IPSICC

380 mio. kristne i 78 lande påvirkes af forfølgelse eller diskrimination

World Watch List 2025 viser de lande, hvor modstanden mod kristne er værst. Særligt i Centralasien og subsaharisk Afrika er udviklingen bekymrende, vurderer Open Doors.

Over halvdelen af de 380 millioner kristne, som er påvirket af forfølgelse eller diskrimination, er fra tre lande: Kina, Indien og Nigeria. Antallet af kristne i de enkelte lande varierer, men også internt i landene kan der være fx geografiske forskelle på, om kristne bliver påvirket af forfølgelse eller diskrimination, forklarer Open Doors’ generalsekretær Jens Kristian Lund Jensen.

Hvert år udgiver organisationen Open Doors den såkaldte World Watch List over lande, hvor modstanden mod kristne er værst. I år viser listen, at mindst 380 millioner kristne i 78 lande er påvirket af forfølgelse eller diskrimination – det er en stigning på 15 millioner i forhold til sidste år (se listen på modsatte side).

”Desværre bliver antallet ved med at stige en smule fra år til år. Denne gang er det primært lande langt nede på listen, der driver tallet op – eksempelvis ligger det land, som er den største enkeltbidrager til stigningen, nemlig Filippinerne, på listens allersidste plads,” oplyser Jens Kristian Lund Jensen, generalsekretær i Open Doors Danmark og Færøerne.

Kristne fra tre lande udgør halvdelen af de 380 mio.

Over halvdelen af de 380 millioner kristne, som er påvirket af forfølgelse eller diskrimination, er fra tre lande: Kina, Indien og Nigeria. Tager man yderligere tre lande med, Etiopien, Mexico og Indonesien, udgør kristne i disse seks lande knap to tredjedele af de 380 millioner.

”Der er med andre ord meget stor forskel på antallet af kristne, som påvirkes af forfølgelse eller diskrimination i de 78 lande på listen. Naturligvis dels fordi antallet af kristne i de enkelte lande varierer, men også fordi der internt i landene kan være eksempelvis geografiske forskelle på, om kristne bliver påvirket af forfølgelse eller diskrimination,” forklarer Jens Kristian Lund Jensen og uddyber:

”Af de 78 lande på listen er der 34 lande, hvor 100 procent af de kristne bliver påvirket af forfølgelse eller diskrimination – det gælder eksempelvis Vietnams knap 10 millioner kristne, mens det i Filippinerne kun er en lille del af landets flere end 100 millioner kristne, som påvirkes af forfølgelse eller diskrimination.”

Øget vold i Centralasien

Årets World Watch List viser også, at volden mod kristne rundt om på kloden, øges. Det skyldes ikke mindst, at autokratiske lande samt lande, der er ustabile som følge af svage regeringer eller borgerkrig, langsomt bliver flere. Eksempelvis står Kirgisistan for den næststørste stigning i scoren blandt landene på årets liste; scoren er steget med 7,5, og dermed er Kirgisistan på et år rykket fra en placering som nummer 61 til en placering som nummer 47.

”Før den nuværende præsident, Sadyr Japarov, kom til magten i januar 2021, var Kirgisistan kendt som det mindst autokratiske land i Centralasien. Siden da er en række mere restriktive lovgivninger blevet indført, og der er registreret en markant stigning i vold mod kirker, herunder stenkast og razziaer mod gudstjenester. Regeringen undertrykker også offentlig kritik og begrænser ytringsfriheden under dække af at beskytte kulturelle værdier,” fortæller Jens Kristian Lund Jensen og fortsætter:

”I det hele taget er trusler fra autokratiske regimer i Centralasien intensiveret med øget vold til følge. I Kasakhstan er der således rapporter om politirazziaer mod gudstjenester samt om seksuelle overgreb mod kristne kvinder. Dette sker på et bagtæppe af, at der, siden en række uroligheder fandt sted i landets større byer i 2022, har været en generel frygt for, at disse protester skulle gentage sig.”

Alt dette betyder, at Kasakhstan på et år er rykket fra plads nummer 47 til plads nummer 38 på World Watch List. Derudover er volden også steget markant i Usbekistan, Turkmenistan samt Tadsjikistan.

Borgerkrige i Yemen og Myanmar

I Yemen har borgerkrigen mellem Houthi-oprørere og regeringsstyrker ført til øget forfølgelse af kristne. Lovene i både oprørs- og regeringskontrollerede områder kriminaliserer frafald fra islam, hvilket har ført til arrestationer og chikane mod kristne fra både myndigheder og familier. Mange huskirker kan ikke længere mødes, og kristne lever i konstant frygt for repressalier. ”Samlet betyder dette, at Yemen med en stigning i scoren på 4,6 rykker to pladser op på årets World Watch List – fra nummer fem til nummer tre,” konstaterer Jens Kristian Lund Jensen.

Myanmar forbliver i kaos efter militærkuppet i 2021. Her bliver kristne fanget i krydsild mellem regeringsstyrker og etniske oprørere. ”Over 100.000 kristne er fordrevet i Kachin-staten alene, og hæren angriber i stigende grad kristne kirker, hvor de mistænker, at oprørere skjuler sig. Regeringens soldater har også tilbageholdt præster og almindelige kirkemedlemmer, som mistænkes for at støtte eller endda lede oppositionens styrker, og de har iværksat vilkårlige angreb i overvejende eller stærkt kristne stater,” siger Jens Kristian Lund Jensen.

Kristne, der bor i Myanmars lovløse og fjerntliggende grænseområder, angribes også af oprørsstyrker samt af grupper, der drager fordel af narkohandel og andre lovløse aktiviteter, som fortsat er profitable selv midt i krigen.

Fortsat vold i Afrika syd for Sahara

Nigerianske Benjamin Barnabas er præst for tusinder af kristne i en flygtningelejr i delstaten Benue. Præsten, hans kone og deres fem børn bor i et telt, hvor gulvarealet ikke er større end en dobbeltseng. Man kan læse Barnabas’ historie på Open Doors’ hjemmeside.

Subsaharisk Afrika har gennem flere år været præget af målrettet vold mod kristne – og sådan er det fortsat. Islamiske ekstremister drager fordel af svage regeringer i lande som Burkina Faso, Mali og DR Congo, hvor volden mod kristne er steget markant. Og borgerkrigshærgede Sudan er særlig hårdt ramt med 9,1 millioner internt fordrevne samt målrettede angreb på kristne af både etniske og religiøse grunde.

I Nigeria forbliver situationen ekstremt farlig med angreb fra Boko Haram og militante fulanier. ”Disse grupper fokuserer især på kristne landsbyer og bruger kidnapning, plyndring, vold og drab som metode til at bekæmpe kristne. Der er også opstået en ny jihadistgruppe, Lakurawa, der øger presset mod kristne i landets nordvestlige regioner. Gruppen er udstyret med avancerede våben og hylder en ekstremistisk, islamisk ideologi,” fortæller Jens Kristian Lund Jensen.

Scoren for Tchad stiger for femte år i træk med mindst to point. Også her er det i høj grad Boko Haram og militante fulanier, som står bag en kraftig stigning i volden mod kristne. I den østlige del af landet koger uroen også i flygtningelejre, som huser nogle af de mange flygtninge fra borgerkrigen i Sudan – hvoraf mange er kristne.

læs også: Stop volden, start helbredelsen – fire politiske anbefalinger til at mindske religiøs forfølgelse syd for Sahara

Kirker går under jorden

I flere lande som eksempelvis Algeriet og Kina ser kirker sig nødsaget til at gå under jorden. I Algeriet er forfølgelses-scoren faldet, hvilket isoleret set er positivt.

”I dette tilfælde skyldes det dog, at der har været et kraftig fald i antallet af tvungne kirkelukninger af den simple grund, at der nu ikke er flere protestantiske kirker at lukke. Og så er det pludselig knap så god en nyhed,” anfører Jens Kristian Lund Jensen. Derudover har regeringen iværksat forskellige former for finansiel og organisatorisk pres på kirkerne med et særligt fokus på online-aktiviteter. Dette generelle pres mod kristne har fået mange af dem til at isolere sig for at undgå retsforfølgelse.

I Kina intensiveres regeringens kontrol med både registrerede og uregistrerede kirker, og den tid, hvor kirker åbent kunne eksistere i landet, er nu blot et minde. Overvågning og restriktioner tvinger mange uregistrerede kirker til at splitte sig op og mødes i små grupper – og de registrerede kirker oplever et stærkere ideologisk pres fra regeringen, hvor præster bliver tvunget til at indgå i indoktrineringssessioner. Dette sker for at sikre, at de prædiker i henhold til styrets ønsker samt er garanter for, at ingen under 18 år modtager religiøs oplæring.

Vold i Mexico – samt glimt af håb i flere lande

Mexico har fået sin højeste WWL-score nogensinde på grund af vold fra organiserede kriminelle grupper, som angriber kirker og kristne ledere. Kristne, der arbejder med voldsofre eller forsøger at skabe fred, er særligt udsatte. ”Landet har oplevet en stigning i mord og bortførelser af kristne, især i forbindelse med valgene i 2024. På trods af den overvejende katolske befolkning er Mexico nu blandt de lande i regionen, hvor volden mod kristne er værst,” pointerer Jens Kristian Lund Jensen.

På trods af forfølgelserne i de 78 lande på World Watch List er der også glimt af håb i flere lande. I Indonesien er scoren eksempelvis faldet med 4,9 som følge af et fald i volden rettet mod kristne.
I Colombia er volden mod kristne også aftaget en smule; blandt andet som følge af en forlænget våbenhvile mellem guerillagrupper. Og selv om volden i Nicaragua stadig er på et højt niveau, har pres fra internationale sanktioner ført til frigivelse af fængslede præster.

World Watch List 2025 er baseret på data, der er indsamlet mellem den 1. oktober 2023 og 30. september 2024.

Alle tallene i verdensranglisten repræsenterer registrerede begivenheder. Det betyder, at de reelle tal er større.


Verdensranglisten 2025

Herunder ses tal fra WWL 2025 efterfulgt af tal fra 2024 i parentes.

• 4.476 kristne dræbt som følge af deres tro (4.998)
• 7.699 kirker og kirkelige bygninger blev angrebet eller lukket af myndighederne (14.766)
• 4.744 kristne blev arresteret, dømt, fængslet – eller tilbageholdt uden retssag (4.125)
• 3.775 kristne blev bortført (3.906)
• 209.771 kristne blev fordrevet fra deres hjem og flygtede til udlandet eller et andet sted i deres eget land (295.120)

Metoden bag WWL

Den første World Watch List blev udgivet i januar 1993 og har været udgivet en gang om året siden da. Listen måler niveauet af kristenforfølgelser i lande verden over og er udarbejdet af Open Doors’ analytikere ved hjælp af data fra eksperter og feltarbejdere i 150 lande. Derudover er eksterne eksperter og forfølgelsesanalytikere med til at kvantificere og analysere oplysningerne. Hver udgave af listen er således certificeret af International Institute for Religious Freedom.

Verdensranglisten måler det pres, kristne udsættes for, på fem forskellige områder af livet: Privat, familie, samfund, nation og kirke – derudover måles der specifikt på niveauet af vold mod kristne. Hvert område kan højst give en score på 16,7 point – svarende til 100 point i alt, hvis der er total forfølgelse på alle seks parametre. Nordkorea ligger på 96 point på dette års liste.
Indsamlingen af data til World Watch List 2024 dækker perioden 1. oktober 2022 – 30. september 2023.

Open Doors

Open Doors er en international organisation, som arbejder for at fremme bedre vilkår for forfulgte kristne. Open Doors har eksisteret siden 1955 og arbejder i flere end 70 lande. Siden 1993 har Open Doors International hvert år udgivet en liste over de lande i verden, hvor kristenforfølgelsen er værst.

World Watch List 2025

(Sidste års placering i parentes)

Verdensranglisten viser de 50 lande, hvor kristne forfølges mest. Den røde farve angiver ”Ekstrem grad af forfølgelse”, mens den orange viser forfølgelse i ”Meget alvorlig grad”. World Watch List 2025 er baseret på data, der er indsamlet mellem den 1. oktober 2023 og 30. september 2024.

1. Nordkorea (1)
2. Somalia (2)
3. Yemen (5)
4. Libyen (3)
5. Sudan (8)
6. Eritrea (4)
7. Nigeria (6)
8. Pakistan (7)
9. Iran (9)
10. Afghanistan (10)
11. India (11)
12. Saudi-Arabien (13)
13. Myanmar (17)
14. Mali (14)
15. Kina (19)
16. Maldiverne (18)
17. Irak (16)
18. Syrien (12)
19. Algeriet (15)
20. Burkina Faso (20)
21. Marokko (24)
22. Laos (21)
23. Mauretanien (23)
24. Bangladesh (26)
25. Usbekistan (25)
26. Cuba (22)
27. Centralafrikanske Republik (28)
28. Niger (27)
29. Turkmenistan (29)
30. Nicaragua (30)
31. Mexico (37)
32. Oman (31)
33. Etiopien (32)
34. Tunesien (33)
35. DR Congo (41)
36. Bhutan (36)
37. Mozambique (39)
38. Kasakhstan (47)
39. Tadsjikistan (46)
40. Egypten (38)
41. Qatar (40)
42. Comorerne (45)
43. Cameroun (43)
44. Vietnam (35)
45. Tyrkiet (50)
46. Colombia (34)
47. Kirgisistan (61)
48. Brunei (44)
49. Tchad (56)
50. Jordan (48)
51. Malaysia (49)
52. Aserbajdsjan (59)
53. Kenya (51)
54. Nepal (53)
55. Tanzania (52)
56. Rusland (62)
57. Djibouti (55)
58. Kuwait (54)
59. Indonesien (42)
60. Forenede Arabiske Emirater (57)
61. Sri Lanka (58)
62. Palæstinensiske territorier (60)
63. Burundi (64)
64. Rwanda (63)
65. Honduras (66)
66. Togo (68)
67. Bahrain (65)
68. Guinea (69)
69. Ukraine (ny)
70. Angola (68)
71. Venezuela (64)
72. Uganda (69)
73. Elfenbenskysten (74)
74. Libanon (ny)
75. Gambia (75)
76. Sydsudan (72)
77. Hviderusland (76)
78. Filippinerne (79)