IPSICC

Abortlinien 30 år

Abortliniens leder er socialrådgiver Marianne Jørgensen.

Abortlinien blev oprettet af Retten til Liv 13. juni 1995 i forbindelse med en ”ja-til-livet”-march i København.

I alt 500 personer deltog i optoget fra Betlehemskirken på Nørrebro til Christiansborg, heriblandt 25 præster i embedsdragt. Retten til Livs første landssekretær, Benna Hørlück, erklærede Abortlinien åben, hedder det i magasinet Liv, der bringer et temanummer om Abortliniens nu 30 år.

”Tusind tak”

I temanummeret fortæller Abortliniens leder, Marianne Jørgensen, om en telefonsamtale. En gravid kvinde med et barn på kun fem måneder var kommet i tvivl. Kvindens kæreste mente, det var uansvarligt at sætte endnu et barn i verden, og parforholdet var i forvejen ret turbulent. Samtidig var kvinden bange for at komme til at gøre noget, hun senere ville fortryde. Under den næsten timelange samtale var det stort set kun kvinden, der talte. Hun havde virkelig brug for at vende sine tanker og følelser.

Da samtalen sluttede, var hun mere afklaret og sagde: ”Tusind tak, fordi du tog dig tid til at lytte, tak for jeres fantastiske arbejde!” To måneder senere ringede kvinden tilbage til Abortlinien for at sige tak og fortælle, at parret havde valgt at beholde barnet.

Lytte og støtte

Formålet med arbejdet i Abortlinien er at give støtte til kvinder, som står i en vanskelig graviditet, eller som sidder tilbage med tunge følelser efter en abort. Hjælpen består i at lytte, anerkende de følelser, den enkelte sidder med, og vise dem, at de ikke står alene. Mange kvinder og familier er blevet hjulpet til at finde deres egen vej igennem de svære overvejelser og følelser, de har stået i, skriver Retten til Liv.

Brevkassen

Retten til Livs rådgivningsarbejde startede som telefonrådgivning. Nu har Abort linien også en anonym online brevkasse og chat

I begyndelsen af nullerne fik Abortlinien sin egen hjemmeside, og her begyndte kvinder i stigende grad at henvende sig på den mail til Abortliniens leder, der var tilgængelig. Herefter opstod tanken om at oprette en anonym online brevkasse – og det skete i 2007. Inden for de seneste par år har det også været muligt at kontakte Abortlinien gennem chat. For mange er det lettere at skrive end at ringe, når man er følelsesmæssigt påvirket.

Abortlinien har pt. tilknyttet 23 frivillige rådgivere. Abortlinien modtager mellem 15 og 20 opkald eller chat-henvendelser om måneden, mens brevkassen får et tilsvarende antal henvendelser hver måned, skriver Retten til Liv.

Hvis valg?

Abortlinien drives af Retten til Liv, der arbejder ud fra den grundholdning, at et menneske helt fra undfangelsen har værdi – alene ved at være til. Under den nuværende lovgivnings vilkår er foreningens ambition for Abortlinien at skabe mulighed for, at ingen kvinde får foretaget en abort imod sin inderste overbevisning, og at tilbyde de kvinder, der har brug for det, hjælp og støtte, skriver Retten til Liv.