IPSICC

”Gudsargumenter” – første bog i skandinavisk serie om tros-forsvar præsenteret i Norge

Michael Agerbo Mørch, som er adjunkt ved Dansk Bibel-Institut i København, præsenterede en ny skandinavisk bogserie om trosforsvar på Veritaskonferencen i Grimstad, Norge. Foto: Stein Gudvangen, KPK

En gruppe teologer, religionsfilosoffer og kristne apologeter fra de tre skandinaviske lande er gået sammen om at producere en bogserie med fagartikler om kristen tænkning, kristent trosforsvar og teologiske og filosofiske emner, fortalte adjunkt Michael Agerbo Mørch fra Dansk Bibel-Institut til Kristelig Pressekontor.

Gruppen samarbejder nu om et skandinavisk fællesprojekt, der skal producere ny faglitteratur til gavn for både studerende og ledere i kristne forsamlinger. På ”Veritaskonferansen” i Grimstad sidste weekend kunne Michael Agerbo Mørch præsentere den første bog i serien, hvor der er planlagt mindst fire udgivelser. ”Der skal fremover udkomme en bog om året. De fire første år er finansieret, og vi håber at få penge til flere udgivelser,” sagde danskeren til Kristelig Pressekontor (KPK).

Michael Agerbo Mørch er sammen med Emil Børty Nielsen redaktører af bogen ”Gudsargumenter”, som udkommer den 31. oktober. Cand.theol. og ph.d. Michael Mørch er adjunkt i systematisk teologi ved Dansk Bibel-Institut i København.

Fællesskandinavisk projekt

”Bogserien er et norsk-dansk projekt, når det gælder økonomien, men redaktionelt er også Sverige med. I hvert bind har vi artikler fra bidragsydere i alle de tre lande, og vi skriver alle på vores egne sprog. Artiklerne bliver ikke oversat,” fortæller Michael Mørch til KPK. Foruden danskerne Michael Mørch og Emil Børty Nielsen er også Sebastian Ibstedt fra Sverige og Lars Dahle, Martin Jakobsen og Atle O. Søvik fra Norge med i redaktionskomiteen. Flere af dem har da også bidraget med artikler i ”Gudsargumenter”, der præsenteres som ”Nordisk serie for kristen apologetik og religionsfilosofi bind 1”.

Behov for mere end populærvidenskab

Michael Agerbo Mørch giver udtryk for, at der er mange gode bøger på det store bogbord på Veritaskonferencen – men der er også behov for nordiske bøger om trosforsvar af mere akademisk art.
”Jeg synes, at bogtilbuddet her er godt, men der er for lidt akademisk litteratur om apologetik i Norden, siger han. Michael Agerbo Mørch erkender, at ikke alle kristne vil kunne se behovet for at læse akademiske tekster. Men behovet for forskning og formidling om trosforsvar findes i hele Skandinavien, og det er vigtigt at tilgodese,” mener han.

”Serien er for dem, som begynder at se, at verden er mere kompliceret, end de troede, og som ønsker at stille nogle spørgsmål. Den er også rettet mod dem, som allerede læser akademiske tekster, og flere og flere i den kristne kirke har forventninger om, at filosoffer og teologer tager den apologetiske udfordring seriøst.”

Vigtigt for præster og menighedsledere

Michael Mørch tror, at der er et marked for apologetisk faglitteratur ikke kun blandt akademikere, men også blandt præster og andre menighedsledere i hele Skandinavien. ”Min vurdering er, at Norge netop nu har det stærkeste miljø for akademisk apologetik, derefter kommer Danmark og så Sverige. Det har været vanskeligere at finde svenske forfattere til vor bogserie end danske og norske, og det har nok noget med den kirkelige situation i de tre lande at gøre,” udtaler Michael Agerbo Mørch til KPK.