Udviklingen kan gå flere veje for Syriens kristne

På billedet ses kristne syrere demonstrere i Holland mod forfølgelsen af kristne i Mellemøsten i 2014. De kristne i Syrien har dog tidligere nydt godt af, at den nu flygtede præsident Bashar Hafez al-Assad som alawit-muslim selv tilhørte et religiøst mindretal. Foto: Bigstock

Som svar på Udfordringens spørgsmål fra starten af denne uge skriver Jens Linde: ”Vi vil gerne komme med en kommentar til situationen i Syrien – lige nu er der bare ikke ret meget konkret, vi kan sige.”

Ingen ved, hvad der kommer til at ske i Syrien den kommende tid. Udviklingen kan gå flere veje, og bekymringen er, at kræfter, som ønsker at modvirke et pluralistisk samfund, får større magt. Hvis det sker, indebærer det en stigende risiko for minoritetsgrupper i samfundet, herunder kristne. I første omgang har oprørsgrupperne udtrykt hensigt om tolerance, men samtidig kan man iagttage udviklinger, som kan skabe tvivl om, hvad de bagvedliggende intentioner er.

Så spørgsmålet er, om den erklærede hensigt om tolerance er ægte eller blot et dække for andre og bredere strategiske mål? Situationen er med andre ord dybt ustabil, og selv om kristne ledere lige nu forbliver engagerede i at tjene deres samfund, står landets kristne overfor hidtil usete udfordringer og usikkerheder, mens de navigerer gennem denne krise. Open Doors opfordrer kristne verden over til at bede for Syriens befolkning, især det kristne mindretal. Der er akut behov for at bede om fred i landet samt om, at voldsspiralen stopper. Hvis først hævntørsten får fodfæste, kan det hele blive endnu mere kaotisk,” udtaler Open Doors.

Læs også:

Hvad betyder oprøret for Syriens kristne?

”Mange spørgsmål er stadig ubesvarede”

”Nu er de kristne rædselsslagne”