Norsk sømandskirke på Mallorca skal nedlægges
Organisationens hovedbestyrelse tog beslutningen om afvikling under deres møde i starten af december. Det betyder, at virksomheden på den spanske middelhavsø ophører fra 1. juli næste år.
”Beslutningen er taget på baggrund af en grundig udredning af behov og efterspørgsel efter Sømandskirkens tjenester,” står det i en pressemeddelelse. Det fremgår også, at antallet af nordmænd, som opholder sig på Mallorca og benytter sig af Sømandskirkens tjenester, er for lavt, samtidig med at driftsomkostningerne er for høje.
God brug af ressourcer
”Vi må hele tiden vurdere vores brug af ressourcer, så flest mulig kan få del i vores fællesskabsarenaer, og vi kan være bedst mulig beredt til at støtte nordmænd, som havner i sårbare situationer udenlands. Derfor vurderer vi jævnligt, hvor vi skal være til stede med fast virksomhed,” udtaler generalsekretær Jeffrey Huseby i pressemeddelelsen. ”Sømandskirken betyder meget for mange. Derfor er det en stor og vanskelig beslutning at nedlægge en kirke. Vi er optaget af at sikre en god og ordentlig afslutning af vor virksomhed på Mallorca,” siger styreleder Bård Mæland.
Den norske kirke på ferieøen i Middelhavet har to ansatte, en sømandspræst og en daglig leder, hvis fratrædelse ifølge Sømandskirken vil ske i overensstemmelse med spansk arbejdslovgivning. Generalsekretær Jeffrey Huseby oplyser, at man har holdt møder med staben og brugerne af sømandskirken i efteråret, og at der vil blive givet mere information i skriftlig og mundtlig form om vedtagelsen fra sidste møde.
Startet i 1987
Sømandskirken på Mallorca blev etableret i 1987. Fra starten var der tale om en opsøgende enhed, som betjente nordmænd på vinterophold i Syden. Ved årtusindskiftet fik man faste kirkelokaler ved Son Matias-stranden i Magaluf på den vestlige del af øen. Siden 2016 har kirken holdt til et par kilometer derfra, i Palma Nova. Driften af kirken og dens tilbud er bl.a. blevet vurderet ud fra hvor mange, der benytter sig af det, hvilke diakonale behov som findes, og efterspørgselen efter kirkelige handlinger og trosoplæring samt tilgangen af frivillige og muligheden for lokale indtægter.
”En lille kerne har benyttet sig af kirkens tilbud, men alt i alt har antallet af møder været dalende i sømandskirken de seneste år, og færre har sluttet op om arrangementerne, uden at udgifterne er faldet,” fortæller generalsekretæren.