IPSICC

Hvad betyder oprøret for Syriens kristne?

- For blot få år siden var gruppen Hayat Tahrir al-sham en del af Al-Qaeda og bragte dengang de kristne familier i fare ved at markere deres huse med et arabisk ”nun”, oplyser Dansk Europamission.

Generalsekretær i Dansk Europamission, Samuel Nymann Eriksen.

Generalsekretær i Dansk Europamission, Samuel Nymann Eriksen, udtaler:

”Glædeligvis har vi på den ene side ikke fået meldinger om, at kristne i Syrien har været udsat for voldelige angreb siden Assad-styrets fald. Dermed har Syriens nye magthaver, Hayat Tahrir al-Sham, indtil videre holdt ord, siden bevægelsen lovede, at minoriteter skulle kunne leve frit i Syrien.

Forfølgelser i 2014

Men på den anden side ved vi endnu ikke, hvor vi har Hayat Tahrir al-Sham. For blot få år siden var Hayat Tahrir al-sham en del af Al-Qaeda og bragte under borgerkrigen i Syrien kristne familier i fare ved at skrive det arabiske bogstav ”nun” på deres huse. Desuden har bevægelsen stadig en radikal islamisk ideologi. Er den nye kurs over for minoriteter blot et opportunistisk forsøg på at berolige sin omverden, indtil man har sikret sig kontrollen med landet?”

Kursændring i HTS?

Det arabiske bogstav ’nun’ blev brugt af Islamisk Stat i 2014 til at markere kristne (nasrani) i de områder, som var besat af Islamisk Stat. Med et nun på huset kunne de kristne beboere blive udsat for forfølgelse, ekspropriering mm.

”Men en mulighed er naturligvis, at der er sket en reel kursændring, så Hayat Tahrir al-Sham har lært af nogle af de fejl, Islamisk Stat begik i Syrien og Irak fra 2014, da man indtog territorium og fordrev kristne og andre minoriteter. Man førte sig frem med en brutalitet, som muligvis var medvirkende til, at muslimer i Mellemøsten og Nordafrika begyndte at tage afstand fra islam. Dansk Europamission hørte dengang, at nogle retsindige muslimer udtalte noget i retning af: ’Hvis Islamisk Stats tolkning af islam er korrekt, så vil vi ikke være muslimer.’ Meningsmålingen Arab Barometer, der er gennemført i en række arabiske lande, viste i 2019, at andelen af respondenter, som definerede sig selv som ikke-religiøse, var steget i perioden 2013 – 2019, hvor Islamisk Stat havde praktiseret sin ultraradikale tolkning af islam. Islamisk Stats brutalitet var således kontraproduktiv, og måske vil Hayat Tahrir al-Sham undgå at den historie gentager sig. Det må tiden vise.”

Læs også

”Mange spørgsmål er stadig ubesvarede”

”Nu er de kristne rædselsslagne”

Udviklingen kan gå flere veje for Syriens kristne