Er kristendommen bedre end sit rygte?
På Menighedsfakultetets Center for Kristen Apologetik arbejder man blandt andet med folks negative holdninger til både religion og kristendom. Fakultetet ønsker at formidle nyere forskning på området i forbindelse med en temadag den 24. oktober.
Det skriver Menighedsfakultetet (MF) i en pressemeddelelse. Ifølge en udbredt opfattelse er religion, herunder kristendommen, ofte årsagen til konflikter og undertrykkelse. Det bliver fx udtrykt som: “Alle krige har religion som årsag.” Denne påstand er ikke uden substans, mener ph.d. Emil Børty Nielsen, der er leder af Center for Kristen Apologetik på MF.
Det positive overses
”Det er desværre korrekt, at religion, og herunder den kristne tro, mange gange har været årsag til undertrykkelse, krig og drab. Men det er langt fra det fulde billede. Den kristne tro har på afgørende måder formet vores samfund i retning af tolerance, ytringsfrihed, ligestilling, menneskerettigheder og næstekærlighed,” påpeger Emil Børty Nielsen. Han mener, at disse positive aspekter ofte bliver overset i diskussionen om religionens rolle i samfundet, og at det bliver et problem for kirken.
– Disse historiske myter holder mennesker væk fra kirken. Som respons skal kirken først og fremmest være et svar på myten gennem sin næstekærlige livsstil. Men dernæst skal den også være i stand til at pege på nogle af de positive aftryk, kristentroen har sat på vores samtid. Det betyder selvfølgelig ikke, at kirkens ”synder” skal fejes ind under gulvtæppet. Vi skal stå ved vores problematiske fortid. Men samtidig må vi også gerne pege på de historiske eksempler, hvor historien om Jesu selvopofrende kærlighed har forvandlet individer og samfundslivet, bemærker han.
Temadag om kristne rødder
Center for Kristen Apologetik inviterer til temadag om ”De kristne rødder” den 24. oktober 2024. Dagen vil byde på oplæg fra den australske historieprofessor John Dickson, professor i kirkehistorie Finn Rønne, professor i videnskabsteori Peter Øhrstrøm og professor i kirkehistorie Kurt Larsen, der vil udforske kirkens indflydelse fra forskellige vinkler.
– Mit håb er, at deltagerne får en masse ny viden med hjem. Både viden om ”kirkens synder” og historier om forbilledligt liv. Denne viden kan forhåbentlig ikke kun bruges til at forsvare og legitimere kristentroen i dag. Forhåbentlig kan den også være med til at inspirere os til efterfølgelse af Jesus, ligesom fortidens ”troshelte” var inspireret af Jesus’ liv og død, slutter Emil Børty Nielsen.
Læs mere på teologi.dk/dickson