Midtsjællands Baptistmenighed vil sælge kirken i Nyrup

177 år efter at de første midtsjællandske baptister blev døbt i Gyrstinge Sø, lukker Midtsjællands Baptistmenighed.

Dette foto af baptistkirken i Nyrup stammer fra ejendomsmægler Peter Dues hjemmeside. Her kan man tilmelde sig Åbent Hus, som foregår i kirken den 29/9 kl. 15.15 – 16.15.

Den 31. december 2024 ophører menighedens aktiviteter. De sidste 48 medlemmer flytter til andre frikirker, og kirken på Kirkestræde 4 i Nyrup er sat til salg.

Det skriver menighedsrådet i en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at kirkebygningerne er sat til salg ved ejendomsmægler Peter Due, Dianalund.

Medlemstallet faldt

Beslutningen er en konsekvens af den udvikling, menigheden har været igennem. I 1937 talte menigheden 330 medlemmer. Nu er der kun 48 tilbage. På menighedsmøder gennem de seneste 10 år har menighedens fremtid løbende været drøftet. Samtidig med at medlemstallet faldt, er medlemmernes gennemsnitsalder steget, og ressourcerne er blevet færre. Det blev stadig sværere at klare de praktiske opgaver med vedligholdelse af bygningerne, og der blev færre frivillige til at hjælpe ved arrangementer i kirken, forklares det i pressemeddelelsen.

Baptistmenigheder er 100% selvfinansierende, så de økonomiske bidrag svandt ind i takt med, at medlemmerne døde eller flyttede fra land til by. Færre unge voksede op på landet og næsten ingen unge flyttede til menigheden. Menighedens sidste præst, Ole Jørgensen gik på pension den 1. september 2011.

Der var engang

De første mange år mødtes menigheden i Vanløse Kapel, men siden 1909, hvor kirkebygningen i Nyrup blev opført, har menigheden og byens liv været tæt flettet sammen. Byens borgere kom til juleaftensgudstjenester, koncerter og sociale arrangementer. Børnene gik i søndagsskole, til spejder og i juniorklub i kirken. Og teenagerne og de unge mødtes i Ungdomsklubben og ungdomsforeningen.

Livet i kirken fyldte så meget, at menigheden i 1972 opførte en tilbygning til kirken med ungdomslokaler og en stor pyramideformet mødesal. Menighedens hornorkester deltog ved arrangementer både i kirken og rundt omkring på egnen, og den årlige koncert var et tilløbsstykke. Menighedens kor talte i sine bedste år op mod 30 medlemmer. Også Kvindekredsen kom efterhånden til at udgøre et socialt netværk for både menighedens og en del af byens øvrige kvinder.

Når menigheden lukker, vil det også betyde, at kvinderne ikke længere kan sende tøj og anden hjælp til fattige menigheder i Østeuropa. Men nu er børnene og de unge for længst forsvundet fra landsbyen ligesom menighedens medlemmer. Der er ikke længere hverken udsigt til eller tro på vækst, skriver menighedsrådet, som nu har truffet beslutningen om at sætte kirken til salg.

Nye fællesskaber

Menighedens medlemmer opfordres til at søge mod andre kristne fællesskaber. Der vil blive taget hånd om alle, der ønsker at blive en del af et nyt fællesskab. Mange af menighedens medlemmer vil utvivlsomt fortsætte med at mødes til private sammenkomster og i bibel- eller studiegrupper. Mange medlemmer har udtrykt stor glæde og taknemmelighed over at have været en del af menighedens historie i mange år. En taknemmelighed, der rettes som en TAK til Gud for alt, hvad Han har virket gennem menigheden og arbejdsgrenene, skriver menighedrådsformand Oluf Jensen.

På baptist.dk kan man læse om kirken, som nu er sat til salg.

Kirke til salg for 2 mio.

”Køb din egen kirke med 520 kvm bygningsareal og 220 kvm supergod kælder. Sjældent udbudt bevaringsværdig baptistkirke, der består af tårnet med orglet, det flotte kirkerum og en separat lejlighed, sammenbygget med en solid tilbygning fra 1972 med bl.a. et stort forsamlingslokale med meget højt til loftet og en høj god kælder. Ejendommen kan benyttes til mange formål, fx til foreningsliv eller ombygges til bolig, undervisning eller visse typer af erhverv,” skriver ejendomsmægler Peter Due.

Tilmelding

Man kan se billeder af kirken, lejligheden og tilbygningen på Peter Due Bolig. Ejendomsmægleren, som forventer stor interesse for kirken, opfordrer interesserede til at forberede sig bl.a. via hjemmesiden og ved at få en bankgodkendelse på køb, før man bestiller en fremvisning.