IPSICC

Kristningen af Norge skete længe før Olav den Hellige

Bjørn Are Davidsen

I år har Norge fejret 1000-året for indførelsen af kristendommen i Norge under Olav den Hellige (995-1030). Men der er både myter og sandhed i beretningen, understreger forfatteren Bjørn Are Davdisen i en udgave af Dagen’s podcast ’Tore og Tarjei’.

Forfatteren Bjørn Are Davidsen, der er rådgiver ved tænketanken Skaperkraft, spørger, hvorfor den nye tro virkede tiltrækkende for de barske vikinger. På Skaperkraft arbejder han blandt andet med tusindårsjubilæet for kristenretten af 1024. Men Bjørn Are Davidsen er også optaget af, hvordan skolernes lærebøger fremstiller kristendommen. Ifølge lærebøgerne betød kristningen kun lidt – eller det var en forandring til det værre. Og så handlede det ifølge lærebøgerne om, at kongen ville sikre sin magt.

Davidsen mener derimod, at kristendommen allerede havde stor indflydelse for 1000 år siden: ”Der er spor af kristning mange hundrede år før 1030, på grave og så videre. Der er i hvert tilfælde spor i 800-tallet, måske også i 700-tallet,” siger han. Der kan have været flere bekendende kristne i Norge på 900-tallet, end der er nu, mener Davidsen. Derfor tvivler han på, om det virkelig var Olav Haraldsson, der indførte kristendommen. ”Faktisk var landet allerede kristnet,” siger han i podcasten.

Med kristningen kom også kirken til som institution og kristenretten blev indført på Moster i 1024. Men ifølge Davidsen er det vigtigt at udfordre forestillingen om, at kristendommen betød et tilbageskridt for kvinder og var uden betydning for de fattige.

– Vi fik en udvikling, som skabte en helt anden type samfund med skriftkultur og tiende, hvor en fjerdedel gik til de fattige og så videre. Er dette slet ikke tiltrækkende? spørger han retorisk.