IPSICC

Dansk firma designer bibler for ordblinde

Næsten hver femte person lider af ordblindhed. Og ofte er bibler ekstra svære at læse.

CEO Klaus Erik Krogh og hans firma har sammen med forskere i Cambridge udviklet den letlæselige skrifttype Grace Typeface.

Den grafiske virksomhed 2K/Danmark har specialiseret sig i at designe skrifttyper og layout af fx bibler og har brugt flere år på at udvikle den helt rigtige skrifttype for ordblinde. Ideen opstod i USA for fem år siden, da en kvinde bad Klaus Erik Krogh, der er direktør i 2K/Denmark, om hjælp.

Dengang underviste Klaus Erik Krogh på en konference i regi af Evangelical Christian Publishers Association i Nashville. Kvinden efterspurgte en bibel, der var nemmere at læse for folk med ordblindhed end de typiske bibler med smalle skrifttyper og tynde sider. ”Hun havde fået den indskydelse, at hun var nødt til at tage til denne konference for at finde nogen, der måske kunne hjælpe hende med at skabe en ordblinde-skrifttype,” fortæller Klaus Erik Krogh ifølge Christianity Today.

Levende legende inden for bibeldesign

Klaus Erik Krogh, der kaldes ”en levende legende inden for bibeldesign”, besluttede at påtage sig opgaven, så 2K/Danmark begyndte at teste skrifttyper, designs og koncepter for at lave en bibel specielt beregnet til folk med læseproblemer. Resultatet blev en skrifttype, hvor bogstaverne har lidt tykkere ”seriffer” (fødder). Skrifttypen Grace (nåde) – er lavet specielt til de millioner af kristne, der kæmper med at læse Bibelen på grund af ordblindhed.

Denne engelsksprogede bibel er trykt med den nye Grace-skrifttype fra den grafiske designvirksomhed 2K/Danmark.

Engelske Grace-bibler

To store bibeludgivere udgiver nu bibler med det danske firmas nye skrifttype. Lifeway Christian Resources har lavet to ordblindevenlige versioner af Christian Standard Bible (CSB), henholdsvis en børnebibel, der udkommer nu, og ”CSB Grace Bible”, der udkommer i februar. ”Firmaet 2K har hjulpet The Grace Bible med alle de kompetencer, de råder over, både som skriftdesignere, bogdesignere, satsleverandører af kompliceret sats som bibler og som konceptudviklere af bibler,” fortæller Klaus Erik Krogh til Udfordringen.
Crossway Publishing, som udgiver den engelske standardversion, planlægger at udgive ESV Holy Bible: Dyslexia-Friendly Edition i januar.

Samarbejde med Cambridge University

Bibelens første kapitel som det fremstår i den ordblinde-venlige ESV Grace Bible.

Op mod 20 procent af verdens befolkning har svært ved at læse på grund af ordblindhed, selvom kun en brøkdel får diagnosen. 2K/Danmark har under udviklingen af skrifttypen Grace samarbejdet med Cambridge University, hvor forskere gennem årtier har arbejdet med at udvikle metoder og værktøjer til at teste læsevanskeligheder. Grace Typeface har en tykkere vægt i bunden af ​​bogstaverne, som ”forankrer” dem til grundlinjen.

Dette mindsker tendensen til, at bogstaver ”hopper eller flyder” for læsernes øjne. Bogstaverne har også forskellige mellemrum for at gøre det lettere at skelne mellem fx b og d eller p og q. Derudover er der større mellemrum i hele teksten, bogstaverne er større, og det samme er mellemrummet mellem linjerne. Ingen afsnit er længere end 11 linjer. Desuden er skrifttypen størrelse 11, og der er ingen fede eller kursiverede ord og heller ingen fodnoter. Man bruger også tykt papir, så bogstaverne på den ene side ikke ”skinner igennem” på den næste.

”I samarbejde med Cambridge kan vi nu præsentere løsninger, der er bedre end dem, forskerne testede,” fortøller Klaus Erik Krogh. ”Vi har fuld adgang til alle deres elektroniske læsetestværktøjer, og vi bruger dem som inspiration til at forsøge at udvikle skrifttyper, der faktisk er mere effektive.” Klaus Erik Krogh har valgt at gøre Grace Typeface tilgængelig for flere udgivere fremfor at tage monopol på ideen. Det hører med til et godt liv, at man kan læse en roman eller en digtsamling eller synge salmer fra en salmebog, mener han.

”Jeg tror, at jeg skal bruge alt det, Gud har givet mig, til at berige andre menneskers liv. Noget så vigtigt, bør du bruge efter bedste evne,” sagde han til Christianity Today. 2K/Denmark har designet og layoutet Bibelen på Hverdagsdansk, som udgives af Forlaget Scandinavia, samt Studiebibelen fra Det Danske Bibelselskab. Forlagene har dog endnu ikke lavet aftaler om produktion af en bibel for ordblinde på dansk, oplyser virksomheden.

Seriffer eller ”fødder” er små grafiske tilføjelser til bogstavets krop, som gør, at de ikke så let ”hopper” for ordblinde læsere. Et eksempel på en skrifttype med seriffer er denne, som hedder Times New Roman. Kilde: Wikipedia