Millioner har fulgt podcast om Bibelens troværdighed
Podcastvært Joe Rogan lod bl.a. teologen Wesley Huff argumentere for Jesu opstandelse.
En debat mellem ateisten Billy Carson og den kristne apologet Wesley Huff gik viralt i december. Nu har podcastværten Joe Rogan haft Wesley Huff i studiet til en debat om Jesu opstandelse.
Debatten mellem Wesley Huff og Billy Carson afslørede med stor tydelighed, at Billy Carson i modsætning til Huff ikke vidste, hvad han talte om. Huff, der kender en række klassiske sprog og blandt andet har studeret Bibelens tilblivelse, kunne uden besvær afvise fx Barnabasevangeliet, som Carson henviste til. Selv om Wesley Huff viste stor respekt og tålmodighed under debatten, følte Carson sig alligevel ydmyget og har siden da prøvet at få fjernet udsendelsen og har truet Huff med sagsanlæg.
Denne kontrovers har efterhånden gjort debatten fra 2024 endnu mere populær på de sociale medier. Wesley Huff er dog ikke bekymret for et evt. sagsanlæg, da han er bosat i Canada, fortæller han i podcasten med Joe Rogan.
Podcasten
Debatten mellem Carson og Huff gjorde podcastværten Joe Rogan interesseret i at lave en udsendelse med Wesley Huff. I podcasten fortæller teologen lidt om sin opvækst som missionærbarn i Pakistan, før Joe Rogan begynder at spørge ind til hans tro på Jesu opstandelse. Huff fortæller om vigtigheden af at vurdere de bibelske beretninger ud fra den bedste overordnede forklaring.
Hvad er den bedste forklaring på de historiske kendsgerninger, at graven er tom, at disciplene hævder at have set Jesus i live, og at de var villige til at dø for deres tro? Alternative forklaringer, som fx at disciplene stjal Jesu lig, eller at de havde hallucinationer, giver ikke lige så god mening som det, at opstandelsen rent faktisk foregik som Bibelen beskriver det, forklarer Huff.
Sande eller falske evangelier
Wesley Huff henviser til, at navneanalyser fra Israel på Jesu tid kan hjælpe forskerne med at skelne mellem sande og falske evangelier. En navneliste, som stammer fra kilder som historikeren Josephus og gravindskrifter, viser, at navne som Simon Peter og Maria var udbredte i perioden. Dette tyder på, at evangelierne er skrevet af mennesker med førstehåndskendskab til det historiske miljø omkring Jesu liv.
Hvis nogen langt senere forsøger at skrive et nyt evangelium, kan det fx vise sig at indeholde navne, som var almindelige i Egypten i det fjerde århundrede, men ikke blev brugt i Israel på Jesu tid.
Inspirerer Joe Rogan
Joe Rogan, der både er skuespiller, komiker og tv-vært, ender til sidst med at udtrykke stor beundring for Wesley Huffs indsigt. ”Det var trist, hvad der skete med dig og Billy Carson, men der kom noget godt ud af det: nemlig at mange vil blive opmærksomme på det fantastiske arbejde, du har lagt i det her,” sagde Joe Rogan. Podcastværten har tilsyneladende udskiftet sin tidligere ateisme med en slags åbenhed overfor troen.
Han erkender fx, at der må være noget ”mere” i denne verden, da menneskets evne til kærlighed, fællesskab og refleksion er på et meget højere niveau end alle andre jordiske skabningers. ”Det, at vi overhovedet eksisterer, er så spektakulært. Tanken om, at en ateist med sikkerhed ved, at der ikke er noget efter døden, bare fordi der ikke er beviser for det modsatte… ok, men fraværet af beviser er ikke beviser.”
Huff overrakte også en gave til Rogan, en kopi af det ældste kendte manuskript fra Det Nye Testamente, nemlig papyrus 52 fra Johannesevangeliet kapitel 18, der dateres til starten af det 2. århundrede.
”De kristne kan faktisk have ret”
Wesley Huffs optræden sammen med henholdsvis Billy Carson og Joe Rogan har fået en masse positiv respons. Mens over 47.000 kommenterede den første video, har foreløbig 34.000 også kommenteret på Joe Rogans podcast-episode på YouTube. Flere giver udtryk for, at de er blevet overbevist af Huffs grundige argumentation, og nogle er endda blevet inspireret til at studere Bibelen på egen hånd.
“Wes har fuldstændig afmonteret mit verdensbillede. Ikke nok med at jeg indser, hvor forkert jeg har taget hele mit liv, jeg er begyndt at tro på, at kristne faktisk kan have ret i alt,” skriver en.
En kvinde ved navn Linda skriver: ”At se Wes fik mig til at indse, at jeg er blevet løjet for, og nu vender jeg tilbage til kristendommen og Herren.” Og Colton Wickstrom skriver: ”Jeg kalder mig selv en efterfølger af Kristus, men jeg læser næsten ikke Bibelen. Du har lige opmuntret mig til at begynde at vokse åndeligt igen efter at have været i dvale så længe.”
En kristen konkluderer som følger: “For et par måneder siden arbejdede Wes trofast på sin ph.d. og udgav et par YouTube-videoer. Nu er han på verdens største podcast og forsvarer Bibelen. Vær tro i små ting, så vil Gud betro dig meget!”