12. bind i C.S. Lewis serien
Med ”Gud på anklagebænken” – en moppedreng på over 600 sider – er ProRex udkommet med det 12. bind i deres udgivelse af C.S. Lewis´ værker.
Til forskel fra tidligere udgivelser som fx ”Den store skilsmisse”, ”Lidelsens problem” og ”Om kærlighed”, er der ikke tale om et værk, der fra begyndelsen var ment som et samlet hele, men til gengæld en samling af korte essays og læserindlæg samlet og udgivet af den amerikanske forfatter Walter Hooper. I sin indledning skriver han bl.a. at han i sin ”længsel efter at læse alt, hvad Lewis har skrevet […] med fryd [har] påtaget mig den omfattende opgave, det er at opspore alle hans bidrag i tidsskrifter og dagblade” (s. 10).
”Gud på anklagebænken” består af i alt 60 kapitler fordelt på 4 afsnit. Essayene i de fire afsnit er ikke skarpt adskilte, men Hooper har forsøgt at opdele dem ud fra følgende kriterier:
Første del er rent teologiske essays. Anden del er, hvad han kalder semi-teologiske essays, tredje del etiske essays, mens fjerde del er Lewis´ læserindlæg. Da essayene behandler mange forskellige emner og kommer langt omkring, siger det sig selv, at det vil være umuligt at komme ind på dem alle i en anmeldelse.
Jeg har derfor udvalgt et enkelt essay som eksempel på, hvad læseren vil møde af dybsindige, klare og logiske tanker i bogen: I ”Religion og videnskab” kommer C.S. Lewis bl.a. med en – for ham så karakteristik – øjenåbnende argumentation for, at religion og videnskab ikke udelukker hinanden, men blot tilhører to forskellige fagområder. Videnskaben studerer således naturen, og beskæftiger sig ikke med det, som ligger udenfor dette område.
Det udelukker dog ikke, at der findes noget ud over eller udenfor naturen. Dette er blot ikke videnskabens område. Lewis kommer så med et eksempel: 2 + 2 vil altid 4. Men hvis man lægger fx 6 pence i en skuffe, og de er væk dagen efter, fordi en tyv har været i skuffen, så kan matematikken fortælle dig, at der var 6 pence, men den kan ikke forudsige, at en tyv kommer og stjæler dem:
”Jeg mener, selv en ekspert i matematik kan jo ikke sige noget om, hvor sandsynligt det er, at nogen plyndrer min skuffe; det kunne en detektiv nok sige mere om” (s. 136), argumenterer Lewis, og fortsætter: ”Af samme grund er det ikke naturvidenskaben, der skal sige noget om, hvorvidt noget udefrakommende vil blande sig i naturens gang. Det kan metafysikeren bedre vurdere” (s. 137). Det er på enhver måde prisværdigt, at ProRex Forlag har påtaget sig det omfangsrige projekt at udgive C.S. Lewis´ værker på dansk, og det er et enormt arbejde Helge Hoffmann lægger i oversættelsesarbejdet. Jeg ser allerede frem til, at der forhåbentlig udkommer endnu flere af C.S. Lewis´ værker på dansk.
C. S. Lewis: Gud på anklagebænken. Originaltitel: God in the Dock. Oversætter: Helge Hoffmann
648 sider. 299,95 kr. Forlag: Prorex