Franske nonner måtte tage kurser i selvforsvar
Det amerikanske magasin Christianity Today citerer Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians in Europe (OIDAC), som i en nylig rapport fortæller om voksende intolerance mod kristne på kontinentet.
Organisationen har base i Østrig, og i årsrapporten for 2023 fremgår det blandt andet, at der i 2023 blev registreret 2.444 tilfælde af hadforbrydelser mod kristne i 35 europæiske lande.
Nonner på selvforsvarskursus
De mest almindelige sager er hærværk mod kirker og anden kirkelig ejendom, men der er også flere sager om vold mod mennesker. Nogle af disse skiller sig ud: To nonner i Nantes i det vestlige Frankrig så sig selv tvunget til at flytte 50 miles væk, til den nordlige by Reims, efter flere episoder med vold, ifølge rapporten. Der henvises til den store avis Le Figaro, som interviewede nonnerne søster Agathe og søster Mari-Anne. I marts 2023 flygtede de fra Nantes på grund af fjendtligheder og frygt for deres sikkerhed i det sårbare kvarter Bouffay.
Nonnerne sagde, at de var trætte af at skulle udholde ”tæsk, spyt og fornærmelser”, og at de ”[ikke] var blevet kaldet til at være sikkerhedsvagter”. Efter at de havde taget selvforsvarstimer og gentagne gange havde opfordret politiet til at give dem beskyttelse, besluttede de at slå sig ned et andet sted.
Forskelsbehandling
Alt er heller ikke idyllisk i England. Her blev en kristen konvertit med muslimsk baggrund udsat for et knivoverfald fra en, han tidligere havde boet sammen med. Ifølge gerningsmanden fortjente den anden mand at dø, fordi han havde givet afkald på sin religion, fremgik det af avisen The Guardian. Begge mændene var ifølge avisen asylansøgere. I alt dokumenterer OIDAC-rapporten 232 tilfælde af personlige angreb, herunder trusler, chikane og vold mod kristne.
Derudover hedder det i rapporten, at ”nye resultater har afsløret omfattende diskrimination af kristne på arbejdspladser og i forskellige samfundssfærer. At udtrykke en traditionel religiøs overbevisning bliver i stigende grad mødt med fjendtlighed og kan føre til diskrimination og mobning på arbejdet eller endda tab af beskæftigelse,” står der. Rapporten peger især på, at kristne politikere er sårbare over for diskrimination i arbejdslivet.
Sagerne fra 2023 er hentet fra politianmeldelser, eget efterforskningsarbejde og data fra andre organisationer. OIDAC-rapporten udpeger Frankrig, Storbritannien og Tyskland som de værste lande. Frankrig havde det højeste antal hadforbrydelser mod kristne med næsten 1.000 rapporterede hændelser. 90 procent handlede om hærværk, mens 84 sager handlede om angreb på personer.
I Storbritannien blev der registreret mere end 700 tilfælde, en klar stigning i forhold til året før. I Tyskland, hvor der blev registreret 277 sager, er antallet af sager fordoblet siden 2022.
OIDAC bemærker, at der ud over personlige angreb på kristne var et særligt højt antal ”voldshandlinger mod jødiske og muslimske troende” i 2023. Europæiske myndigheder rapporterede omkring 9.000 antisemitiske og 6.000 anti-muslimske hadforbrydelser det år.
Religiøs analfabetisme
”Sekulære kan betragte kristne i Europa som magthavere, som udøvere af vold i et historisk perspektiv, og de kan have svært ved at erkende, at kristne kan være ofre,” siger Christof Sauer, der er seniorkonsulent og stifter af Internationalt Institut for Religionsfrihed, til Christianity Today. Han mener, at der er en stigende grad af religiøs analfabetisme i Europa, og at forståelsen af religionsfrihed og dens betydning ofte er begrænset.
Når forfølgelse af kristne diskuteres, rettes opmærksomheden ofte mod de lande, der topper Open Doors’ World Watch List, en årlig rapport, der rangerer de lande, hvor kristne står over for den mest intense forfølgelse. De fleste af landene er i Afrika og Asien. Sauer siger, at han ønsker supplerende rapporter, såsom OIDAC-rapporten, der systematisk sætter fokus på Europa.
”Begge hjælper os med at spore udviklingen og advarer os om forskellige niveauer af fjendtlighed, diskrimination, pres eller vold mod kristne,” siger han til Christianity Today.