Menighedsrådsvalget 2024

Illustration fra Menighedsraad.dk

Tirsdag den 17. september blev der afholdt valg til de allerfleste af de ca. 1650 menighedsråd, som har ansvar for arbejdet i og omkring de godt 2000 folkekirker i Danmark. Valgbestyrelsen i hvert sogn skal ifølge kirkeministeriet bekendtgøre resultatet på valgforsamlingen.

En uge senere skal resultatet af afstemningen offentliggøres af det enkelte menighedsråd. Hvis det ikke lykkes at vælge et fuldtalligt menighedsråd (antallet varierer i forhold til sognets størrelse fra 5 til 15 medlemmer), skal der indkaldes til ekstraordinær valgforsamling senest tirsdag den 24. september 2024.

Menighedsrådsløftet

Når en person bliver valgt ind i et menighedsråd, afgiver vedkommende følgende løfte: ”Undertegnede erklærer herved på ære og samvittighed at ville udføre det mig betroede hverv i troskab mod den danske evangelisk-lutherske folkekirke, så at den kan byde gode vilkår for den kristne menigheds liv og vækst.”

Valgret og valgbarhed

For at have valgret til menighedsrådet skal man være medlem af folkekirken, være fyldt 18 år på valgdagen, have bopæl i sognet eller have løst sognebånd til en af sognets præster. Efter menighedsrådsvalget i 2020 viste det sig, at kun 1,3 procent af de stemmeberettigede havde deltaget i valgforsamlingerne.