At se sig selv på godt og ondt
Det smarte ved et spejl er som bekendt, at man kan se sig selv. Det kan dog også være temmelig træls, men de fleste af os er nok alligevel taknemmelige for, at man kan få sat frisuren, ryddet fortænderne for birkes eller bare smile sødt til sig selv. Krista Korsholm Bøjesen har skrevet en bog, der netop hedder “Spejl”. Bogens mening er, at læseren skal kunne spejle sig i Bibelens personer og dermed se og forstå sig selv bedre gennem nogle af de farverige folk fra bibelhistoriernes persongalleri.
Bogen er bygget op med 14 kapitler, der hver har et fokus. I hvert afsnit følger vi en person fra en beretning i Bibelen, og forfatteren forsøger at beskrive hvilke tanker og følelser, der må have været i spil i den aktuelle begivenhed. Vi møder fx Peter, der eksemplificerer fejlbarlighed. Forfatteren maler et billede af, hvordan Peter har oplevet at vandre med Jesus, og hvordan han har fremstået for andre.
Her bliver ikke bare omtalt de heltemodige sider, men der fokuseres især på alt det, som Peter måske ikke var så stolt af. Man kunne have nævnt Peters mod eller frimodighed, men bogens pointe er netop at give os muligheden for at spejle os i de sider af Peter, som måske er mere relaterbare for os. Fortællestilen er en vekslen mellem livlig bibelhistorie og psykologiske refleksioner. Pointen i bogen er, at alle de uperfekte mennesker, der kæmper med livet, har ikke bare fået en vigtig plads i Bibelen, men også en plads i Guds forunderlige rige.
Det vil sige, at der også er plads til dig og mig. Forfatterens skrivestil er en form for direkte tale til læseren. Det er hverdagssprog, og det flyder let og naturligt. Fx skriver Krista Korsholm Bøjesen i kapitlet om Zakæus og forandring: “Zakæus bliver vildt glad, da Jesus siger, at han vil besøge ham. Det må være, som hvis Beyoncé eller noget i den retning så en i mængden af fans og sagde:”Hey, jeg har lyst til at hænge ud med dig!””
Forfatteren er psykolog, influencer og skamforsker Krista Korsholm Bojesen. Gennem sit arbejde og sin forskning er hun optaget af, hvorfor skam fylder så meget i vores kultur. Gennem hele arbejdet er dog også et stort ønske om at inddrage nåden. Det nådige blik er nemlig en modgift mod at skamme nogen ud eller skamme sig selv. Hun driver desuden Instagramkontoen @skamfrizone.
Bogens temaer og tanker er dermed også hjemmebane for forfatteren. Det er tydeligt, at hun brænder for at demonstrere, at helt almindelige mennesker som dig og mig står midt i et liv, der er fyldt med følelser, tanker og indtryk – og måske fylder det os meget mere end dogmer, viden og fornuft. Målgruppen er primært unge mennesker, men alle kan være med. Det er mange år siden, at jeg var teenager, konfirmand eller studerende, men jeg sætter pris på den enkelthed og menneskelighed, som bogens kapitler introducerer mig til. En kvik og motiveret konfirmand kan måske være med, men bogen vil være en fin gave til forårets studenter eller andre unge.
Gennem de levende beskrivelser er der nye aha-oplevelser og små åbenbaringer at gøre sig. “Spejl” kan sagtens fungere som en refleksions- eller andagtsbog. Bogen giver en fin og let introduktion til de gode og udødelige bibelhistorier, men mere rutinerede bibellæsere kan sagtens være med og endnu engang forundres over, hvordan Jesus møder alle mennesker helt personligt og unikt.
Krista Korsholm Bojesen:
Spejl – Skamfri Zone
198 sider. 229, 95 kr.
Bibelselskabets Forlag