Når kvinder mødes – til kvinde konference i Kolding
Kvinder i Netværks konference havde ikke kun indhold til hjernen, men også en buffet for krop og sjæl med mange kreative stationer i konferencerummet og måder at forbinde sig med Gud og hinanden.
Da jeg ankom til Kirkeibyen i Kolding til Kvinder i Netværks kvindekonference lørdag formiddag den 2. november, var en af de første kvinder, jeg så, en kvinde, der bar en balje vand ind i konferencerummet. Derudover var det mest mænd, jeg så uden for konferencerummet, mens session 3 var i gang. Mændene udgjorde en flok af frivillige. 210 kvinder i alderen 11-80 år fra forskellige kirkesamfund havde tilmeldt sig.
Konferencen gik i gang fredag aften med registrering, session 1 med Linda Gadsbøll som taler og derefter hygge i Café Believe. Det var ikke kun en række talere – med mulighed for oversættelse til engelsk, der mødte deltagerne til kvindekonferencen i Kolding. Under temaet Connect, på dansk forbind, var fokus udover forbindelse med Gud også på at forbinde sig med hinanden. Og baljen med vand – den skulle bruges til fodvaskning.
Inspireret af Jesu ord fra Johannesevangeliets kapitel 13, hvor han i vers 14-15 siger: ”Når nu jeg, jeres Herre og Mester, har vasket jeres fødder, så skylder I også at vaske hinandens fødder. Jeg har givet jer et forbillede, for at I skal gøre, ligesom jeg har gjort mod jer.” Da jeg kiggede, så det ud til at være en rørende oplevelse at få vasket fødder.
Tværkirkelige kvinder
Jeg gik ind i konferencerummet til session 3, og der stod ingen taler på scenen. I stedet cirkulerede kvinderne rundt mellem de forskellige stationer i konferencerummet med lovsangsmusik i baggrunden. Hvor ordet konference ofte rimer på taler i lange baner, var der til denne konference mulighed for at få noget til hænderne og resten af kroppen. Berit Hans Pedersen stod for medarbejdergruppen til kvindekonferencen, med hvem hun siden foråret har brugt megen tid i bøn og forberedelse af det store arrangement med de mange stationer.
”Det, der er rigtig vigtigt for os, er, at vi mødes tværkirkeligt. Det vil sige, at vi har det til fælles, at vi er kvinder. Hvilken kirke, vi kommer i eller mangel på samme til dagligt, det spiller ikke en rolle. Det bidrager bare til forskellighed og enhed, at vi har forskellig baggrund, men at vi tilbeder Jesus sammen,” siger Berit Hans Pedersen.
– Vi oplever år efter år efter år,
når vi samles bare kvinder,
at der sker et eller andet helt særligt:
Der er en særlig intimitet til stede,
vi bliver rigtig ærlige med hinanden,
vi får sænket skuldrene,
præstation kommer væk,
og vi kommer i enhed med hinanden.– Berit Hans Pedersen,
leder af medarbejderteamet
Kreative stationer
Det var tydeligt at se, at der var lagt tid og kræfter i at sammensætte de mange kreative stationer. I en stor, rød stol i konferencerummet var det muligt at iklæde sig en hvid kappe som symbol på retfærdighedens kappe inspireret af Paulus’ ord i Efeserbrevet 6:14 – ”ifør jer retfærdighed som brynje”. Til seancen var der mulighed for forbøn.
”Vi har virkelig oplevet, at der er blevet skabt forbindelser på kryds og tværs mellem kvinder, mellem Gud. Der er relationer, der er blevet genoprettet. Der er Guds-billeder, der er blevet fornyet. Der er mirakler, der er sket,” siger Berit Hans Pedersen.
I pottemagerhjørnet var der selvhærdende ler, hvor man kunne lave sit eget skaberværk eller deltage i et fælles. Til formålet lå tre kageruller i forskellig størrelse herunder en med blomstermønster indgraveret. Af stålforme til leret kunne man blandt andet vælge mellem hjerte, stjerne og klokke. I nærheden lå store hynder på gulvet til fri afbenyttelse til at sidde og læse, skrive og tegne. I den anden ende var der flag til dans. Nogle blev bedt for, andre strikkede. Nogle sad på deres plads alene, andre stod og snakkede.
Aktivitet og hvile
Et helt rum stod også til rådighed for forbøn under hele konferencen. Og så var der en forbøns-station i konferencerummet ved siden af en flettet kurv med flere pakker lommetørklæder fra Normal i. Rundt om både på toiletter, vægge og døre var der påklistret bibel-citater. En station bød på kalligrafier, en anden med dekoration af en puslespilsbrik med påmindelsen om, at man er en unik brik i Guds puslespil. Nadver af brød og saft kunne hentes. Og skulle man få brug for total ro, var der et stillerum ovenpå, hvor sofaer samt madrasser på gulvet med lyseblå lagner, hvide hovedpuder og grå tæpper indbød til hvile og søvn.
”Vi oplever år efter år efter år, når vi samles bare kvinder, at der sker et eller andet helt særligt: Der er en særlig intimitet til stede, vi bliver rigtig ærlige med hinanden, vi får sænket skuldrene, præstation kommer væk, og vi kommer i enhed med hinanden,” siger Berit Hans Pedersen.
Mænd hjælper kvinder
Mens kvinderne cirkulerede mellem sessioner, stationer og pauser, var de frivillige mænd i gang med arbejdet: Støvsugning, gulvvaskning, brygge kaffe og te, skære æbler, stille kager og anden mad frem, stå i Café Believe og sælge snacks. Ved lydudstyret, i lovsangsbandet og i et rum bagved kunne mændene også findes. Temaet for fredag aften var tilgivelse med Linda Gadsbøll fra Aarhus som taler.
Lørdag formiddag talte Ingrid Frederiksen om måder at forbinde sig med Gud på og henviste til bogen ’Sacred Pathways – nine ways to connect with God’ af Gary Thomas, og igen om eftermiddagen talte hun under overskriften Sammen kan vi! Forbundet til hinanden. Hun er tidligere missionær, højskoleforstander og har arbejdet som præst i netop Kirkeibyen. Lørdag aften sluttede Maria Victoria Lund af med en tale om at forbinde sig med Helligåndens ild. Søndag var der morgenmad efterfulgt af gudstjeneste i samarbejde med Kirkeibyen.
Berit Hans Pedersen synes, at konferencen gik over al forventning: ”Nogle gange så kan man jo ikke forestille sig, at alt det, man har set i bøn før et arrangement, at det kommer til at blive virkelighed, og det oplever vi virkelig, at det er blevet,” siger Berit Hans Pedersen.
Kvinder i Netværk
Kvinder i Netværk, Danmark er en tværkirkelig bevægelse, der står bag kvindekonferencen i Kolding og andre arrangementer. Arbejdet i Danmark startede i 2013 og udspringer af Kvinner i Nettverk fra Norge, som blev grundlagt i 1990. I 2011 gik arbejdet i Norge over fra at være en National Kvindekonference til Nordisk Kvindekonference med deltagere fra Island, Danmark, Sverige, Finland og Norge.
Lørdag den 22. marts 2025 holder netværket konference i Randers under overskriften ’Jesus – lyden af dit navn’. Netværkets næste konference i Kolding foregår 7.-9. november 2025.
Kilde: kvinderinetvaerk.dk
Stephanie tog billeder til opmuntring
Stephanie Krüger på 46 år er oprindeligt fra Karlsruhe i Sydtyskland, men bor i dag i nærheden af Christiansfeld og arbejder som kunstner.
”Jeg deltager med at tage billeder af kvinder på konferencen og spørge andre mennesker om at putte positive ord under billedet for at opmuntre hinanden. De behøver ikke at kende hinanden, men de behøver bare at se billedet og få nogle indtryk, og de kan skrive en bøn eller et godt ord eller noget andet fra Bibelen,” fortæller Stephanie Krüger.
Billederne blev hængt på væggen i konferencerummet. Efter konferencen kunne hver især tage billedet af sig selv med hjem med opmuntrende noter fra deltagerne på kvindekonferencen.