IPSICC

Videnskabelige artikler som gudsargumenter

”… det virker mere plausibelt end før, at et univers kan simuleres, og at super intelligens er mulig. På den måde får vi flere grunde til at tro, at det er muligt, at der findes en alvidende og almægtig skaber af universet”. S.143

… Hvem skulle have troet, at de science-fiction-film, som vi voksede op med, virker mere og mere mulige? Og tænk, at kunstig intelligens og supercomputere gør det mere troværdigt, at der står en alvidende og almægtig skaber bag universet. Jeg holder meget af apologetik, fordi denne disciplin giver et kristent menneske mulighed for at forklare sin tro, sådan at den, der ikke deler troen, alligevel kan få adgang til en forståelse af, hvorfor det giver mening for den troende.

Jeg synes, at de gode argumenter er værd at repetere i en verden af relativisme, hvor værdier og holdepunkter ellers meget let bliver flydende, ja nærmest diffuse begreber. ”Gudsargumenter” er en samling af videnskabelige artikler skrevet af teologer og filosoffer og redigeret af Michael Agerbo Mørch og Emil Børty Nielsen. I modsætning til fx Stefan Gustavssons ”Skeptikerens guide til Jesus 1 og 2” som er populærlitteratur og derfor let tilgængelig, selvom Gustavsson bestemt ikke viger udenom de store diskussioner, så er Gudsargumenter meget fag-tung.

Det betyder dog ikke, at jeg som lægmand ikke forstår eller får noget ud af læsningen. Der er et væld af argumenter at finde i bogen. Fintuningsargumentet betyder, oversat til letforståeligt dansk, at det er mere sandsynligt, at der er en skabergud bag universet, end at der ikke er, simpelthen fordi livets eksistens beror på nogle konstanter, som, hvis de blot ændrede sig en smule, ville umuliggøre fx menneskets eksistens på Jorden.

Opstandelsesargumentet, at Jesus opstod fra de døde, er både historisk troværdigt og overskrider naturvidenskabens forklaringsmodel, hvilket helt naturligt kalder på en metafysik forklaring. Erfaringsargumentet kan ikke afvises uden samtidig at rejse tvivl om alle andre erfaringsmæssige erkendelse, og så appellerer det i høj grad til det moderne menneskes nysgerrighed.

Således er der en mængde forskellige argumentationstyper, som belyses i bogen. Det er på bedste videnskabelige vis med fremstilling, kritik, gendrivelse og konklusion, så man når godt omkring de enkelte argumenter. Er man teolog eller teologistuderende, bør man nok anskaffe sig bogen. Er man lidt over gennemsnittet i filosofisk interesse, er ”Gudsargumenter” ligeledes en oplagt bog at gå ombord i. Ellers kan jeg anbefale Gustavssons meget læsevenlige bøger, som også giver gode og velbegrundede argumenter for Guds eksistens, Bibelens troværdighed og kristendommens sandhed.

Titel: Gudsargumenter.
Redigeret af Michael Agerbo Mørch og Emil Børty Nielsen
184 sider. 229,95 kr.
Kolon/Forlagsgruppen Lohse