IPSICC

Nystartet gospelkor i Aarhus tiltrækker unge i hundredvis

Gospelkoret ”Praise” tiltrækker både kristne og ikke-kristne. Ved sidste korøvelse deltog ikke færre end 700 unge i Turbinehallerne.

Det startede i Domen i Aarhus, men så blev den for lille til at rumme de mange begejstrede unge. Foto: Gospelkoret Praise

Gospelmusik er elsket af mange, uanset om de er troende eller ej. Det viser sig også i et nystartet gospelkor i Aarhus

Den 16. september var startdatoen for et nyt gospelkor ”Praise” i Aarhus. Allerede første aften var omkring 130 mennesker samlet for at synge gospel. Billeder og videoer blev delt fra aftenen, og det spredte sig som en steppeild på de sociale medier, hvilket resulterede i, at omkring 250 unge mennesker dukkede op til næste øvelse. TV2 Østjylland var for kort tid siden til stede ved en øvelse, hvor over 700 mennesker var dukket op for at synge gospel.

Fra idé til virkelighed

Det startede med, at Daniel Ostersen, som er korets leder, fik en indskydelse på dette års SommerOase om at starte et gospelkor op for unge. Det skulle være et kor for både kristne og ikke-kristne.
Dette blev så til gospelkoret Praise, der nu samles for at synge om Gud og skabe begejstring ved at synge og danse sammen.

Nu synger de i Turbinehallerne i stedet. Foto: Praise

Overvældende respons

Daniel håbede, at der ville dukke ca. 70 unge op, og han havde ikke drømt om, at der ville være så overvældende respons. Koret startede med at øve i Domen, et bylivshus i Aarhus, men har været nødt til at flytte til Turbinehallerne, da der ikke længere var plads nok i Domen. Tobias Hørning, som er medstifter af koret, fortæller, at det var vigtigt, at korøvelserne fandt sted på neutral grund:

– På neutral grund er der ingen forventninger, og så kan vi skabe vores egne rammer, siger han. Det havde været sværere at gøre det samme i en kirke, da kirken kan have pålagt sig en forventning om noget fint og antikt, men også kan være et sted, hvor man måske SKAL synge pænt.

Kor for alle

Praise er ikke et kor for særligt udvalgte eller dygtige sangere, men er åbent for alle.

Korleder Daniel Ostersen drømte om at se 70 unge – nu har der været ti gange så mange deltagere til gospelkor. Foto: Praise

– I Praise drømmer vi om, at flere unge må opleve, hvilken glæde det er at synge og danse sammen. Derfor var det oplagt med gospel-genren, da det er musik, der emmer af begejstring, og så tror vi på, at alle kan være med i netop den musikstil, fortæller Tobias. Mange mennesker, som ikke er så troende, kan også sagtens relatere til gospelmusik, fordi det er så let-spiseligt. Det gør, at vi ikke ekskluderer dem, men vi formår virkelig at lave kirke for den slags mennesker.

Vi drømmer om begejstring og mod, derfor har vi stillet spørgsmålet: ”Tør du komme med til gospel, og tør du at være begejstret, når du synger?” Det har folk virkelig taget til sig. Folk giver den helt sindssygt meget gas, siger han glad. For Daniel og Tobias er det særligt de sociale medier, som har været en vigtig katalysator, for at så mange deltager. Folk har set det, og folk har handlet, siger Tobias.

– Fra opstarten til nu er koret vokset enormt, og det er næsten ufatteligt, at vi for nylig samlede næsten 700 deltagere en mandag aften. Vi er overvældede over den støtte og medvirken, vi oplever. Det er tydeligt, at Aarhus længes efter fællesskab, dybde og sammenhold, og gospelmusikken har vist sig som en kraftfuld katalysator for at møde dette behov.
Ungdommen har brug for at være begejstret, og ungdommen har brug for at samles, slutter Tobias.