægekarriere, og det var mig selv,” fortalte Ken Elliott i august 2023 under et kirkemøde i den britiske Keswick-konvention. I starten hævdede kidnapperne, at de ikke havde nogen form for kosttilskud til ham. Først da deres leder vendte tilbage og så Kens tilstand, fik han endelig skaffet nok tabletter til at genvinde helbredet.
Nægtede at konvertere
Kens fangevogtere forsøgte at få ham til at konvertere til islam i løbet af de syv års fangenskab. Han fik heller ikke tilladelse til at få en bibel. Derimod kunne han gennem de syv års fangenskab glæde sig over de bibeltekster, han tidligere havde fået lært udenad. Ken Elliott var stærk i troen, og den lange, ensomme tid i ørkenen fik ham ikke til at miste håbet. ”Herren har været god mod mig. Jeg ville aldrig vanære ham ved at konvertere til islam,” sagde han til ABC. ”Eller for den sag skyld foregive at konvertere.”
Gud var der altid
– Hvordan kunne Ken overleve syv år under så brutale forhold og isolation uden at tage psykisk skade og uden at miste sin tro på Gud? Begyndte han ikke at tro, at Gud havde forladt ham, spørger reporteren fra ABC News. Men missionæren svarer uden tøven: ”Aldrig. Nej. Han var der altid.”
Der hersker stadig usikkerhed omkring omstændighederne forud for Kens løsladelse i maj 2023. Det vides ikke, om der blev indgået en aftale med gidselstagerne, men det afvises, at den australske regering skulle have betalt løsepenge. Ken og Jocelyn Elliott ser dog overhovedet ikke noget mystisk ved sagen: ”Vi tror, at den eneste grund, til at vi blev løsladt, var den, at der var nogle hundreder, hvis ikke tusinder af mennesker, der bad for det. Og vi tror på bøn.”
Den eksklusive historie om, hvordan Ken Elliott overlevede syv år i ørkenen, blev sendt i en særlig udvidet udgave af Foreign Correspondent på ABC TV og iview.