IPSICC

”Nu er de kristne rædselsslagne”

Syrien har grænser mod Tyrkiet, Irak, Jordan, Israel og Libanon. Der er forskellige konflikter, både mellem disse lande indbyrdes og internt i de enkelte lande.

I en lederartikel i Dagen.no skriver Karl Andreas Jahr fra Korsets Seier om en svensk-arabisk lovsangsleder, der i 2015 udtalte: ”Vi elsker ham, kristne i Syrien elsker Assad. Vi er bange for, hvad der vil ske, hvis han bliver afsat.”

Men nu har Syriens kristne måske fået et problem. Karl Andreas Jahr skriver: ”I 2015 hærgede IS på sit værste. På mystisk vis viste kirkelederne ikke tegn på frygt, men snarere glæde og tro på fremtiden. De talte om en ny æra, hvor selv arabere var åbne over for det kristne budskab.” De kristne stolede dengang på både Gud og præsidenten.

”De satte også deres lid til alawitten Assad. Alawitterne er ligesom de kristne en religiøs minoritet – begge med en andel på omkring 10 procent. De har brug for hinanden. Den afsatte diktator har derfor opfattet de kristne som en loyal allieret,” påpeger Karl Andreas Jahr.

Oprørere har forbindelser til Al-Qaeda

Lederen af den sunnimuslimske oprørsgruppe HTS, Abu Mohammad al-Jolani, har nu sendt Assad på flugt, og Al-Jolani har magten i et land, hvor næsten tre fjerdedele af indbyggerne betragter sig selv som sunnimuslimer. Al-Jolani har lovet, at kristne og andre minoriteter vil blive beskyttet, men spørgsmålet er, om det bare er spin, indtil magten er konsolideret. Han var trods alt en radikal islamist med bånd til Al-Qaeda.

Nu hævder han selv, at han har modereret sig, mens eksperterne tilsyneladende forholder sig afventende og er uenige. Der er dog ingen, der tror på demokratiet, skriver Karl Andreas Jahr. I sin leder nævner han også den syrisk-ortodokse patriark Aphrem II af Antiochia og Østen, som i 2022 omtalte Assad som ”en god mand”. Patriarken mente også, at shiamuslimer er mere tolerante overfor kristne end sunnier.

”Den ellers brutale diktator Assad var oprigtigt venlig over for kristne. Spørgsmålet er, hvilken pris de skal betale for at have været loyale over for regimet, når regimet falder,” slutter lederen i Dagen.no.
læs også

Hvad betyder oprøret for Syriens kristne?

”Mange spørgsmål er stadig ubesvarede”

Udviklingen kan gå flere veje for Syriens kristne