Angst og hjælpekunst – og hvad Kierkegaard siger om dette
Så kan det altså næsten ikke blive mere aktuelt, skulle jeg hilse og sige! Mens dette skrives, har regeringen netop været ude og præsentere et spritnyt uddannelsesudspil.
Og en ny strid pågår: Er der tale om udvidede eller indskrænkede muligheder for de unge? Og hvordan ligger det nu lige med det såkaldte fjumre- eller sabbatår? Er det in eller yt? Og hvor placerer de unges dårlige mentale helbred sig? Kravene til et hurtigt hop ind i hamsterhjulets eger har aldrig været større. – Vi vidste det godt i forvejen: at de mange præstationskrav, vi alle udsættes for, kan være direkte angstfremkaldende. Kierkegaard vidste det. H. C. Andersen. Og fra en helt anden boldgade: finske Tove Jansson og hendes Mumi-univers.
Lad det være sagt med det samme: Jeg har et meget personligt forhold til angst. Den kommer som oftest i små doser, men også i ubønhørligt større. Det er hverken ideelt eller særligt formålstjenligt, når borgeren ser ned i afgrunden, og den ser utilsløret hårdt tilbage mod ham. Det er ikke morsomt ikke at kunne falde i søvn før ved firetiden om morgenen, stå op adskillige gange inden da, ikke finde hverken rist eller ro, en million tanker flyvende rundt som sorte fugle; det er ikke morsomt, at dagen både starter og slutter med ondt i sjælen.
Men ind fra højre kommer så her denne bogs forfatter, Lise Søelund, der efterhånden har en omfangsrig, skriftlig produktion bag sig. I ti af disse tager hun afsæt i enkeltværker af Kierkegaard (som her) med særligt henblik på det kendte næsten-mantra: om begrebet hjælpekunst i SK’s forfatterskab: At hvis man ønsker at føre sit medmenneske et givent sted hen, bør man først sikre sig, at man finder ham der, hvor han er – og starte derfra. – Næsten en program-erklæring fra Lise Søelunds side.
Angst er følelsen af éns manglende selvkontrol, både i henseende til det fremtidige og det genstandsløse (modsat frygten). Tro er også angstfri glæde og er et livsvilkår, alle må forholde sig til, ikke blot du og jeg. Lise Søelund er en entusiastisk formidler, og hun strør generøst om sig med fyldige Kierkegaard-citater. – Jeg vil foreslå, at man måske til en begyndelse læser lidt tværs hen over bogen. Så vil mange af hendes nutids-pointer stikke klart frem, og således rustet kan man gå i gang med en dybere læsning og A-Z refleksion.
En række registre, fx værk- og begrebsoversigt samt litteraturliste til yderligere læsning, gør anmelderen glad.
Lise Søelund: Begrebet Angest. Hjælpekunst i Søren Kierkegaards forfatterskab
100 sider. 160 kr.