IPSICC

Desmond Tutus tro og spiritualitet

Forfatterne til denne lille bog med et stort indhold belyser især den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutus tro og spiritualitet som det, der bar ham igennem et liv fyldt med meget svært, også sygdom. Det bygger på forfatternes mangeårige samarbejde med Tutu – især gennem Folkekirkens Nødhjælp, hvordan det begyndte og Tutus lange, varme venskab med Danmark. Bogen er letlæst og fyldt med inspirerende stof. Desuden kan den vække nysgerrighed og interesse for at læse videre om Tutu, hans mange bøger og hans aktivisme baseret på en dyb tro og bøn.

Samarbejdet med Danmark

Tutu er kendt som menneskerettighedsaktivist, formand for Sandheds- og Fredskommissionen efter Sydafrikas opgør med apartheid og modtog Nobels Fredspris i 1984. En kronologi viser hans livsforløb. Tutu valgte selv at fortælle, hvad der har formet ham og dermed ført til hans lidenskabelige kamp for retfærdighed, fred og forsoning, da han blev afhørt under Eloff-kommissionens undersøgelse. Han beskrev sine livsvilkår, forældre og flere andre bla. mødet med lederen af en anglikansk orden Opstandelsesfællesskabet, og hvordan hans kristne tro måtte føre til ikke-voldelig handling.

Teologi og tro i balance med handling

Kapitlet ”Her står jeg og kan ikke andet” belyser, hvordan samarbejdet med Tutu begyndte, og hvordan Folkekirkens Nødhjælps ledelse blev indkaldt som vidne i Eloff kommissionsundersøgelsen af Det Sydafrikanske Kirkeråd. Det er spændende at læse om denne periode i både dansk og sydafrikansk kirkeliv, da Tutus kritik af apartheidregimet og hans aktivisme blev en anstødssten.
For helt at forstå ham peger forfatterne på, at et godt sted at begynde er med Tutus ”biografiske teologi”, som bogen beskriver.”Tutus spiritualitet er forbundet med den mystiske tradition i kristendommen” (s.61).

Hvor går grænsen mellem kirke og stat?

For at forstå Tutus kamp for retfærdighed viser forfatterne, at man bedst forstår det ud fra det afrikanske begreb ”ubuntu”, som betyder ”menneskelighed”, og det fællesskab kan udmøntes i ”Jeg er til, fordi du er til”, hvilket kan forenes med den bibelske skabelsestanke. Det er tankevækkende og uddyber Tutus forståelse af forholdet mellem kirke og stat. Men han har også haft kontroversielle syn.

Bogen er en berigende læseoplevelse, selv om man måske er uenig med Tutus mere ekstreme holdninger. En bøn om hjælp (litani) samt bøn i det danske Udenrigsministerium, hans humor, ”Gud vil, at vi ler”, illustrerer også hans tro.

Christian Balslev-Olesen, Peter Lodberg: Jeg er til, fordi du er til – Desmond Tutus tro og spiritualitet.
102 sider. 180 kr.
Eksistensen