Ny bog fortæller om vækkelsen på Vigeland

Chefredaktøren på Verdinytt.no var den første journalist, som besøgte møderne i Vigelands bedehus, da vækkelsen brød ud i 2023.

Tor-Bjørn Nordgaard (til venstre) har skrevet en bog om vækkelsen i Vigeland. Her ses han udenfor bedehuset, hvor det hele startede, sammen med formand Geir Norum (i midten) og sangevangelisten Arthur Robertsen. Foto: Verdinytt.

Det er nu halvandet år siden, at det norske bedehus med 10-15 faste mødedeltagere pludselig blev oversvømmet af så mange mennesker, at de måtte holde møder i byens idrætshal. Det har Tor-Bjørn Nordgaard, redaktør for netavisen Verdinytt.no nu skrevet en bog om.

Da vækkelsen brød ud i 2023 var Tor-Bjørn Nordgaard den første journalist på stedet. Så da folkene fra Vigeland bedehus senere ønskede at få historien skrevet ned, opfordrede de Nordgaard til at gøre det. Nu er bogen så undervejs på Hermon Forlag – og forhåndssalget er i gang.

Brandvarm kirkehistorie

”Dette er et stykke brandvarm, ny norsk kirkehistorie. Mit mål er, at bogen skal være en letlæst inspirationsbog om, hvordan Gud kan gøre noget helt usædvanligt, gennem helt almindelige mennesker på et helt almindeligt sted,” siger forfatteren. I bogen fortæller Tor-Bjørn Nordgaard historien om det, der startede i november 2022 på bedehuset i landsbyen Vigeland nær Kristiansand.

Sangevangelisten Arthur Robertsen var inviteret til at tale og synge på et møde, og han havde spurgt: ”Hvad er der blevet af gnisten?” Men da bedehuset arrangerede weekendmøder i februar, viste det sig, at en ny gnist var blevet tændt. Nu begyndte folk at strømme til, og prædikanten kunne ikke forlade stedet. Bedehuset var fyldt til randen med folk, og under de lange eftermøder var der mange, der ønskede forbøn både til frelse og helbredelse, fortæller Kristelig Pressekontor.

Tor-Bjørn Nordgaard har skrevet ”Boken om vekkelsen på Vigeland” på opfordring af og i samarbejde med Vigeland Bedehus. Forfatteren er ansvarshavende redaktør for netavisen Verdinytt.no, som han var med til at starte i 2022. Han er gift, far til tre og bosat i Kristiansand. Før han startede Verdinytt, havde han allerede gennem 16 år arbejdet med journalistik og kristen formidling.

Møderne fortsatte igennem foråret og sommeren, hvor deltagerantallet fuldstændig sprængte rammerne. Til sidst måtte bedehuset leje sig ind i idrætshallen – som også efterhånden blev fyldt. Mange enkeltpersoner kan fortælle stærke historier, hvoraf flere er kommet med i bogen. ”Jeg er taknemlig for, at så mange i miljøet omkring Vigeland bedehus har vist mig tillid ved at lade sig interviewe, og at de villigt deler deres historier om, hvad de oplevede under stormøderne på Vigeland,” fortæller Tor-Bjørn Nordgaard.

”Så man må knibe sig selv i armen”

Vækkelsen kom så uventet, at selv de mest centrale skikkelser omkring den havde svært ved at tro det. Arthur Robertsen, som både talte og ledede sangteamet under møderne, har læst manuskriptet til den nye bog. Han udtaler, at han nærmest måtte ”knibe sig i armen”, når han læste om det, han selv havde været en del af.

”Det er som at være tilbage under vækkelsen. Forfatteren har gjort et ærligt og fantastisk godt arbejde, og har fået de detaljer og ting med, som har været vigtige undervejs. Bogen er letlæst, og det er rigtig godt at læse om, hvad Jesus har gjort i så mange menneskers liv,” siger Robertsen.

Geir Norum, der er formand for bestyrelsen i Vigeland Bedehus, er helt enig med evangelisten. ”Det er stort at have fået lov til at være med til dette. Det er Jesus, som har været med os hele vejen, og jeg bliver ydmyg, når jeg læser om det. Det er rigtig dejligt, at vi har fået historien opsummeret i en bog,” siger Geir Norum.


”Boken om vekkelsen på Vigeland” kan forhåndsbestilles på Verdinytts webshop, Verdibutikk.no