IPSICC

Syriske kristne i ’alvorlig fare’ efter islamisters overtagelse af Aleppo

USA’s kommende præsident bør opfylde sine løfter til forfulgte kristne, mener John Eibner, der er internationale præsident for menneskerettighedsgruppen Christian Solidarity International.

Syriske kristne i Aleppo står over for ”alvorlig fare”, efter at islamistiske militser har overtaget byen, siger lokale kirkeledere. Militserne, herunder jihadistgrupper, der har taget kontrol efter tilbagetrækningen af ​​regeringsstyrkerne, har fjernet al julepynt, hedder det i en rapport.

Det skriver The Christian Post.

”Nu er alt lukket”

Den maronitiske ærkebiskop af Aleppo, Joseph Tobji, beskrev situationen som værende i ”limbo”. Han fortalte, ifølge Agenzia Fides, at væbnede grupper havde overtaget kontrollen efter en overraskelsesoffensiv. ”Livet her startede op igen. Situationen var rolig, men nu er alt lukket,” blev ærkebiskop Tobji citeret for at sige. Butikker og bagerier har indstillet driften, men borgerne havde ikke noget lager af forsyninger, fordi angrebene kom uden forudgående advarsel.

”Ingen advarede os,” sagde Tobji og tilføjede, at på trods af der endnu ikke meldes om angreb på kristne mål, er der usikkerhed om, hvad der kan ske næste gang. Militserne har angiveligt dokumenteret deres overtagelse af Aleppo gennem sociale medier. Ifølge præsten fader Hugo Alaniz fra Institute of the Incarnate Word er næsten hele Aleppo nu under militskontrol, og de kristne ledere besøger deres sogne for at yde støtte. Fr. Hugo fortalte Fides, at mens deres kirke forbliver åben, er mange beboere, inklusive både studerende og ældre mennesker, flyttet til andre dele af byen for en sikkerheds skyld.

Anvender IS-metoder

Iraqi Christian Foundation rapporterede på sociale medier, at de militante var begyndt at fjerne julepynt og havde halshugget tilfangetagne soldater. Gruppen opfordrede også til forbøn for kristne og andre minoriteter i Aleppo. Den schweiziske menneskerettighedsgruppe Christian Solidarity International sagde i en erklæring, at jihadistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) havde taget kontrol over Aleppo, hvilket minder om Islamisk Stats erobring af Mosul i 2014.

Magtovertagelsen har skabt frygt blandt Aleppos religiøse samfund, herunder kristne, alawitter, shiamuslimer og ikke-praktiserende sunnier, fordi HTS traditionelt håndhæver en streng sunni-ideologi med voldelig forfølgelse.

Dokumenteret brutalitet

FN’s undersøgelseskommission for Syrien har dokumenteret HTS’s brutale styreform, som er præget af henrettelser, tortur, seksuel vold og vilkårlige tilbageholdelser, foruden vanhelligelse af religiøse steder. Disse handlinger minder om det, som gruppen udførte i perioden fra 2012 til 2016. ”Præsident Trumps særlige repræsentant for Syrien, ambassadør James Jeffrey, erkendte i 2021, at HTS havde fungeret i det skjulte som et ’aktiv’ for Washingtons Mellemøsten-politik på trods af dens status som terrororganisation,” sagde John Eibner, CSI’s internationale præsident.

Trumps valgløfter

Kort før valgdagen lovede den nyvalgte præsident Donald Trump at beskytte forfulgte kristne. ”Den kommende præsident har nu en gylden mulighed for at opfylde sit løfte,” sagde Eibner. ”Kristne og andre, der værdsætter religionsfrihed og andre grundlæggende menneskerettigheder, bør insistere på, at dette bliver overholdt,” understreger John Eibner.