Livet er ukrænkeligt. Aktiv dødshjælp bør ikke gøres lovligt i Danmark
”Et menneskes grundlæggende værdi afhænger ikke af livsomstændigheder, præstationer eller holdninger. Det er en af flere grunde til, at aktiv dødshjælp ikke bør gøres lovligt i Danmark.”
Sådan indleder Kristelig Lægeforening et holdningspapir, der er inspireret af, at regeringen sidste år nedsatte et udvalg med titlen ”Udvalget for en mere værdig død”. Formålet med dette udvalg var blandt andet at skabe offentlig debat om aktiv dødshjælp – og det formål må siges at være indfriet, mener lægeforeningen, som nu blander sig i debatten før offentliggørelsen af udvalgets refleksionsoplæg.
Om Aktiv Dødshjælp
”Vi vil gerne lægge vores stemme til synspunktet om, at assisteret selvmord ikke bør lovliggøres i Danmark. Kristelig Lægeforenings holdning er blandt andet:
– at livet er ukrænkeligt, og dermed har mennesket en umistelig ret til livet. Livets ukrænkelighed er en etisk norm, som ikke kan anfægtes. En lovliggørelse af dødshjælp vil stride imod livets ukrænkelighed og vil bidrage til at underminere respekten for retten til livet.
– at Gud har givet enhver af os livet og har skabt enhver af os med en værdi, der ikke afhænger af vores livsomstændigheder, præstationer eller holdninger, derfor skal vi respektere egen og andres grundlæggende værdi, og vi har som mennesker ikke ret til at tage hverken vores eget eller andres liv. Den hippokratiske ed siger: ”stundom helbrede, ofte lindre, altid trøste, aldrig skade.”
– at lægens fundamentale opgave er at helbrede, lindre, trøste – ikke at afslutte liv. Men bliver dødshjælp en offentlig ydelse, er det svært at forestille sig andre en læger udføre den. Vi mener dog, at læger skal forblive tro mod det oprindelige kald – især når livet bliver svært.
– at lidelse er et livsvilkår – og dødens lidelser er en del af livet. Lidelse bør lindres med optimal palliation, og dødshjælp bør derfor ikke være et alternativ til utilstrækkelig palliativ behandling.
Som kristne læger ønsker vi også at sætte fokus på de åndelige og eksistentielle behov, som patienten måtte have ved livets afslutning. Vi ønsker at støtte og opmuntre i den sidste tid med respekt og omsorg for det lidende menneske,” skriver Kristelig Lægeforening, december 2024. Holningspapiret er forfattet af: Ida Guldberg, Mai Froberg Sørensen, Jonas E. Pedersen, Anne Bodilsen, Karen Margrethe Nissen og Hans Holmsgaard.
Den 21. marts er Kristelig Lægeforening medarrangør af en temadag i København med titlen: Livets ukrænkelighed.
Faktaboks
Livets ukrænkelighed: Ukrænkelighed repræsenterer en fastholdelse af, at noget uvurderligt går tabt, hver gang et menneske dør, uanset hvilken værdi dette menneske selv, eller andre, tilskriver den konkrete livssituation.
Aktiv dødshjælp:
Den indsats, som gøres efter et udtrykkeligt ønske fra en person, hvor hensigten er, at indsatsen skal forårsage dennes død. Aktiv dødshjælp kan deles op i eutanasi og assisteret selvmord.
Ophør af udsigtsløs behandling, der evt kan erstattes af smertestillende medicin med det formål at behandle smerter, men ikke forårsage døden, er ikke aktiv dødshjælp.
Eutanasi:
Dødshjælp, som sker ved, at en anden end personen selv udfører den afgørende handling, som leder til personens død.
Assisteret selvmord:
Dødshjælp, hvor personen selv udfører den afgørende handling, som leder til personens død.
Passiv dødshjælp:
Udtrykket er misvisende, idet det indebærer bevidste handlinger, der aktivt forsøger at hjælpe en døende patient. Det dækker over at afstå fra eller ophøre med livsforlængende behandling samt iværksætte lindrende behandling.
Palliation:
Den indsats, som har til formål at fremme livskvalitet hos en patient og dennes familie, som står over for de problemer, der er forbundet med livstruende sygdom, ved at forebygge og lindre gennem tidlig diagnosticering og umiddelbar vurdering og behandling af smerter og andre problemer af både fysisk, psykisk, psykosocial og åndelig art.
Kilde: WHO og Det etiske Råds udtalelse om dødshjælp (2023)