Meget at glæde sig over i Leths bog om Bibelen – men troen mangler
Kristian Leth har skrevet en udmærket bog, men det er selvfølgelig ikke hans bog, der er verdens vigtigste bog. Nej, forfatteren ønsker at give os en rigtig god introduktion til Bibelen. For Bibelen er naturligvis verdens vigtigste bog – og her er jeg helt enig med Kristian Leth.
Jeg er også enig i rigtig mange andre holdninger i bogen, men der er nu også mange påstande, hvor jeg er uenig. Når alt det så er sagt, så er det gode spørgsmål, om man kan lære af folk, man ikke er enig med? Ja, det tror jeg godt man kan. Ingen tvivl om, at bogen har noget at give til os, men forfatteren betegner ikke sig selv som troende og har en grundlæggende anderledes tænkning omkring tro og religion end jeg.
Jeg er i hvert fald blevet både udfordret, undervist, provokeret, inspireret og oplyst under læsningen af denne bog, hvor Kristian Leth vil hjælpe os til at forstå Bibelens betydning og “knækker den store kode, som har formet vores samfund siden år 0”. Det er i hvert fald det, han stiller os i udsigt på bogens bagside – og det er da et spændende løfte! Kristian Leth har ønsket at lave en intro til Bibelen for at oplyse folket.
Bogen er delt ind i kapitler, der hver behandler et emne, som forfatteren finder relevant. Afsnittene hedder fx: “Hvad er kristendommen?” Hvad er Bibelen?”, “Hvem var Paulus?”, “Hvad er tro?” Der er rigtig meget i bogen, der minder om podcasten: Bibelen Leth fortalt. Bogen er dog tematisk eller emnebaseret, hvor podcastserien dykker ned i specifikke bibeltekster. Mange af pointerne går igen, men sammenfaldende er også forfatterens glæde over og respekt for Bibelen. Kristian Leth er en spændende person med stort vid og en fin evne til at kommunikere.
Hans uddannelsesmæssige baggrund er forfatterskolen, men hans interesse for tro og religion har altid været stor. Uanset den store interesse vil han ikke kalde sig kristen, men heller ikke ateist. I bogen ønsker han at tydeliggøre, at kristendommen er fundamentet for vores samfund – helt ind i alle sprækker, også selvom det ikke er tydeligt eller erkendt. Der er mange sjove, underfundige og skarpe pointer i bogen. Jeg nød især læsningen af kapitlerne om “Individualisme”, “Sekularisme” og “Hvad er kristendommen nu?”
Mit helt store problem med læsningen af bogen er forfatterens syn på tro, kirke og Gud. Under læsningen føler jeg mig af og til hensat til mine religionstimer på Rødkilde Gymnasium i Vejle eller til kristendomstimer på Zahles lærerseminarium. Bogen indeholder altså en kritisk tilgang til kristendommen og en distanceret holdning til traditionel tro og kirke. Kristian Leth opererer simpelthen ikke med den guddommelige indgriben i verden, eller at Bibelen grundlæggende er Guds ord.
Det forstyrrer min læsning og ødelægger noget af den gode oplevelse, så hvis du køber eller læser bogen, er det i hvert fald vigtigt, at du ved, hvad du går ind til. Det bliver især problematisk i afsnittene:“Hvem er Gud?” – “Hvem var Jesus?” Bemærk, kapitlet hedder ikke: “Hvem er Jesus?” Grundet bogens opbygning er der også en fare for at blive overfladisk: Kristian Leth vil meget på lidt plads. Han klarer balanceakten så nogenlunde, og for de virkeligt seriøse så afslutter han bogen med en fyldig litteraturliste.
På mange måder er bogen sympatisk, for Bibelen er jo verdens vigtigste bog, og hele vores civilisation er bygget på kristendommen. Forfatterens store fascination af Bibelen og kristendommen skinner klart igennem, og han demonstrerer overbevisende, hvordan vores danske samfund hviler solidt på kristendommens værdier og kultur. Derfor er det også ærgerligt for min læseoplevelse, at troen mangler.
Kan du leve med en noget anderledes fortolkning end den, du måske er vant til, så kan du lære og blive udfordret. Derudover er det altid dejligt at læse en bog af en klog og velformuleret mand, der fuldstændig klart udtaler, at Bibelen er verdens vigtigste bog. Den pointe er da lige til at blive glad over!
Kristian Leth: Verdens
Vigtigste Bog
250 sider. 219,95 kr.
Lindhardt og Ringhof