Skal man døbes i vand og Ånd for at blive frelst?

Kære Anne,

For et par måneder siden delte en veninde evangeliet med mig, og hun fortalte mig, at hvis jeg troede på Jesus, ville jeg blive frelst – og det gjorde jeg. Mit liv har ændret sig til det bedre på så mange måder, da jeg læser Bibelen og adlyder den, så vidt jeg kan. Jeg glæder mig til at blive vanddøbt, så snart jeg har mulighed for det. Men jeg har lige læst på Facebook for nogle dage siden, at for at blive frelst skal man tro på Jesus, blive døbt i vand og i Ånden og adlyde Bibelen. Nu er jeg bekymret og forvirret.

Er jeg ikke frelst, fordi jeg endnu ikke er døbt i vand og Ånden? Hvad siger Bibelen om dette?

Karin

 

Kære Karin

Jeg ville også være bekymret og forvirret, hvis jeg var i dine sko. Lad os se på, hvad Gud siger om dit spørgsmål i sit ord. I den berømte dialog med Nikodemus i Johannes kap. 3 sagde Jesus, at vi har brug for at blive født på ny, og han forklarede det ’at blive født på ny’ som at tro på ham for at slippe for fordømmelsen og Guds vrede og få evigt liv. I Johannes kap. 6,40 og 47, 8,24 og 11,25 sagde han, at enhver, der tror på ham, har evigt liv. I Markus 16,16 sagde Jesus, at de, der tror, bliver frelst og ikke fordømt.

Apostlene gjorde præcis det samme, når de ledte mennesker til at blive født på ny. I Apostlenes Gerninger 16,30-31, da den filippinske fangevogter spurgte Paulus, hvad han skulle gøre for at blive frelst, sagde Paulus bare: ”Tro på Herren Jesus Kristus, så skal du blive frelst.” Kriterierne for at blive frelst – eller født på ny – beskrives flere steder som én simpel troshandling, nemlig at bekende med munden, at Jesus er herre, og tro i hjertet, at Gud oprejste ham fra de døde, som der står i Paulus’ brev til romerne kap. 10,9.

Romerne 6,4 siger: ”Vi blev altså begravet sammen med ham ved dåben til døden, for at også vi, sådan som Kristus blev oprejst fra de døde ved Faderens herlighed, skal leve et nyt liv.”

Kirken som helhed er enig i, at vi bliver frelst ved tro og tro alene, og det er vigtigt, at vi bevarer vores overordnede enhed på dette fælles grundlag. Vanddåb er en bekræftelse af en persons beslutning om at tro på Jesus som Herre. Romerne 6,4 siger: ”Vi blev altså begravet sammen med ham ved dåben til døden, for at også vi, sådan som Kristus blev oprejst fra de døde ved Faderens herlighed, skal leve et nyt liv.”

Dette beskriver dåben som et symbol på, at vi er døde og begravede i forhold til vores gamle livsstil, og at vi rejser os op af vandet til en ny livsstil som Kristi disciple. I Apostlenes Gerninger 2,38 spurgte folket, der hørte Peters første prædiken i pinsen, hvad de skulle gøre for at blive frelst. Peter sagde til dem: ”Omvend jer og lad jer alle døbe i Jesu Kristi navn til jeres synders forladelse, så skal I få Helligånden som gave.” Flere andre skriftsteder fortæller os, at vanddåb ofte åbner døren til en indfyldning af Helligånden.

Jesus sagde i Joh. 3,6, at man bliver født på ny ved Ånden. Det betyder, at Helligånden er afgørende involveret i vores genfødsels-oplevelse. Men efter sin opstandelse i Lukas 24,49 bad Jesus sine disciple om at vente i Jerusalem, indtil de var udstyret med kraft fra det høje. Den kraft, han henviste til, var Helligånden – den hjælper, han havde lovet. Han var den kraft, de havde brug for til at leve som Jesu vidner og opfylde missionen til at forkynde evangeliet til jordens ende. Vi læser i Apostlenes Gerninger kapitel 2, at de var fyldt med Helligånden.

Før pinse var disciplene en skræmt gruppe, der skjulte sig for deres undertrykkere. Men efter at de var blevet fyldt med Helligånden, havde de en overnaturlig frygtløshed til at være modige vidner. På samme måde har vi brug for Helligånden for at påvirke og vinde denne verden for Jesus. Selvom dåb med vand og i Helligånden er vigtige skridt, er der ikke tale om et krav, for at man kan blive født på ny – det er troen alene, hvorved vi bliver frelst. Det er naturligt at forvente, at Jesus’ disciple viser lydighed mod Bibelen, så de bliver døbt. Denne lydighed er en livslang proces, og ingen af os vil opnå fuldstændig lydighed i dette liv.

Så du er på rette vej, Karin. Læs i Bibelen og adlyd den, så godt du kan. Tvivl ikke på, at du er frelst, så længe du tror på Jesus som din Herre og Frelser, men husk også, at selvom det er livsvigtigt, er det kun begyndelsen på en livslang og vidunderlig rejse, der inkluderer dåb med vand og Helligånden og lydighed mod Guds ord, som det alt sammen siges tydeligt i Bibelen. Jeg håber, at dette fjerner din forvirring og lindrer din bekymring, og jeg ønsker dig en velsignet fremtid som Jesu discipel.

Kærlig hilsen Anne