Er det sandt?
Vi er en familie, der ofte morer os med at bruge ordets dobbeltbetydninger eller lidt ironi. Det sker derfor indemellem, at der står et forvirret barnebarn med spørgende øjne, der vil vide, om vi i virkeligheden mener det, vi lige sagde, og så må vi til at forklare.
Både på arbejdsmarkedet, i familiediskussionerne, i quizzen og i bibelkredsen sker det, at der popper spørgsmål op, som ingen lige kender svaret på, og alle stederne lyder det: “Vi spørger lige Google”. I langt de fleste tilfælde finder vi et godt svar der, og Google er i vores familie ofte en god problemknuser. Google og internettet kan jo bruges til mange gode og oplysende ting, selvom det også hurtigt kommer til at blive en grådig tidssluger. En af de ting, der kan få mig til at have skærmene tændt i bare lidt længere tid, er de små filmklip med dyr, der bliver reddet, eller som er fotograferet i en helt særlig situation, der lige rører hjertet en lille smule.
Jeg så netop sådan et klip forleden. Overskriften var vist: “Reddet af en isbjørn”, og allerede da jeg klikkede på det, var jeg klar til at blive rørt af et af naturens mirakler. Klippet viste en isbjørn på en motorvej i et varmt klima, der reddede en girafunge, der var ved at blive mast af en pythonslange. Det tog mig lige et sekund eller to, før det gik op for mig, at det var et Ai (en maskines kunstige intelligens), der havde kreeret filmen, og at denne film absolut intet havde med virkeligheden at gøre.
Jeg blev nysgerrig og tjekkede nettet ud for flere Ai-konstruktioner, og der er jo bjerge af dem. Nogle virkede meget troværdige, mens andre hurtigt afslørede det falske på grund af grafiske fejl, et ekstra ben på ørnen eller lignende. Der var engang, man selvsikkert og med fasthed i stemmen kunne sige, at noget var sandt, fordi man selv havde set det dokumenteret. Det kan man så ikke mere.
Der er ikke mange grænser for, hvad Ai kan. Din skoleopgave, din prædiken, din argumentation på jobbet m.m. klarer den nemt, bare du smider dine ønsker ind. Ai er bare fuldstændig ligeglad med sandheden, den gør, hvad du beder den om, dokumenterer det, du beder den om og deler, hvor du beder den om det. Pludselig er vores verden endnu mere uigennemskuelig omkring, hvad der er virkelighed, og den konstruerede “virkelighed” bliver ofte hedt diskuteret i kommentartrådene, hvor folk ikke ved, hvad de skal tro.
Et hurtigt gæt er, at Jesus ikke er særlig begejstret for Ai. Jesus siger jo, at han er vejen, sandheden og livet (Joh.14,6), og han lover os, at sandheden skal sætte os fri (Joh.8,32). Tænk, hvis vi spurgte Jesus lige så tit, som vi spørger Google og Ai. Tænk, hvis det var en tæt livsvandring med Jesus i hjertet, en åben og ofte læst bibel i hånden og Helligånden i vores hjerter, der fik lov at overbevise os om, hvad der er rigtigt og forkert.
Måske vi ikke havde så meget brug for at lade medierne fylde os med tidsrøvende fordrejede sandheder (og løgne), og måske vi ikke så let ville fare vild. Se det ville i sandhed være et fantastisk nytårsfortsæt – eller endnu bedre: Et nytlivsfortsæt.