Kristne undervisere i ti lande i Europa vil starte fælles fond
European Alliance for Christian Education (EACE) vil sikre især kristendomsundervisningen i EU.
Kristne skoleorganisationer fra mere end ti lande i Europa ønsker at starte en fælles fond. Den nye European Alliance for Christian Education (EACE) har til opgave at lobbyere for kristendomsundervisning hovedsageligt i EU.
Denne plan blev færdiggjort under et to-dages møde i Bruxelles tirsdag og onsdag i sidste uge. Den officielle registrering af fonden følger i juni 2025, skriver CNE News. Den nye alliance er en formel fortsættelse af årlige møder, der har været afholdt i Bruxelles siden 2013 under navnet Brussels Considerations. Ledere af kristne skoler og skoleorganisationer er gået sammen for at dele fælles mål og bede for udfordringerne.
Initiativtageren til overvejelserne gennem de seneste år er Pieter Moens fra Foreningen for Reformerede Skoler (VGS) i Holland. Moens er nu trådt tilbage som VGS-leder, men han ønsker at formalisere det internationale netværk og har derfor nedsat et rådgivende udvalg med kolleger fra Tyskland, Frankrig, Ungarn, Sverige og Storbritannien.
EU-Parlamentet og Europa-Kommissionen
EACE’s bestyrelse vil have repræsentanter fra alle regioner i Europa. I de første år vil der være en ekstra repræsentation fra Holland og Tyskland, da folk fra disse lande har ledet projektet indtil nu. Organisationerne har nu nedsat en økonomisk arbejdsgruppe, der skal komme med en plan for finansieringen af alliancen. Den eksisterende plan er at rejse midlerne fra landsorganisationerne målt på antallet af elever på de tilsluttede skoler.
Pengene er blandt andet nødvendige for planen om at udpege en lobbyist, som hovedsageligt skal arbejde i Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen. ”Vi er nødt til at fortsætte vores arbejde i et pluralistisk og demokratisk Europa,” fastslog Pieter Moens under mødet. ”Det kræver dialog med parlamentsmedlemmerne og EU-kommissærerne fra de forskellige partier og lande.” For at have en repræsentation i Bruxelles og Strasbourg har alliancen brug for en EU-akkreditering som officiel lobbyorganisation. Det er en af de konkrete opgaver, der skal klares inden den formelle registrering senere på året.
Fokusområder
Officielt er uddannelse ikke en del af EU’s kompetence. »Men i Europa-Parlamentet taler man meget om menneskelig værdighed, forældrerettigheder og kønspolitikker. Alle disse har direkte konsekvenser for familier og skoler,” sagde Moens. Ifølge Moens udviser EU ”øget magt”, baseret på ”uformel indflydelse”. Dette kræver et højere organisationsniveau fra kristne inden for EU. Hollandske Bert-Jan Ruissen, der er medlem af Europa-Parlamentet, håber at man finder en lobbyist for kristendomsundervisningen.
”Jeg ser et behov for, at kristne organisationer bliver mere aktive i EU,” udtalte han i sidste uge. Idet han fremviste en køreplan for den nye EU-kommission, efterlyste han en modreaktion til presset fra LGBTQ-grupper. ”Meget af det handler om menneskelig værdighed, LGBTQ-rettigheder og et forbud mod konverteringsterapi. Meget af det presses frem af lobbygrupper, finansieret af EU-penge. Officielt har EU ikke kompetence til at lovgive om dette, men de vil forsøge,” fastslog Bert-Jan Ruissen.
Bøn og håb for Europa
Når han ser tilbage på årene efter 2013, mener Moens, at ”netværket har været baseret på tro, håb og kærlighed.Uddannelse starter med bøn. Også for dem, der er uenige med os, for eksempel her i Bruxelles.” Udgangspunktet for den omtalte kristendomsundervisning er, at indsatsen vil bibringe noget til den europæiske udvikling. ”Vi er ikke kun imod visse tendenser, men har også et positivt bidrag.”
Luc Bussière, der er leder af den franske organisation for evangeliske skoler ”Réseau Mathurin Cordier”, fokuserede på emnet ”Håb for Europa” under den afsluttende andagt. ”Det kristne håb starter fra fremtiden,” sagde Bussière. ”Menneskers håb er baseret på drømme. Men vores håb kommer fra den levende Gud. Dette håb slutter aldrig.” Ifølge Bussière er Europas historie domineret af kristne elementer. ”Se på de ældste universiteter i Europa. Alle er de forankret i kirken. Dette er også synligt i det arbejde, som blev udført af grundlæggerne af Den Europæiske Union, som Robert Schuman og Konrad Adenauer. Europas opgave er at genfinde disse kilder.”
Undervisningsmateriale
Netværket har også helt konkret haft et samarbejde om skolematerialet ”Wonderfully made” til blandt andet skolernes seksualundervisning. Materialet, der blev produceret i Holland, er blevet oversat til tysk og bruges i Tyskland og Østrig. Det er nu ved at blive oversat til fransk og spansk, ligesom også partnere fra Østeuropa har vist interesse for det.
Logo til debat
Pieter Moens foreslog et design til et logo til den nye EACE-alliance. Hans logo indeholder kristne elementer som et kors og en åben bog i regnbuens farver. Men da man talte antallet af farver, viste det sig, at der kun var seks af de syv farver. Moens besluttede derfor, at designet skulle videreudvikles. Mødet sluttede sidste onsdag med, at man nedsatte nogle arbejdsgrupper til mere forberedende arbejde.