Vigtig bog om baggrunden for Ruslands krig i Ukraine
Krigen i Ukraine har nu varet i næsten 3 år, og det er svært at forholde sig til, hvordan den kan udvikle sig eller få sin afslutning.
For at forstå forudsætningerne for den og det verdensbillede, som motiverede Putin til at gå ind i Ukraine, må man vide noget om baggrunden og den tankegang, der ligger bag. Denne viden kan man få på fornemste og grundigste vis i Emil Hilton Saggaus bog ”Hellige Ukraine”. Forfatteren viser, hvordan Putin bygger sit verdensbillede på en enhed af treklangen: historie, nationalisme og kirken, hvor Rusland, Ukraine og Belarus udgør en treenighed.
Derfor kunne man høre Putin sige i en tale den 21. februar 2022: ”Jeg vil gerne endnu engang understrege, at Ukraine ikke kun er et naboland for os. Det er en integreret del af vores historie, vores kultur og vores åndelige rum” (s. 28). Ja, man taler endda om Kuiv som de tre landes døbefont, hvormed Ukraines hovedstad bliver helt central i den russisk ortodokse kirkes selvforståelse. Dette går tilbage til dåben af storfyrsten Volodimir af Kyiv, som blev døbt i år 988 af nok ikke helt rene motiver, men som ses som landets dåbsattest.
Vi starter altså meget langt tilbage i tiden og følges så med sikre og grundige skridt med forfatteren op gennem historien. Bl.a. viser han, hvordan det først og fremmest er 1. verdenskrig, der danner begyndelsen til en ny verdensorden i øst og ikke, som hos os i vest, 2. verdenskrig. Gennem hele bogen viser Saggau, hvordan kirkerne har spillet en vigtig rolle, både op gennem historien og i den nuværende krig.
Når det kommer til, hvordan vi bør forholde os til Ruslands invasion af og krig mod Ukraine, er der ingen slinger i valsen fra forfatterens side. Han slutter således bogen af med at skrive: ”Det betyder, at virksomheder, nationer, grupperinger eller individer, der er medvirkende til, at angrebskrigen – ikke forsvaret – fortsætter, er ansvarlig for døden ved fronten. […] En virksomhed, en kirke, en organisation og en stat skal stilles til ansvar.
[…] Den neutrale og afventende position er en, som lader lidelsen fortsætte. Der er hverken tid eller råd til denne luksuspacifisme. Det beror på en illusion om, at freden kan opretholdes, hvis vi stiltiende ser på ødelæggelserne. […] Vi har alle noget på spil. Ukrainerne er en del af Europa, og deres skæbne vil forme vores. Deres fremtid er også vores” (s. 209).
Så kan det vist ikke siges mere klart!
”Hellige Ukraine” er en vigtig bog til belysningen af en krig, som det kan være svært at forstå, og den bør egentlig læses af alle, så man bedre kan tage stilling i krigen og ikke blive ”metaltrætte”, efterhånden som krigen trækker ud og andre krige kommer til at præge dagsordenen.
Emil Hilton Saggau:
Hellige Ukraine
214 sider. 249,95 kr.
Forlaget Eksistensen