Ny portrætbog om humanitær ildsjæl
Tidligere sygeplejerske Bodil Lunds liv og gerninger bliver nu portrætteret i det, der bliver kaldt en dokumentarisk roman. Bogen er skrevet af Susanne Bloch Kjeldsen, der er journalist og kommunikationsrådgiver.
I foråret 1979 blev sygeplejerske Bodil Lund involveret i en begivenhed, der dengang optog hele verden. På det tidspunkt besad hun en ledende stilling på adventisternes privathospital, Skodsborg Badesanatorium. Ugandas berygtede diktator gennem otte år, Idi Amin, havde taget flugten. Landet var hærget efter kampene, og adventisternes hospital dernede stod udplyndret tilbage. Bodil Lund tog initiativ til en indsamling af medicin og udstyr til det medtagede hospital.
Indsamlingen gik over al forventning, og det blev startskuddet til et livsforløb, hvor den energiske sygeplejerske nægtede at lade sig bremse i kampen for at gøre en forskel i det globale syd. ”Bodil Lund har haft en kæmpe drivkraft og har viet en stor del af sit liv til nødhjælp, herunder at levere hospitalsudstyr i samarbejde med ADRA. Det glæder mig, at hendes historie nu bliver fortalt til et bredere publikum.” Sådan siger ADRA Danmarks kommunikationschef Laura Nygaard Nielsen, der selv har ført tilsyn med ADRA’s arbejde i Uganda gennem 10 år.
Forfatteren: ”En vild historie”
Forfatter Susanne Bloch Kjeldsen har arbejdet for Dansk Sygeplejeråd og lærte derigennem Bodil Lund at kende. Blandt andet skrev hun en artikel om hende til fagbladet Sygeplejesken i 2019. Den dokumentariske roman er blevet til gennem en række interview fra 2019 til 2021. Susanne Bloch Kjeldsen udtaler selv på Facebook:
”(Det er)… historien om en fantastisk sygeplejerske, som jeg bare måtte skrive, fordi jeg i mine 27 år i Dansk Sygeplejeråd aldrig havde hørt en vildere historie.”
I forbindelse med udgivelsen udtrykker Susanne Bloch Kjeldsen desuden:
”I løbet af 40 år har Bodil Lund opnået det, mange ville finde umuligt. Gennem sit netværk og sin utrættelige indsats har hun fået danske virksomheder til at donere medicin, hospitalsudstyr, tøj, møbler, ambulancer – ja, endda en hel skadestue! Resultatet? Medicin for over en halv milliard kroner og store mængder livsvigtigt udstyr er blevet fragtet i skibscontainere til nogle af verdens mest udsatte mennesker.”
Personlig rejse
Den nye bog med titlen ”Oversygeplejersken Bodil Lunds utrolige historie” portrætterer ikke blot hovedpersonens humanitære arbejde, men også hendes personlige rejse. Fra en opvækst i adventistsamfundet, til hendes tid som ung sygeplejerske i 50’erne og 60’erne, og videre til hendes karriere som oversygeplejerske på Skodsborg Badesanatorium. Den berører også de internationale konflikter i de år, Bodil Lund var aktiv med at sende medicin og udstyr til Afrika. Bodil Lund døde for nyligt, kort efter at hun var fyldt 90 år.
Bogen er udgivet på forlaget Historia.