Lad os tale om troens betydning for familien

Hvad siger Bibelen om familien?

Af Eivind Fønss. Ægteskabsrådgiver, direktør i egen virksomhed

Jeg står ikke med en løftet pegefinger, så derfor slog jeg spørgsmålet op på nettet!

Matthæusevangeliet 12.25: Men da Jesus kendte deres tanker, sagde han til dem: ”Ethvert rige i splid med sig selv lægges øde, og en by eller et hus i splid med sig selv kan ikke bestå.” Bibelen omtaler familien som en vigtig institution og giver vejledning om, hvordan familiemedlemmer bør gribe sagen an og behandle hinanden. Her er nogle centrale temaer og vers om familien i Bibelen:

1. Ægteskab: Bibelen præsenterer ægteskabet som en hellig forening mellem mand og kvinde. I Første Mosebog 2:24 står der: ”Derfor skal en mand forlade sin far og mor og holde sig til sin hustru, og de skal blive ét kød.” Dette vers understreger tanken om en dyb og varig forpligtelse.

2. Forældrerollen: Bibelen lægger stor vægt på forældres ansvar for at opdrage deres børn i troen og lære dem gode værdier. I Ordsprogenes Bog 22:6 står der: ”Lær den unge den vej, han skal gå, så viger han ikke derfra, når han bliver gammel.” Dette indikerer vigtigheden af at forme børns moral og tro fra en tidlig alder.

3. Børns respekt for forældre: Det fjerde bud i de ti bud siger: ”Ær din far og din mor, for at du må få et langt liv i det land, som Herren din Gud giver dig.” (2 Mosebog 20:12). Dette bud viser betydningen af respekt og lydighed over for forældre.

4. Familiekærlighed: Kærlighed er fundamentet for familierelationer. I Kolossenserbrevet 3:13-14 står der: ”Så bær over med hinanden og tilgiv hinanden, hvis den ene har noget at bebrejde den anden. Som Herren har tilgivet jer, skal I også gøre. Men over alt dette skal I iføre jer kærligheden, som er fuldkommenhedens bånd.” Kærligheden er ifølge Bibelen det, der binder familien sammen.

5. Ansvar for familie: I Første Timotheusbrev 5:8 står der: ”Men hvis nogen ikke sørger for sine egne, og især for sine husfæller, har han fornægtet troen og er værre end en vantro.” Dette understreger ansvaret for at tage vare på sine familiemedlemmer. Bibelen ser altså familien som en grundlæggende del af det menneskelige samfund og opfordrer til kærlighed, respekt og ansvar i relationerne mellem familiemedlemmer.

Hvordan ser det så ud i dag?

Det er en ting, vi alle skal være opmærksomme på, og det er: Alle de døre, vi ikke åbner for ham, det er dem, fjenden kommer ind ad! Jeg har over 30 års erfaring med ægteskabsrådgivning og undervisning og må desværre sige, at familierne står i større udfordringer end nogensinde! Familien i Danmark står med store praktiske udfordringer omkring økonomi og alle de praktiske forhold, som skal holde en familie samlet og kørende. Medierne er med til at besværliggøre hverdagen, fordi alle mulige input kan forvrænge billedet og opfattelsen af Den Gode Familie.

Alle de døre, vi ikke åbner for ham,
det er dem, fjenden kommer ind ad!

Yderligere forstærkes min bekymring af de stadigvæk meget høje skilsmissetal og ikke mindst de mange børn og unge, som må ty til behandling for at få hverdagen til at fungere tåleligt. Heldigvis er der masser af velfungerende familier rundt om i vores land. Det, der bekymrer mig, er, at antallet af kuldsejlede stadigvæk er faretruende højt. Antallet af behandlingskrævende unge stiger faretruende.

Rigtig grimme tendenser. Der synes også at være en klar tendens mod mere selvorientering ikke kun i samfundet men også i kirkelig sammenhæng. Gud er absolut andreorienteret og byder os at være det samme. Selvorientering er meget farligt for mulighederne for en vellykket familie.

Eivind Fønss har over 30 års erfaring med ægteskabsrådgivning og opfordrer til, at menighederne gør mere for at forberede de unge til voksenlivets udfordringer. Herunder parforhold, ægteskab og forældreskab.

Men…!

Jeg synes det ville være bedre, hvis vi gjorde meget mere ud af at forberede de unge til voksenlivets udfordringer. Herunder parforhold, ægteskab og forældreskab. Der ser også ud til at være en markant tendens til, at børnene ikke følger i deres troende forældres fodspor. Det kunne jo blandt andet skyldes forhold i hjemmet, som ikke befordrede børnenes kristne ståsted. Samtidig er vores familieliv et af de bedste vidnesbyrd om vores tro og resultatet af den. Kan vi ikke vise det til de ufrelste, hvorfor skulle de så tro på os?

Jeg har igennem lang tid oplevet et kraftigt stigende antal ægtepar og familier i krise. Samtidig kommer der flere og flere unge for at få rådgivning omkring en forestående familiedannelse. De henvender sig, fordi vi – min hustru og jeg – er udenforstående og uvildige, vi vil dem det allerbedste! Samtalerne viser med uhyggelig klarhed, hvor lidt forberedte de er til fremtidens opgaver og udfordringer.

Vi får så hjulpet dem med flere relevante presserende spørgsmål og svar. Typisk et halvt år senere bliver vi kontaktet af den ene af det unge par. Nu er ”tandhjulene” begyndt at gnave. En helt almindelig tilpasningsproces, men den unge er nu bekymret for, at det måske var det forkerte ægteskab, han/hun indgik. Vi skal ikke være et land, hvor ”behandlerne” står i kø for at bistå de kuldsejlede!

Vi skal være et land, hvor vi gør vores bedste for, at de unge – og de voksne også – selv bliver i stand til at håndtere udfordringerne og løse dem på en opbyggelig og tillidsskabende måde. Vi skylder simpelthen vores unge – og for den sags skyld også ældre – en meget grundigere tilgang til forholdende omkring Familien. En indsigt og forståelse, som forbereder dem til de kommende opgaver og udfordringer, samt hvordan de kan håndteres.

Lige som en kampenhed, så skal de uddannes (Efeserbrevet: Guds fulde rustning) til at stå fjenden imod. Denne uddannelse skal selvfølgelig også omfatte familiens trivsel og eksistens.

Så…!

Jeg vil da tillade mig at foreslå, at menighederne forstærker deres indsats på dette område. Giv de unge mennesker et grundigt indblik i parlivets, ægteskabets og forældreskabets opgaver og udfordringer. Hvad er det, de ”går ind til”? Hvordan skal de begge – mand og kvinde – være forberedte som enkeltpersoner. Hvad indebærer processen ”de to skal blive et kød”? Hvordan opbygges den gode tillid og tro?

Hvordan beskyttes hjemmet mod ”fjendens” angreb? Guds plan for os er en velfungerende familie grundlagt på hans klippe. Fjenden vil gøre alt, for at det skal mislykkes – så rammer det nemlig de uskyldige børn! Hvordan vedligeholdes og udvikles familiens kraft og styrke? Vi kan ikke give andre noget, vi ikke selv har! Familierne skal ikke nøjes med en tålelig hverdag, de er skabte til at afspejle Guds oprindelige plan. Og får han lov til at råde, så bliver det familier, som vil tiltrække andre og være et solidt grundlag for enhver menighed i landet!

NB: Jeg ønsker ikke at øge vores antal af samtaler og rådgivninger, jeg håber det må blive muligt at bruge tiden på noget andet!